Vánoce. Svátky, které má každý spojené s pojídáním cukroví, sledováním pohádek a pozorováním mihotavých světýlek na vánočním stromečku. Nalijme si ovšem čistého vína. Než k této proklamované pohodě dojde, téměř všichni zažíváme několik týdnů nekontrolovatelného stresu. Abychom si totiž vánoční svátky mohli užít, musíme stihnout vše připravit.

Číst dál: Předvánoční stres může mít neblahý vliv na naše zdraví, jak se chránit?

Slyšeli jste již o tom, jak blahodárný vliv mají na zdraví člověka jablka? Mnoho lidí je má ráda, protože jsou krásně slaďounká a chutná. Kuchařky si je oblíbily proto, že se z nich dají pohodlně připravit jak dezerty, tak i saláty. Ti, kteří holdují zdravé výživě, vědí, že jablka jsou bohatým zdrojem vlákniny. Překvapujícím faktem pro vás asi bude to, že toto slaďounké kulaté ovoce je takovou malou lékárnou.

Číst dál: Denně jedno jablko, k doktorovi daleko...

Zajímáte-li se o doplňky stravy, pravděpodobně jste již na výrobky obsahující tryptofan narazili. Zdaleka ne každý ovšem ví, k čemu přesně tato látka slouží a proč je vhodné ji organismu dodávat. Přitom je jako doplněk stravy užíván již od 60. let 20. století! Objevte jeho pozitivní vliv na lidské tělo i vy...

Číst dál: Tryptofan

CEREC je počítačová technologie zhotovení keramických a zirkonových korunek, fazet, inlay a onlay výplní. Tuto technologii vyvinuli před více než 30 lety na univerzitě v Curychu.  V současné době je to nejznámější CAD/CAM (počítačový) systém používaný ve stomatologických ordinacích. Vývojem technologie CEREC se zabývá společnost Sirona, gigantický výrobce stomatologického zařízení a materiálů.

Číst dál: CEREC - vyspělá technologie nápravy zubů

Když se řekne luštěniny, většina lidí ohrne nos a okamžitě si představí nafouklé břicho a problémy s plynatostí. Další nepříjemnou vzpomínkou jsou nevábně vyhlížející hromady vařené čočky nebo hrachové kaše vykydnuté na talíř ve školní jídelně. A přiznejme si upřímně – kdo z nás na tato jídla, která často neměla žádnou chuť a o vůni se už vůbec nedá mluvit, vzpomíná s láskou?

Číst dál: Luštěniny

O důležitosti vápníku pro naše tělo většina lidí moc neví. Pro spoustu z vás je to možná jen známý minerál, který se vyskytuje v našem těle a podepisuje se na kvalitě našich kostí. Tohle je bohužel jen velmi omezené množství informací, které nestačí k tomu, abyste si dokázali odpovědět na otázku:proč k životu potřebujeme vápník?!

Číst dál: K čemu potřebujeme vápník?

Tibetská kefírová houba je pojem, o kterém se prostřednictvím dnešního článku mnozí z vás možná dozvídají úplně poprvé. Na první pohled připomíná květák a velmi často se jí lidově přezdívá kefírka. Jedná se o symbiotickou kulturu kombinující kvasinky a bakterie v bílkovinách, cukrech a tucích. Ačkoli je pro spoustu lidí neznámá, našemu zdraví prospívá. Tak si o ní pojďme říci něco bližšího.

Číst dál: Tibetská kefírová houba

S kašlem se během následující měsíců bude muset potýkat většina z vás. Jedná se o virovou infekci, která se výborně šíří v MHD, práci, ve škole či školce. Pokud tedy neonemocníte vy, pravděpodobně půjde aspoň o vaše děti a blízké. Připravte se na to, jelikož včasně nasazená léčba může průběh nemoci výrazně urychlit.

Číst dál: Jak poznáte vlhký kašel a čím se léčí?

Parfémy a vůně, jaký vliv vlastně mají? Je známo, že člověk nemá tak vyvinutý čich jako jiní obratlovci, ale přesto je schopen vnímat až 3000 vůní svými 10 miliony čichových buněk. S rostoucím věkem se schopnost člověka vnímat vůně postupně snižuje. Při běžném dýchání se ke sliznici v nose dostane jen málo molekul. Schopnost cítit se však rychle zlepší pokud se dýchá krátce, rychle a přerušovaně.

Číst dál: Když vůně pomáhají

Moderní způsob života je náročný pro oči. Nikdy dříve lidé netrávili tolik času sledováním nejrůznějších zařízení, jako jsou počítače, telefony, tablety a televize. Měli byste na to brát ohled a své oči trochu podpořit, aby se s nadměrným zatížením lépe vyrovnávaly.

Číst dál: Sedíte často u počítače? Podpořte oči

V našich článcích jsme se zatím vždy zabývali stravováním dospělých jedinců. Ale jak je to s našimi ratolestmi, o tom tu nepadlo zatím ani slovo. Při tom se jedná o dost důležité téma, protože to, jak se člověk stravuje ve svém nejútlejším věku, ovlivňuje jeho zdravotní stav v dospělosti.

V dnešní době je kojení svým způsobem považováno za přežitek, přitom je to ta nejkrásnější cesta k navázání zdravého a blízkého vztahu mezi matkou a dítětem. Zároveň však můžeme říci, že je to i jediná cesta, jak se vaše děťátko může dostat k vitamínům, minerálům a dalším zdraví prospěšným látkám. Věřte tomu, že umělá mléka tyto látky miminku nepředávají v takovém množství, v jakém by potřebovalo.

Tématem našeho článku však není zkoumání tvoření vztahu mezi matkou a dítětem. Budeme se zabývat tím, jaké látky jsou miminku matkou zprostředkovány, jak dlouho by mělo být kojené a proč.

Číst dál: Jak ovlivňuje kojení zdraví miminka?

Ordasoft Social Comments and Sharing Free

Komentáře