10 důvodů proč jíst jogurt pro lepší zdraví
Všichni považujeme jogurt za zdravé jídlo, ale to můžeme být překvapeni tím, jak mnoho zdravotních výhod tato výživná potravina může poskytnout. Zde je deset důvodů, proč by měl jogurt být součástí zdravé výživy.
Je dobrý pro silné kosti
Jogurt je dobrým zdrojem vápníku a vitamínu D, kteréžto obě složky jsou důležité pro udržování silných kostí. Pro děti a mládež může jogurt poskytnout vápník potřebný pro stavbu kostí pro budoucnost a pro dospělé může pomoci zabránit ztrátě kostní denzity, která se přirozeně vyskytuje s věkem. Strava s vysokým obsahem vápníku může přispět k prevenci osteoporózy, stejně jako zlomenin v pozdějším životě.
Je výborným zdrojem bílkovin
Jogurt má vysoký obsah bílkovin, jež jsou důležitou součástí zdravé výživy. Bílkoviny poskytují tělu esenciální aminokyseliny potřebné k budování svalové hmoty a dalších struktur. Z tohoto důvodu je to ideální svačinka pro zotavení po tréninku. Jogurt poskytuje dobrou možnost jako bílkovinná alternativa pro ty, kteří nejedí maso.
Je dobrý pro pevné zdraví
"Hodné" bakterie v jogurtech, které obsahují aktivní kultury mohou pomoci chránit střeva mnoha různými způsoby. Tím že naplní střevo zdravými bakteriemi, mohou příznivě působit na zácpu, průjem, zánětlivé střevní nemoci nebo syndromy, infekci pylori, a dokonce na nesnášenlivost laktózy. Jogurt může také zabezpečit, aby "hodné" bakterie znovu osídlily střeva po léčbě antibiotiky, které mohly zničit přirozené bakterie.
Může snížit riziko vysokého krevního tlaku
Studie studentů vysokých škol ve Španělsku zjistily, že příjem nízkotučného mléka byl spojen s nižším výskytem vysokého krevního tlaku. Samotná studie byla sice provedena s mlékem, ale zdá se, že stejné výsledky budou dosaženy i s nízkotučným jogurtem.
Může zvýšit pocit sytosti
Vzhledem ke svému vysokému obsahu bílkovin je jogurt skvělé jídlo pro prodloužení doby sytosti. Studie 2006 došla k závěru, že jogurt vytváří větší pocit sytosti účastníků studie než ovoce nebo ovocné nápoje na bázi mléka.
Může pomoci zabránit kvasinkovým infekcím
Vyskytla se jistá domněnka, že konzumace jogurtu, který obsahuje aktivní kmen bakterie Lactobacillus může pomoci zabránit vzniku vaginální kvasinkové infekce.
Je však třeba poznamenat, že ne všechny jogurty obsahují tuto konkrétní aktivní kulturu a je zapotřebí dalšího výzkumu, pokud jde o nejefektivnější způsob, jak zavést lactobacillus do těla pro snížení rizika infekce.
Je často tolerován u pacientů s nesnášenlivostí laktózy
I když jogurt nějakou laktózu obsahuje, je často osobami s nesnášenlivostí laktózy lépe tolerován, než ostatní mléčné výrobky, jako např. mléko. Je proto dobrou možností, jak pro některé osoby s nesnášenlivostí laktózy získat vápník, vitamin D a bílkoviny.
Možné protirakovinné účinky
Bylo zjištěno, že konzumace jogurtů může být spojena se sníženým rizikem rakoviny tlustého střeva, pravděpodobně z důvodu zvýšení imunitní odezvy. Existuje i domněnka, že konzumace jogurtů může být spojena s nižším výskytem rakoviny horní části trávicího traktu, i když je pro její ověření potřeba další výzkum.
Možné zlepšení imunitní odezvy
Studie o vlivu jogurtu nebo jeho bakterií na imunitní odezvu ukázaly možné zlepšení nebo snížení rizika v podmínkách rakoviny tlustého střeva, astmatu a gastrointestinální poruchy.
Přestože většina studií byla doposud byly provedena se zvířaty, a je nutný další výzkum pro ověření účinnosti s lidmi, existuje možnost, že konzumace této potraviny může být prospěšná pro zlepšení imunitní odezvy.
Může pomoci se snížením váhy
Studie 2011 zkoumající vztah mezi konzumací různých potravin a změnou hmotnosti po dobu čtyř let, zjistila, že jogurt byl spojen s úbytkem tělesné hmotnosti za dané období.
Je možné, že je tento účinek způsoben částečně ovlivněním pocitu nasycení, ale existuje i možnost, že aktivní kultury v jogurtu a jejich účinek na střeva mohou také hrát roli.
U lidí, kteří jedí jogurt, je také pravděpodobné, že jedí celkově zdravější stravu, v souhlasu s jinou studií provedenou v letošním roce, takže je možné, že i to má vliv na změnu hmotnosti v průběhu času.
Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum