Na jaře je krása sledovat vzkvétající přírodu, která se po zimě probouzí a dává znát v plné síle, že je nyní čas na slunce a teplé počasí. Než tomu tak bude v plné míře a my se budeme moci vypravit ven na výlet jen v lehkém oblečení, udělejme něco pro své zdraví.

Číst dál: Smetánka lékařská - slunce našeho života

Kopr většinou lidí milují nebo nesnáší. Pojďme si říci, proč bychom ho měli mít rádi nebo ho občas sníst i přes malinký odpor. Kopr totiž obsahuje řadu léčivých účinků, což málokdo z nás asi ví. Možná jen tušíte, že jste si k němu vypěstovali odpor ve školních jídelnách, ale nemusíte z něj vařit jen koprovou omáčku. Kopr se v moderní kuchyni používá i jako přísada do nejrůznějších dipů, pomazánek a polévek. Už to není jen tolik opěvovaná kulajda.

Číst dál: Kopr - opomíjená surovina v jídlech

Chia semínka jsou, vedle Kustovnice čínské, dalším velmi diskutovaným tématem. Jsou moderní, lehce stravitelná a mají navíc výbornou chuť. Na rozdíl od oříšků mají nižší kalorickou hodnotu, tudíž jsou i zdravějším mlsáním. Obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, dále bílkoviny, minerály i stopové prvky. Jsou považovány za antioxidanty, které jsou důležité pro udržení mladistvého vzhledu a odstraňují volné radikály. A jak je známo, antioxidanty snižují výskyt rakoviny.

Číst dál: Chia - malý nutriční poklad

Kustovnice čínská, Goji, ovládla pulty obchodů se zdravou výživou a to ne jen tak náhodou. Je velmi bohatým zdrojem antioxidantů. Zajímavostí je i fakt, že údajně obsahuje více beta karotenu, než samotná mrkev a také více vitamínu C, než pomeranče. Je to až k nevíře, co je kolem nás dostupné pro náš lepší zrak a imunitní procesy, ale my v obchodech sáhneme raději pro mrkev nebo jiné ovoce či zeleninu. Přitom je kustovnice čínská chápána dnes jako plod dlouhověkosti a nepomáhá jen v oblasti zraku a k posílení imunity.

Číst dál: Kustovnice čínská

Naše příroda disponuje velkou zásobou bylinek, které pozitivně ovlivňují některé choroby. Podívejme se ne bylinky, které posilují imunitu, snižují krevní tlak a cholesterol. Můžeme je sbírat ve volné přírodě a některé může dokonce pěstovat i doma. Na většinu léků nalezneme v přírodě alternativu k mnohdy zbytečně předepisovaným lékům.

Číst dál: Bylinky na imunitu, krevní tlak a cholesterol

Tymián je bylina s kulinářskými, léčivými a okrasnými účely. Tymián je rodu Thymusz nichž nejčastější je Thymus vulgaris. Květy, listy a olej z tymiánu jsou běžně používány k léčbě nočního pomočování, průjmu, bolesti břicha, artritidy, koliky, bolesti v krku, kašle (včetně černého kašle), bronchitidy, nadýmání a jako diuretikum (pro zvýšení močení) .

Číst dál: Tymián

Mnoho z nás v těchto zimních měsících trápí nepříjemný dlouho trvající kašel, způsobený sychravým počasím. Chcete-li se jej rychle, levně, ale především chutně zbavit, přinášíme vám jeden domácí recept na tymiánový sirup.

Číst dál: Domácí tymiánový sirup proti kašli se slézem

Řepík, rostlina, která pozitivně působí na lidské zdraví a dá se dobře využít i v kuchyni. Tak přesně to je řepík, přesněji řečeno řapík lékařský, jenž uleví od průjmů, bolestí v krku, zánětech horních cest dýchacích nebo zánětů sliznic – a samozřejmě mnoho dalšího.

Číst dál: Řepík

Jednou z rostlin, které se využívaly pro nejrůznější účely už v dávné antice, je mimo jiné Aloe Vera. Moderní doba pro nás jen znovuobjevila její skvělé účinky, pojďme si je tedy postupně trochu připomenout.

Číst dál: Aloe Vera

Ricinový olej se dá úspěšně používat nejen jako kosmetický produkt, ale především dokáže v mnoha směrech pomoci našemu zdraví. Získává se lisováním z plodů skočce obecného, jemuž se také někdy přezdívá „ricinovník“. Skočec obecný je jednoletá rostlina, která se pěstuje hlavně v oblasti Středomoří. Je sice pravda, že jeho plody jsou jedovaté – ale po tepelné úpravě tomu tak již není. Ricinový olej lze zakoupit v tuzemských lékárnách a eshopech, jeho cena se pohybuje mezi jednou a dvěma stokorunami za 200 mililitrovou lahvičku.

Číst dál: Ricinový olej

Slzovka obecná, také známá jako adlay a coix, je členem rodiny trav a je populární v asijských kulturách jako zdroj potravy a pro výrobu šperků. Ale rostlina se používá také po staletí v lidové medicíně k léčbě desítek nemocí od artritidy po neštovice. Vědeckých výzkumů vyšetřujících slzovku nebylo mimo Čínu a Koreu prováděno mnoho, ale výsledky těchto studií odhalují vlastnosti rostliny, které mohou mít silné zdravotní přínosy.

Číst dál: Slzovka obecná

Ordasoft Social Comments and Sharing Free

Komentáře