O důležitosti pitného režimu vás jistě nemusíme dlouze poučovat. Tato nutnost je nám do hlavy vtloukána již v útlém věku. Bohužel ne všichni na jeho dodržování dbají, podle statistik je patrné, že většina lidí má s doplňováním tekutin problémy a pijí méně, než by měli.
V poslední době se zdravý životní styl řeší daleko více než dříve. Lidé se snaží jíst jídla připravená ze zdravých surovin, pijí dostatek tekutin, dbají na pohyb a správně spí, nebo se o to aspoň pokouší. Ale jak vlastně vypadá takový správný spánek?
Spousta lidí se stále drží zažitého mýtu, nejraději by si dali v 6 hodin večeři a od té doby už do sebe nic nedostali. Je totiž celospolečenským mýtem, jímž se řídí každý druhý strávník, že se jídlo pozřené po večeři ukládá v našem těle a my kvůli tomu tloustneme.
Když se člověk rozhodne, že se stane veganem, sám před sebou nemusí tohle rozhodnutí nijak obhajovat. Prostě se tak rozhodl a tím to končí. Problém ale může nastat ve chvíli, kdy se s touto novinkou rozhodne předstoupit před rodinu. Ta totiž s jeho novou životní cestou nemusí souhlasit, dokonce ji může odsuzovat. Co teď?!
Mnoho lidí hledá v dnešní době cesty, jak změnit svůj jídelníček ve zdravější. Někoho k tomu přimějí zdravotní důvody, jiný chce změnou životního stylu získat více energie nebo docílit štíhlosti. Ať už vás k tomu vede cokoliv, existuje spousta potravin, které vám v jídelníčku rozhodně prospějí. Jednou z nich je pohanka. Dříve bývala potravou chudých, dnes se k ní s oblibou vracejí zastánci zdravé stravy. A není divu, obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a ještě se dá výborně a chutně upravovat.
V současné době všichni, kteří by se rádi stravovali zdravě, řeší otázky, zda je potravina či nápoj light. To však není úplně ideální kritérium. Všichni si sice s radostí dáme light potraviny a myslíme si, co jsme pro své tělo neudělali. Jak se ale říká, všeho moc škodí, to stejné platí i o lehkých nápojích a pokrmech. Nehledě na to, že jimi můžeme hodně svému organismu ublížit a přivodit si závislost.
Pečivo je nedílnou součástí života každého z nás. Pochutnáváme si na něm ke snídani, připravujeme si z něho svačiny, jíme ho k večeři. Za klasiku vyhledávanou drtivou většinou lidí je bílé pečivo. Stále více lidí ale dává přednost pečivu celozrnnému. A vy byste mu taky měli dát šanci!
Nad mraženou zeleninou spousta lidí ohrnuje nos. Zastávají totiž názor, že se té čerstvé ani zdaleka nemůže rovnat. Je tomu ale skutečně tak? Opravdu je mražená zelenina po obsahové stránce nekvalitní a tím pádem nevhodná pro nás jídelníček? Budete se tomu možná divit, ale pravda je někde úplně jinde.
Když se vysloví jméno bodlákovité rostliny artyčoku, málokdo z nás si představí její chuť, ale téměř všichni víme, jak vypadá. Celá rostlina na nás nemusí působit dobře, avšak ve chvíli, kdy ji člověk ochutná, vše se rázem změní. Téměř každou kuchařku či kuchaře od jeho přípravy s největší pravděpodobností zrazuje zdánlivá obtížnost jeho přípravy.
Vitamín B12 je především u veganů poměrně častým tématem k diskuzi. Jedná se o vitamín spadající do skupiny B rozpustných ve vodě. Úkolem tohoto vitamínu je podílet se na správné funkci nervového systému, krvetvorbě a dobrém fungování mozkových činností. Nevýhodou je – a vegani to moc dobře vědí – že se B12 nevyskytuje v rostlinných zdrojích a je tedy potřeba doplňovat ho jinou cestou.
A teď ruku na srdce: co víte o tolik důležitém vitamínu B12? Jak dobře ho znáte? Víte, odkud jej přijímat a jaké je doporučené množství? Dnes se společně na vitamín B12 podíváme, tak rozhodně čtěte dál!
V jisté pohádce se říká, že sůl je nad zlato. I společnost se v nás snaží vyvolat dojem, že se bez soli v kuchyni při přípravě pokrmů zkrátka neobejdeme. Zda solit či nesolit je věčné téma k diskuzi, tomu se ale v dnešním článku věnovat nechceme. I když se na tohle téma stále vedou spory, je důležité podotknout, že naše tělo sůl potřebuje – sůl totiž obsahuje sodík, draslík a jód a ty jsou pro naše tělo nezbytné.