Parfémy a vůně, jaký vliv vlastně mají? Je známo, že člověk nemá tak vyvinutý čich jako jiní obratlovci, ale přesto je schopen vnímat až 3000 vůní svými 10 miliony čichových buněk. S rostoucím věkem se schopnost člověka vnímat vůně postupně snižuje. Při běžném dýchání se ke sliznici v nose dostane jen málo molekul. Schopnost cítit se však rychle zlepší pokud se dýchá krátce, rychle a přerušovaně.

Číst dál: Když vůně pomáhají

Moderní způsob života je náročný pro oči. Nikdy dříve lidé netrávili tolik času sledováním nejrůznějších zařízení, jako jsou počítače, telefony, tablety a televize. Měli byste na to brát ohled a své oči trochu podpořit, aby se s nadměrným zatížením lépe vyrovnávaly.

Číst dál: Sedíte často u počítače? Podpořte oči

V našich článcích jsme se zatím vždy zabývali stravováním dospělých jedinců. Ale jak je to s našimi ratolestmi, o tom tu nepadlo zatím ani slovo. Při tom se jedná o dost důležité téma, protože to, jak se člověk stravuje ve svém nejútlejším věku, ovlivňuje jeho zdravotní stav v dospělosti.

V dnešní době je kojení svým způsobem považováno za přežitek, přitom je to ta nejkrásnější cesta k navázání zdravého a blízkého vztahu mezi matkou a dítětem. Zároveň však můžeme říci, že je to i jediná cesta, jak se vaše děťátko může dostat k vitamínům, minerálům a dalším zdraví prospěšným látkám. Věřte tomu, že umělá mléka tyto látky miminku nepředávají v takovém množství, v jakém by potřebovalo.

Tématem našeho článku však není zkoumání tvoření vztahu mezi matkou a dítětem. Budeme se zabývat tím, jaké látky jsou miminku matkou zprostředkovány, jak dlouho by mělo být kojené a proč.

Číst dál: Jak ovlivňuje kojení zdraví miminka?

Ať už jste veganem pouze krátce nebo se řadíte mezi ty zkušenější a léty prověřené jedince, těhotenství vám může vyčarovat vrásky na čele. Na jednu stranu prožíváte radostné okamžiky a na dvě jasně viditelné čárky na těhotenském testu se díváte s úsměvem na tváři. Na stranu druhou se vám ale hlavou začíná vířit nespočet otázek.

Číst dál: Těhotenství a rostlinná strava

Kešu oříšky se řadí mezi nejlahodnější ořechy, které pohladí a potěší chuťové pohárky nejednoho mlsouna. V našich krajinách si je bohužel nevypěstujeme, protože potřebují teplé a vlhké klimatické podmínky, takže největšími producenty tohoto ořechového bohatství jsou Mosambik, Brazílie, Tanzanie a Nigérie. Omezené možnosti pěstování a produkce se bohužel odráží na jejich mírně vyšší cenové hladině, v jaké je v obchodech můžeme zakoupit.

Číst dál: Kešu ořechy

S chřipkou se během svého života setká snad každý. Vyznačuje se vysokými horečkami, bolestmi hlavy a celého těla. Kolikrát může trvat dva až tři týdny. Domníváte se, že je zcela neškodná a nejde vlastně o nic horšího než trochu těžší nachlazení? Jste na omylu. Chřipka je ve skutečnosti docela nebezpečná nemoc, a to obzvlášť pro malé děti a dospělé starší 65 let, osoby se zdravotním postižením a těhotné ženy.

Číst dál: Má očkování proti chřipce smysl?

V poslední době se zdravý životní styl řeší daleko více než dříve. Lidé se snaží jíst jídla připravená ze zdravých surovin, pijí dostatek tekutin, dbají na pohyb a správně spí, nebo se o to aspoň pokouší. Ale jak vlastně vypadá takový správný spánek?

Číst dál: Jaké jsou letošní trendy ve zdravém spaní?

Nad mraženou zeleninou spousta lidí ohrnuje nos. Zastávají totiž názor, že se té čerstvé ani zdaleka nemůže rovnat. Je tomu ale skutečně tak? Opravdu je mražená zelenina po obsahové stránce nekvalitní a tím pádem nevhodná pro nás jídelníček? Budete se tomu možná divit, ale pravda je někde úplně jinde.

Číst dál: Mražená strava může být zdravá

V jisté pohádce se říká, že sůl je nad zlato. I společnost se v nás snaží vyvolat dojem, že se bez soli v kuchyni při přípravě pokrmů zkrátka neobejdeme. Zda solit či nesolit je věčné téma k diskuzi, tomu se ale v dnešním článku věnovat nechceme. I když se na tohle téma stále vedou spory, je důležité podotknout, že naše tělo sůl potřebuje – sůl totiž obsahuje sodík, draslík a jód a ty jsou pro naše tělo nezbytné.

Číst dál: Vařit chutně se dá i bez soli

Slovní spojení RAW strava – rovněž i RAW food – si v poslední době hláskuje stále více lidí. Název tohoto způsobu stravování je převzatý z anglického jazyka (raw = syrový, food = jídlo) a v češtině se mu přezdívá živá strava.

Číst dál: RAW Food

Jezte oříšky a zásobujete tak své tělo dostatečným množstvím tuku! Taky jste se při čtení první věty nevěřícně ťukali na čelo a říkali si, k čemu vás to vlastně nabádáme? O oříškách je známo, že obsahují velké množství tuku.

Číst dál: Ořechy jako zdroj zdravých tuků