Na jaře je krása sledovat vzkvétající přírodu, která se po zimě probouzí a dává znát v plné síle, že je nyní čas na slunce a teplé počasí. Než tomu tak bude v plné míře a my se budeme moci vypravit ven na výlet jen v lehkém oblečení, udělejme něco pro své zdraví.

Na loukách, pastvinách a mezích roste luční kvítí, které mimo své atraktivity, dokáže být i léčivé. Jedním z takových kvítků jsou i pampelišky. Rostou v hojných počtech na dutých stvolech s lepivou tekutinou (latexem) a jejich květ je žlutý jako slunce.

Kdy sbírat a jak pampelišky využít

Květ pampelišky sbíráme v jeho plné síle na jaře, ideálně v dopoledních a odpoledních hodinách. Všechny květy se k večeru uzavírají a pyl z nich bychom jen těžko zužitkovali. Ráno mohou být květy zase vlhké od rosy a budou se i nám špatně sbírat. Vzít si vyšší obuv a obléci se tak, jako bychom šli do lesa, je více, než vhodné.

Z květů pampelišek si můžete připravit domácí med nebo sirup. Záleží, jak kdo má rád, ale výhodou je využití této medicíny v zimě, kdy už se vám tenčí zásoby medu z obchodu nebo od včelařů. Rádi si vzpomenete na ten krásný slunečný den, kdy jste pampelišky sbírali.

Listy pampelišek je zase dobré sbírat od jara do podzimu. Můžete jimi zpestřit každý jarní salát. Stačí jen navrch pokrájené zeleniny v misce, položit pár křehkých listů se zdrojem vitamínu C a boj proti jarní únavě může začít. Pro naše zdraví jsou pampelišky dobré na oblast močových cest, kde působí protizánětlivě. Omezují tvorbu ledvinových kamenů, uplatňují se při zlepšení činnosti jater a žaludečních poruch včetně podpory chutě k jídlu.

Kořen z pampelišek se sbírá od března do dubna a suší se. Pro přípravu čaje stačí dvě malé lžičky usušených kořínků přejít varem, vyluhovat a přecedit. Mimo kořene z pampelišky můžete klidně použít i kořen čekanky, semeno z fenyklu nebo oddenek pýru. Takto připravený čaj má podobné účinky jako kopřivový, čistí totiž krev.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Čaje