Pojem alternativní medicína se dnes a denně skloňuje snad ve všech pádech a možná více než kdy jindy nutí stále více lidí přemýšlet o jejím významu, přínosu či smyslu. Někteří v ní najdou zalíbení, jiní ji zavrhují. Názory lidí na alternativní medicínu se v mnohém liší stejně tak jako její vymezení. Mnoho těchto debat je založena na subjektivní zkušenosti. Jsou známy případy, kdy konvenční medicína zcela selhala a k nápravě došlo pouze díky metodám alternativní medicíny, stejně tak jako v případech, kdy tomu bylo přesně naopak.
Téměř každý kdo trpí na bolesti hlavy používá různé léky proti bolesti typu paralen nebo ibalgin. Máte-li ale obtíže se žaludkem, není vhodné těchto léků konzumovat příliš, a proto Vám zde uvedeme několik bylinek, které mohou být přírodní alternativou k těmto lékům. Stejně jako u léků je potřeba dát si pozor na dávkování a opatrné by měly být těhotné a kojící ženy, stejně tak děti.
Ve skutečnosti je to pozitivní vliv některých potravin na naší celkovou energetickou bilanci, protože k jejich ztrávení je zapotřebí větší energie, než sami obsahují. Termín negativní kalorie je pouze obecně zažitý, ale ve skutečnosti ne zcela správný.
V současnosti a uplynulých letech pozorujeme změny v přístupu a myšlení lidí v oblasti přírodního léčitelství. Obecně můžeme říci, že se lidé navrací k přírodním zdrojům a znovu objevují sílu přírody. Dochází tedy k tomu, že současná společnost se opět učí to, co dřívějším kulturám bylo vlastní.
Téma hubnutí a redukce váhy je v současné době aktuálnější než kdy jindy. Dříve byl proces hubnutí spojený spíše s estetickou stránkou lidského těla. Dnes, kdy světová populace (a česká především) bojuje s nadváhou a to již v dětském věku, je hubnutí spíše nutností a mnohdy tím hlavním prostředkem k udržení zdraví. Dnešní trh nabízí spoustu forem, jak dosáhnout požadovaného výsledku. Ovšem ne všechny metody jsou lidskému zdraví prospěšné, ba dokonce mnohdy jsou ve velké míře zdraví škodlivé.
Každý kdo hubne a snaží se držet dietu si podvědomě myslí, že musí zákonitě jíst méně. Jak to ale udělat, když pak máte celý den hlad? Tady je pár dobrých rad.
Bylinky a koření přidávají jídlu vynikající chuť, ale existuje stále více důkazů o tom, že jsou také prospěšné našemu zdraví. Tradiční medicína používá po staletí bylinky a koření k léčbě běžných nemocí a moderní věda nyní začíná podporovat některé z těchto teorií. Použití bylin a koření jako alternativy k soli a tuku pro ochucování jídel je prospěšné i pro naše zdraví, protože tyto látky neobsahují žádné kalorie a na rozdíl od soli nemají potenciálně škodlivé účinky, pokud jsou konzumovány ve velkém množství.
Všichni považujeme jogurt za zdravé jídlo, ale to můžeme být překvapeni tím, jak mnoho zdravotních výhod tato výživná potravina může poskytnout. Zde je deset důvodů, proč by měl jogurt být součástí zdravé výživy.
Začínáme-li s dietou na hubnutí, je nezbytné začlenit do ní dobrý zdroj svalové bílkoviny, která má poměrně nízký obsah kalorií, a ryby jsou jejím ideálním doplňkem. Ryby jsou výživné, a přestože některé druhy jsou považovány za "mastné" nebo "olejnaté", na rozdíl od červeného masa, mají vysoký obsah zdravých omega 3 mastných kyselin a nízký obsah nezdravých nasycených tuků.
Existuje mnoho nejasností kolem přínosů nebo škodlivých účinků na lidské zdraví, které sója může mít. Byly provedeny četné studie, vyšetřující účinky sóji na různé aspekty zdraví a lidské tělo, ale mnohé z těchto studií přinesly rozporné výsledky nebo byly založeny na asijské populaci, kde se konzumace sóji liší od západního světa. V nedávné době byl přínos sóji zpochybňován a v médiích byly diskutovány případné bezpečnostní problémy, což zanechalo i další nejasnosti týkající se toho, zda bychom měli sóju konzumovat, kolik bychom jí měli konzumovat, a je-li pro naše zdraví skutečně prospěšná.
Často se dozvídáme, že jisté jídlo je pro nás dobré vzhledem k tomu, že obsahuje antioxidanty. Tyto přirozeně se vyskytující sloučeniny nám mají nabídnout preventivní účinky na nemoci. Co přesně jsou a jak je můžeme získat z naší stravy?