Lněné semínko je možné získat z jedné z nejstarších kulturních plodin a tou je len. Tato rostlina je využívána už nejméně 6 tisíciletí a můžeme ji znát díky jejímu krásně modrému kvítku, který ji zdobí v době kvetení.
Může být nespočet důvodů, pro které se rozhodnete stát veganem. Zatímco někdo dává přednost rostlinným zdrojům před živočišnými především pro lásku ke zvířatům, pro jiného je důvodem ke změně jeho zdravotní stav, další zase chce být pro naši zemi co možná nejmenší přítěží.
Kešu oříšky se řadí mezi nejlahodnější ořechy, které pohladí a potěší chuťové pohárky nejednoho mlsouna. V našich krajinách si je bohužel nevypěstujeme, protože potřebují teplé a vlhké klimatické podmínky, takže největšími producenty tohoto ořechového bohatství jsou Mosambik, Brazílie, Tanzanie a Nigérie. Omezené možnosti pěstování a produkce se bohužel odráží na jejich mírně vyšší cenové hladině, v jaké je v obchodech můžeme zakoupit.
S chřipkou se během svého života setká snad každý. Vyznačuje se vysokými horečkami, bolestmi hlavy a celého těla. Kolikrát může trvat dva až tři týdny. Domníváte se, že je zcela neškodná a nejde vlastně o nic horšího než trochu těžší nachlazení? Jste na omylu. Chřipka je ve skutečnosti docela nebezpečná nemoc, a to obzvlášť pro malé děti a dospělé starší 65 let, osoby se zdravotním postižením a těhotné ženy.
O důležitosti pitného režimu vás jistě nemusíme dlouze poučovat. Tato nutnost je nám do hlavy vtloukána již v útlém věku. Bohužel ne všichni na jeho dodržování dbají, podle statistik je patrné, že většina lidí má s doplňováním tekutin problémy a pijí méně, než by měli.
V poslední době se zdravý životní styl řeší daleko více než dříve. Lidé se snaží jíst jídla připravená ze zdravých surovin, pijí dostatek tekutin, dbají na pohyb a správně spí, nebo se o to aspoň pokouší. Ale jak vlastně vypadá takový správný spánek?
Spousta lidí se stále drží zažitého mýtu, nejraději by si dali v 6 hodin večeři a od té doby už do sebe nic nedostali. Je totiž celospolečenským mýtem, jímž se řídí každý druhý strávník, že se jídlo pozřené po večeři ukládá v našem těle a my kvůli tomu tloustneme.
Když se člověk rozhodne, že se stane veganem, sám před sebou nemusí tohle rozhodnutí nijak obhajovat. Prostě se tak rozhodl a tím to končí. Problém ale může nastat ve chvíli, kdy se s touto novinkou rozhodne předstoupit před rodinu. Ta totiž s jeho novou životní cestou nemusí souhlasit, dokonce ji může odsuzovat. Co teď?!
Mnoho lidí hledá v dnešní době cesty, jak změnit svůj jídelníček ve zdravější. Někoho k tomu přimějí zdravotní důvody, jiný chce změnou životního stylu získat více energie nebo docílit štíhlosti. Ať už vás k tomu vede cokoliv, existuje spousta potravin, které vám v jídelníčku rozhodně prospějí. Jednou z nich je pohanka. Dříve bývala potravou chudých, dnes se k ní s oblibou vracejí zastánci zdravé stravy. A není divu, obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a ještě se dá výborně a chutně upravovat.
V současné době všichni, kteří by se rádi stravovali zdravě, řeší otázky, zda je potravina či nápoj light. To však není úplně ideální kritérium. Všichni si sice s radostí dáme light potraviny a myslíme si, co jsme pro své tělo neudělali. Jak se ale říká, všeho moc škodí, to stejné platí i o lehkých nápojích a pokrmech. Nehledě na to, že jimi můžeme hodně svému organismu ublížit a přivodit si závislost.
Pečivo je nedílnou součástí života každého z nás. Pochutnáváme si na něm ke snídani, připravujeme si z něho svačiny, jíme ho k večeři. Za klasiku vyhledávanou drtivou většinou lidí je bílé pečivo. Stále více lidí ale dává přednost pečivu celozrnnému. A vy byste mu taky měli dát šanci!