-
18
dub 2017
- Napsal zdravi-nemoc.cz
- Vytvořeno: 18. duben 2017
- Aktualizováno: 22. duben 2017
Snižuje cibule cholesterol?
Ano, je prokázano, že cibule snižuje hladinu cholesterolu, čití krev a poůsobí proti srdečním onemocněním. Také působí proti nespavosti a posiluje zažíbací systém díky vláknině.
Cibule pomáhá našemu zdraví už po tisíce let
Kdo by neznal cibuli? Tato zelenina stojí jen pár korun, a přitom má bezpočet využití jako přísada do pokrmů i přírodní antibiotikum. Proto by neměla chybět v žádné domácnosti.
Z minulosti cibule
Historii cibule můžeme sledovat až do starověku. Její domovinou je západ Asie, tedy území dnešního Íránu, Pákistánu a Afghánistánu. Pěstovala se zde již 4000 let před naším letopočtem! Známá byla také v Egyptě a ve starém Římě, kde se běžně konzumovala s chlebem. Záznamy o této cibulovité rostlině nalezneme jak v sumerských hliněných tabulkách, tak v egyptských papyrech, starověkých knihách o čínské medicíně, a dokonce i v Bibli.
Cibulí ke zdraví
Málokterá zelenina obsahuje tolik zdraví prospěšných látek jako cibule. Na čestném místě uveďme allicin, který pomáhá v boji proti nemocem. Vedle něj nám konzumací cibule do organismu proudí také celé řada vitaminů (B, C, E a karoteny) i minerálů (zinek, železo, hořčík, draslík, sodík, vápník, fosfor, jód…). Její účinky jsou dobře známé již celé věky, proto existuje spousta osvědčených receptů a způsobů použití, s nimiž nemůžete udělat chybu. V současnosti se často diskutují možné protirakovinné účinky a říká se, že cibule působí také jako přírodní afrodiziakum, není proto důvod ji nevyzkoušet.
Medicínské použití cibule
Cibule ulevuje od bolení v krku, pomáhá při chřipce a nemocech průdušek. Oblíbeným receptem našich babiček je směs ze strouhaného křenu, cibule a medu, svařená s vodou. Sirup z cibule je také skvělým podpůrným prostředkem pro vykašlávání, jelikož rozpouští hleny. Krom samotné konzumace cibule pomáhá i její inhalace, proto se nemocným na noc dávají plátky cibule k hlavě. Cibulové ponožky, tedy zahřáté, mírně promačkané plátky cibule přivázané k chodidlům pod ponožkami, prý odvádí z těla horečku. Při poštípání hmyzem se doporučuje potřít ránu čerstvě rozkrojenou cibulí – ulevuje od bolesti, svědění a snižuje otok. Cibulová šťáva je také známým prostředkem k ničení bradavic, i když zde jsou její účinky menší a je třeba dlouhodobé potírání. Bonusem je pak pozitivní vliv na střevní mikroflóru, činnost slinivky a jater. Pasta z nastrouhané cibule, která se smíchá se špetkou kari a kurkumy, se používá na bolest kloubů a svalů. V neposlední řadě je cibule přítelem diabetiků, protože snižuje hladinu cukru v krvi.
Pěstujeme cibuli
Dobrá zpráva pro průměrné pěstitele: cibule nemá vysoké nároky, můžete si ji proto vysadit i vy. Nejvhodnější doba je začátkem dubna, ale pokud chcete začít již letos, pořád ještě máte čas. Bude se jí dařit nejen v záhonech, ale i v truhlíku na balkoně. Hlavní je, aby měla dostatek slunce a propustné půdy bohaté na humus. V těžkých, kyselých či jílovitých půdách se jí dařit nebude. Hnojení není třeba, naopak by cibuli mohlo spíše uškodit – nesnáší zejména dusík a chlor. Můžete jí však mírně dopomoci hnojivem založeném na fosforu či draslíku. Pěstuje se třemi různými způsoby: z přímého výsevu, ze sazečky a z předpěstovaných sazenic, což je nejčastěji využívaná metoda. Cibule se sází mělce, do sponu - to znamená, že v druhém řádku nevysazujeme cibulky od kraje, ale až od mezery v prvním řádku. Tam, kde se klasické cibuli nedaří, přežije drobná a nenáročná cibule šalotka. Nejlepší čas pro sklizeň je v druhé polovině července.
Vaříme s cibulí
Cibule je už od nepaměti jednou ze základních přísad v české kuchyni. Nakrájená na drobné kousky a osmažená na pánvi se přidává se do celé řady oblíbených jídel od polévek přes guláš po různé omáčky. Syrová cibule se zase často používá pro přípravu salátů, pomazánek, podává se jako příloha k párkům s hořčicí, nebo se pokládá na chleba s máslem a sýrem. Zvláště v salátech je oblíbená karamelizovaná cibule, které se opéká na másle spolu s několika lžícemi třtinového cukru a vinného octa. Hotová jídla můžeme dochutit také troškou cibulové natě. Výbornou přílohu pak představuje grilovaná cibule. Pro skutečné milovníky cibule existují samozřejmě i pokrmy, v nichž tato zelenina hraje prim. Patří k nim pravá česká cibulačka, plněná cibule, cibulové řízky v trojobalu nebo oblíbený snack – smažené cibulové kroužky.
Cibule do každé domácnosti
Nechcete cibuli pěstovat? Nevadí, na našem trhu ji seženete celoročně. Skladujte ji nejlépe v suchu v teplotách okolo nuly, aby vydržela dlouho čerstvá a šťavnatá. A několik tipů na závěr. Cibule je mimo jiné skvělým kamarádem do domácnosti – absorbuje pachy, obnovuje lesk kožených bot a odstraňuje rez z příborů.