Pití alkoholu je v České republice součástí běžného společenského života. Jsme proslulí jako země piva, jehož konzumace nás dostala na přední příčky v žebříčku vypitého alkoholu na hlavu v rámci EU. Jistě, dát si s přáteli pár skleniček ještě z nikoho alkoholika nedělá. Ale kde je tedy ona míra?
Psyllium je druh vlákniny, která vzniká z obalů semen jitrocele indického. Jelikož je tato rostlina nazývána plantago ovata, někdy se s psylliem setkáte i pod tímto jménem. A k čemu se vlastně využívá?
Psyllium je v indické ajurvédské a tradiční čínské medicíně využíváno už po tisíce let. V poslední době se rozšiřuje také v Evropě a severní Americe. Dobře známé je především jako projímadlo, nicméně využívá se například i na podporu činnosti srdce či slinivky břišní.
Cukr je zlo a to nejen v případě, kdy chcete zhubnout. Všeobecně by se v naší stravě měl vyskytovat v menší míře a to pouze ve formě cukrů zdravých, ty ostatní v našem jídelníčku být vůbec nemusí. Častým důvodem, proč lidé příliš sladí, i když ví, že to není zdravé, je skutečnost, že přesně neví, čím jiným by cukr měli nahradit. Dnes si proto o nahrazování cukru povíme víc.
Jste nespokojení se svou postavou. Uvědomujete si, že má své nedostatky a snažíte se dělat maximum pro to, abyste se přebytečných kilogramů zbavili, ale stále se vám nedaří. V čem je problém? Proč někteří lidé zhubnou během několika měsíců desítky kilogramů a vy se nedokážete za půl roku zbavit ani dvou kilogramů? Možná na to jdete ze špatného konce, ale nikdy není pozdě na to začít hubnout co nejefektivněji.
Říká se, že hřešit je lidské, ovšem pokud držíte dietu, měli byste si uvědomit, že pojem hřešení v souvislosti s jídlem by pro vás měl být na dlouhou dobu úplné tabu. Každý někdy dostane chuť na sladké, avšak jsou lidé, kteří v sobě tuto chuť dokážou potlačit, když si uvědomí, že každá sladkost má nepříjemný vliv na jejich postavu. Někteří si ale bohužel neumí říct ne, a když na nějakou sladkost dostanou velkou chuť, tak si jí prostě dají. Jak se tuto chuť naučit ovládat a jak mlsat zdravě? O tom už více v našem dnešním příspěvku.
Karcinom prsu je u žen nejčastější formou nádorového onemocnění, jehož původ je většinou v mlékovodech. Málokdo však ví, že nádor prsu se může vyskytnout i u mužů. Šance, že se tak stane, je sice mnohonásobně nižší než u žen, zato však mužům hrozí vice než dvojnásobná úmrtnost na tuto nemoc. Rozlišujeme nádory benigní (nezhoubné) a maligní (zhoubné). Největší počet případů karcinomu prsu je dlouhodobě zaznamenáván ve vyspělých zemích světa, přesto se rozhodně nejedná o onemocnění moderní doby. První záznamy o karcinomu prsu totiž pocházejí již z roku 1600 před naším letopočtem, kdy se jím zabývali lékaři ve starověkém Egyptě, později Římě. Přes veškeré pokroky ve výzkumu i léčbě rakoviny zůstává příčina vzniku nádorového onemocnění prsu nejasná - předpokládá se, že rozhodně nebude jen jedna.
Nedostatek kvalitního spánku dokáže způsobit mnoho problémů, jako jsou poruchy soustředění, tloustnutí, vyčerpanost a snížení efektivity imunitního systému. Častým problémem není málo času věnovaného spánku, ale jeho špatná kvalita. Jak to změnit a konečně se královsky vyspat? Pomoci vám mohou 4 jednoduché rady.
Pro každého rodiče je jistě jednou z nejhorších nočních můr nemocné dítě. S našimi ratolestmi prožíváme každé kýchnutí, každou bolístku a každé zakašlání. Posloucháme, jestli už naše dítě konečně klidně spí, a budíme se společně s ním. Záchrana od dráždivého kašle tak přijde vhod celé rodině.
Léto se pomalu blíží a za chvíli nastane čas obléknout plavky, nybalit plážové náčiní a vyrazit k vodě. Někdo se však těchto radovánek neúčastní, brání strach z jeho nedokanalé postavy. Právě ale nastala ta nejlepší doba na to, abyste začali něco dělat a do léta se nemuseli stydět za svoji postavu a získali tu pravou, vysněnou postavu. Jak na to? Kdy se můžete do hubnutí pustit sami a kdy je lepší vyhledat odborníka?
Ano, je prokázano, že cibule snižuje hladinu cholesterolu, čití krev a poůsobí proti srdečním onemocněním. Také působí proti nespavosti a posiluje zažíbací systém díky vláknině.
Běžný česnek zná snad úplně každý. V poslední době je však v kuchyních stále více skloňována jeho divoká varianta, česnek medvědí. I přesto, že jeho obliba roste, stále se o něm ví dosti málo. Kde ho najít? Jak a na co všechno se dá použít? Jaké jsou jeho vlastnosti? Na všechny tyto otázky vám zkusí odpovědět tento článek.