Ájurveda je považována za nejvíce využívanou metodu tradiční čínské medicíny. Význam slova je odvozen ze sanskrtu - starověkého tradičního písma. Základem slova je „ayus“ neboli život. Jako u ostatní východních alternativních systémů, i tento je opředen starověkými legendami. Jedna z nejrozšířenějších legend přisuzuje vznik Ájurvédy bohu Brahmovi. Brahma je autorem mnoha filosofických spisů tvořících starověké Védy. Výzkumy ale potvrzují teorii, že Ájruvéda vznikala dlouhá staletí a čerpala z velkého množství často i nepříbuzných oblastí.

Číst dál: Ájurveda

Vitamíny jsou nezbytné pro správný průběh řady pochodů v organismu. Organismus si však není schopen vytvořit vitamíny sám, proto je nezbytné je přijímat v jídle. Nedostatky vitamínů mohou způsobovat různé zdravotní potíže a nemoci i zhoršení kondice. Pokud se však živíme správně, jíme stále všechny skupiny potravin, tedy hrubozrnné, tmavé pečivo, ovesné vločky, mléčné výrobky, vejce, zeleninu a ovoce, nemusíme se nedostatku vitamínů bát.

Číst dál: Vitamíny, cihličky života

Pojem alternativní medicína se dnes a denně skloňuje snad ve všech pádech a možná více než kdy jindy nutí stále více lidí přemýšlet o jejím významu, přínosu či smyslu. Někteří v ní najdou zalíbení, jiní ji zavrhují. Názory lidí na alternativní medicínu se v mnohém liší stejně tak jako její vymezení. Mnoho těchto debat je založena na subjektivní zkušenosti. Jsou známy případy, kdy konvenční medicína zcela selhala a k nápravě došlo pouze díky metodám alternativní medicíny, stejně tak jako v případech, kdy tomu bylo přesně naopak.

Číst dál: Alternativní medicína

Všichni považujeme jogurt za zdravé jídlo, ale to můžeme být překvapeni tím, jak mnoho zdravotních výhod tato výživná potravina může poskytnout. Zde je deset důvodů, proč by měl jogurt být součástí zdravé výživy.

Číst dál: 10 důvodů proč jíst jogurt pro lepší zdraví

Existuje mnoho nejasností kolem přínosů nebo škodlivých účinků na lidské zdraví, které sója může mít. Byly provedeny četné studie, vyšetřující účinky sóji na různé aspekty zdraví a lidské tělo, ale mnohé z těchto studií přinesly rozporné výsledky nebo byly založeny na asijské populaci, kde se konzumace sóji liší od západního světa. V nedávné době byl přínos sóji zpochybňován a v médiích byly diskutovány případné bezpečnostní problémy, což zanechalo i další nejasnosti týkající se toho, zda bychom měli sóju konzumovat, kolik bychom jí měli konzumovat, a je-li pro naše zdraví skutečně prospěšná.

Číst dál: Sója

Často se dozvídáme, že jisté jídlo je pro nás dobré vzhledem k tomu, že obsahuje antioxidanty. Tyto přirozeně se vyskytující sloučeniny nám mají nabídnout preventivní účinky na nemoci. Co přesně jsou a jak je můžeme získat z naší stravy?

Číst dál: Antioxidanty

Napadlo Vás někdy, jak funguje předpověď počasí? Žijete v domění, že někdke na horách je tajná laboratoř a v ní pěstují stovky rosniček a sledují jejich chování? Potom čtěte dále. Pro své sportovní aktivity outdoor je lépe být připravený i na změnu počasí, to vše v jedné aplikaci ve vašem chytrém telefonu, ze servru vědců přímo z Norska.

Číst dál: Předpověď počasí? Jedině z Norska

Jsou důležitou a nezastupitelnou součástí stravy. Po krátký čas si organismus dokáže udržet nutnou hladinu minerálů, ale je potřeba minerály denně doplňovat, jelikož pak čerpá minerály uložené v tkáních - v kostech, svalech, játrech atd. Minerály a stopové prvky jsou zapojeny do enzymatických, syntetických i metabolických procesů v organismu. Působí jako kofaktory a součástí enzymů. Jsou důležité i pro udržení homeostázy – stálosti vnitřního prostředí, přenos nervových a nervosvalových vzruchů, pomáhají udržet v dobré kondici a posilovat funkci orgánů (jod – štítná žláza), mají též antioxidační aktivitu a neutralizují volné radikály.

Číst dál: Minerály a stopové prvky