angrešt

Snad všichni známe angrešt od babičky ze zahrádky. Pro někoho byl kyselý, pro někoho chlupatyý. Víte ale jak velké účinky pro naše zdraví angrešt má?

Jaké jsou léčivé vlastnosti angreštu?

Odtučňovací, močopudné, projímavé, pročišťující, povzbuzující chuť k jídlu, trávicí (zažívací), žlučopudné, povzbuzující peristaltické pohyby střev, remineralizující. Indikace, kdy je vhodné angrešt konzumovat jsou kožní nemoci, plicní obtíže, zažívací obtíže, nechutenství, zánět dutiny ústní a krku, nemoci jater a žlučníku, zánět trávicího traktu, zácpa, otylost, zánět močového traktu, kloubní onemocnění jako revmatizmus a artritida. Angrešt obsahuje mnoho vitamínů, hlavně vitamín C.

Způsob použití angreštu

Nezralé nebo napůl zralé ovoce lze kandovat, nebo z něho dělat kompoty, zavařeniny, džemy, marmelády. Nezralý angrešt obsahuje hodně pektinů a výborně se hodí na rosoly nebo jako rosolující přípravek do ovoce, které pektin neobsahuje, nebo ho má málo (např. jahody). Zralé se jí syrové, zmražené, jako povidla, šťávy a dobrá vína.

Recepty z angreštu

Šťáva z angreštu

Plody angreštu vylisované na syrovou šťávu. Takto připravenou angreštovou šťávu je nutno držet na tmavém místě mimo sluneční světlo. Denně pít 100 až 300 ml angreštové šťávy ředěné vodou či neředěné, rozdělené do 2-3 dávek.

Angreštová marmeláda

1 kg očištěného a opraného angreštu mírně promačkáme, rozvaříme a prolisujeme přes sítko (ne kovové!). Vzniklou kaši znovu zahřejeme, přidáme 500 g cukru a 1 lžičku kyseliny citrónové a chvíli povaříme. Horkou marmeládu naplníme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme 2 minuty při teplotě 80 °C.

Angreštové víno

3 kg zralých angreštů rozmačkáme ve větší nádobě (např. kbelík), posypeme 20 dkg cukr, přidáme trochu živné soli a zalijeme 1 litrem vařící vody. Po vychladnutí vmícháme tekuté kvasinky a necháme v zakryté nádobě kvasit 2-3 dny, denně promícháme. Po té kvas přecedíme přes plátno do demižonu, co nejvíce vymačkáme a přidáme 1. třetinu svařeného roztoku 1,5 kg cukru s litrem vody. Pořádně promícháme, necháme 5 dní odpočinout, po té přidáme další třetinu svařeného roztoku, promícháme, opět necháme 5 dní a přidáme poslední díl svařeného roztoku. Po vykvašení přetočíme do jiného demižonu a po cca 2 dnech můžeme plnit do lahví.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum