Kustovnice čínská

Kustovnice čínská, Goji, ovládla pulty obchodů se zdravou výživou a to ne jen tak náhodou. Je velmi bohatým zdrojem antioxidantů. Zajímavostí je i fakt, že údajně obsahuje více beta karotenu, než samotná mrkev a také více vitamínu C, než pomeranče. Je to až k nevíře, co je kolem nás dostupné pro náš lepší zrak a imunitní procesy, ale my v obchodech sáhneme raději pro mrkev nebo jiné ovoce či zeleninu. Přitom je kustovnice čínská chápána dnes jako plod dlouhověkosti a nepomáhá jen v oblasti zraku a k posílení imunity.

Co všechno obsahuje

Již jsme se zmínili, že kustovnice čínská obsahuje karotenoidy a vitamín C, ale z dalších vitamínů je potřeba jmenovat i B1, B2, B6 a E. Je zdrojem železa, polysacharidům mastných a jiných důležitých kyselin.

Celkově upevnit zdraví znamená i dobře vypadat

Nesporně známé účinky má Kustovnice čínská i v redukci váhy. Řadě lidem se podařilo díky správnému režimu stravovacích návyků a pohybu opravdu zázraky. Kustovnice čínská v bílém jogurtu společně s ranní porcí ovoce dodá tělu potřebnou a hlavně zdravou energii. Pokud se zaměříme na další blahodárné účinky neměli bychom vynechat ani to, že zlepšuje zdravotní stav:

Kustovnice a játra

Podle tradiční medicíny mají plody sladkou chuť neutrální povahy a působí na játra, která tonifikují a zlepšují také zrak, který podle tradiční čínské medicíny závisí na stavu jater. Kustovnice dokáže posílit funkci jater i ledvin, ale také podpořit krvetvorbu a snižovat hladinu tuku a cukru v krvi.

Kustovnice – cena

Všeobecně se dá kustovnice koupit za daleko nižší cenu na internetu než v supermarketu. V supermarketu či v hypermarketu pak balení kustovnice často obsahuje oxid siřičitý a jiné alergeny. Proto je lepší ji koupit goji v obchodech zdravé výživy, na farmářských trzích nebo ji objednat přes internet. Kustovnice se prodává také po kilových balících, za které se platí asi 335 Kč.

Kustovnice recepty na hubnutí

Hubnutí s touto plodinou je založené na výjimečném výživovém složení exotických plodů. Řada látek v ní obsažených – například vitamíny skupiny B, podporují metabolismus a způsobují rychlejší spalování tuků. Dále se podílejí na detoxikaci organismu, která jde opět ruku v ruce s hubnutím. Plody kustovnice čínské lze přidávat do jídel, například do smoothies, obilných kaší či müsli.

Můžeme si z ní vyrobit i vynikající limonádu. Sušené plody namáčíme hodinu ve vodě. Vše pak rozmixujeme s kouskem zázvoru a šťávou z citronu. Cezením přes sítko se zbavujeme zrníček obsažených v plodech. Spolu se snítkami máty dáme vše zchladit. V létě můžeme limonádu obohatit sezónním ovocem, jako je meloun, broskve či jahody nebo si ji můžeme vychutnat spolu s bílým vínem.

Protože se goji chuťově podobá brusinkám či hrozinkám, lze ji použít jako sušené ovoce do domácího müsli. Přidejte vše, co máte rádi – ovesné vločky, lněná semínka, dýňová či slunečnicová semínka, para ořechy, kukuřičné lupínky a sušené goji. Müsli je zdravé – bez přidaného cukru, ztužených tuků i aromat.

Ovocný čaj z goji připravíme, když třicet gramů plodů zalejeme půl litrem vroucí vody (můžeme přidat i švestky). Vše necháme několik minut louhovat a pak si vychutnáme čaj i změklé sušené plody.

Kustovnice pěstování

Kustovnice čínská čili goji je keř, jež může dosáhnout do výšky až tří metrů. Daří se mu na severních i západních částech Číny, Koreje, Japonska a Tibetu a existuje asi devadesát druhů. V naší zemi je rozšířena kustovnice cizí, které se daří na železničních náspech. Kustovnici čínskou může pěstovat téměř každý, protože jde o rostlinu nenáročnou na péči. Postačí jí suchá půda, a navíc rostlina netrpí chorobami či škůdci. Kvete až v září a říjnu a plody dozrávají v listopadu. Kustovnice čínská velkoplodá produkuje mnoho plodů, které rostou až do prvních mrazů. Plody sklízíme setřesením do plachty, neboť při doteku s pokožkou oxidují a černají. Suší se v nekovové nádobě v suchu a temnu, v teplotě do 35 stupňů Celsia.

Kustovnice denní dávka

Záleží na tom, v jaké formě se rozhodneme kustovnici konzumovat. Pokud se rozhodneme pro šťávu, pak se dávkování liší podle dodavatele. Sušené plody by neměly přesáhnout více než deset gramů za den. Pokud jej pijeme ve formě čaje, pak si dopřejeme asi deseti gramů plodů, které vyluhujeme v půl litru čaje.

Komplexní shrnutí

Aktivací bílkovinných složek a vitamínu C podporuje imunitní systém. Díky vysokému podílu antioxidantů a flavonoidů bojuje v těle proti volným radikálům. Svým způsobem tak očišťuje tělo a je pro něj jakousi detoxikační formou. Díky vitamínům a stopovým prvkům zlepšuje vidění, využití energie pro tělo, obranyschopnost a také obnovu buněk. Nový poznatek přináší i fakt, že by mohla být používána jako podpůrný prostředek při bioterapii rakoviny. Nicméně lékař sám ví, co je pro vás v tomto ohledu nejlepší.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Čaje