Ryby a hubnutí

Začínáme-li s dietou na hubnutí, je nezbytné začlenit do ní dobrý zdroj svalové bílkoviny, která má poměrně nízký obsah kalorií, a ryby jsou jejím ideálním doplňkem. Ryby jsou výživné, a přestože některé druhy jsou považovány za "mastné" nebo "olejnaté", na rozdíl od červeného masa, mají vysoký obsah zdravých omega 3 mastných kyselin a nízký obsah nezdravých nasycených tuků.

Rybí olej a omega 3 mastné kyseliny jsou spojovány s řadou zdravotních výhod, včetně snižování krevních triglyceridů a snižování rizika srdečních onemocnění, jakož i možné výhody pro širokou škálu nemocí od artritidy až po mrtvici. V ideálním případě bychom všichni měli zahrnout ryby do našich diet pro zdraví, ale jak zapadají do kaloricky sledované diety pro hubnutí a souvisí druh ryby s úbytkem váhy?

Může být vysoká konzumace ryb přínosem pro hubnutí?

Studie ukázaly, že ryby a rybí tuk jako součást kaloricky sledované diety pro hubnutí, mohou zvýšit úbytek váhy. To může být způsobeno tím, že ryby mají obecně nižší obsah kalorií než červené maso, které by mohly v obvyklé stravě nahradit, a že jich je možno sníst větší množství při stejném množství kalorií, což může napomoci tomu, být déle sytější.

Ryby jsou také vynikajícím zdrojem libové bílkoviny, jejíž vysoká konzumace také přispívá k úbytku váhy.

Potravinové doplňky Omega 3 mastné kyseliny z tučných ryb nebo rybí olej byly rovněž v řadě studií spojeny s lepším hubnutím, takže lze konstatovat, že ryby mohou hrát významnou součást zdravé diety pro úbytek váhy.

Nicméně je důležité mít na paměti, že chceme-li zhubnout, musíme dodržovat kaloricky sledovanou dietu, a zavedení více ryb do svého jídelníčku samo o sobě pravděpodobně nepovede ke ztrátě hmotnosti, pokud není v souladu s takovouto dietou.

Má vliv druh ryby?

Studie z r. 2007 zveřejněná v časopise International Journal of Obesity naznačují, že druh ryby nebyl pro zvýšení hmotnosti nijak zvlášť důležitý.

Studie u obézních mužů porovnávala ztrátu hmotnosti po absolvování kaloricky sledované diety v průběhu čtyř týdnů. Čtyři skupiny obdržely stejné množství kalorií, ale jedna skupina měla stravu bez z mořských plodů, další s tučnými rybami, třetí s libovými rybami a finálová skupina s rybím tukem.

Bylo zjištěno, že během období čtyř týdnů, kdy skupiny, které jedly oba druhy ryb a rybí olej, ztratily na váze o cca jeden kg více než skupina bez mořských plodů, což naznačuje, že každý druh ryby může mít určitý vliv na úbytek hmotnosti, je-li kombinován s energeticky omezovanou dietou.

Jiné studie spojovaly omega 3 mastné kyseliny, které jsou častější v tučných rybách, s úbytkem hmotnosti, ale protože tyto ryby mají obecně vyšší kalorickou hodnotu, než libové ryby, může to mít za následek, že ve výsledku nebude dosaženo žádného skutečného rozdílu v účinku.

Rybí olej může také pomoci při hubnutí, ale jíst celé ryby, je pravděpodobně výhodnější z důvodu dodatečných živin, které jsou přítomny, a bílkovin, což může pomoci při dosažení úrovně sytosti.

Které ryby jsou k jídlu nejzdravější?

Nejlepší druh ryby k jídlu, pokud jde o zdravotní výhody, se může lišit v závislosti na tom, kde jste, protože různé podmínky mohou znamenat, že tytéž druhy ryb mají různé nutriční vlastnosti.

Je také důležité, zejména pokud jde o hubnutí, aby se zvážilo, jak je ryba připravována. Smažené a pečené ryby mají tendenci mít mnohem vyšší obsah tuku a kalorií než dušené, nebo grilované, proto zkuste, pokud je to možné, zvolit zdravější metody vaření.

Populární ryby, obecně považované za jedny z nejzdravějších

Černá treska: Je vynikajícím zdrojem omega 3 tuků a také bohatá na antioxidant selen

Pstruh duhový: Obsahuje více než jednu doporučenou denní dávku omega 3 mastných kyselin a jsou také dobrým zdrojem vitamínu B12, který je důležitý pro zdraví nervového systému.

Halibut: Rovněž obsahuje téměř celou denní dávku, omega 3 mastných kyselin a mají celkově nízký obsah tuku, což je skvělou volbou pro hubnutí protože nízký obsah tuku znamená také méně kalorií. Mají také vysoký obsah draslíku a vitaminu D, ale mohou mít vysoký obsah rtuti, takže u skupin s vysokým rizikem by měla být spotřeba omezena.

• Sardinky, sledi a ančovičky: Tyto ryby, ať už čerstvé nebo konzervované, mají vysoký obsah omega 3 mastných kyselin. Konzervované odrůdy představují vynikající způsob, jak pohodlně a levně začlenit více ryb do svého jídelníčku.

 Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Čaje