V současnosti a uplynulých letech pozorujeme změny v přístupu a myšlení lidí v oblasti přírodního léčitelství. Obecně můžeme říci, že se lidé navrací k přírodním zdrojům a znovu objevují sílu přírody. Dochází tedy k tomu, že současná společnost se opět učí to, co dřívějším kulturám bylo vlastní.

Číst dál: Sběr a skladování bylinek

Téma hubnutí a redukce váhy je v současné době aktuálnější než kdy jindy. Dříve byl proces hubnutí spojený spíše s estetickou stránkou lidského těla. Dnes, kdy světová populace (a česká především) bojuje s nadváhou a to již v dětském věku, je hubnutí spíše nutností a mnohdy tím hlavním prostředkem k udržení zdraví. Dnešní trh nabízí spoustu forem, jak dosáhnout požadovaného výsledku. Ovšem ne všechny metody jsou lidskému zdraví prospěšné, ba dokonce mnohdy jsou ve velké míře zdraví škodlivé.

Číst dál: Bylinky a hubnutí

Bylinky a koření přidávají jídlu vynikající chuť, ale existuje stále více důkazů o tom, že jsou také prospěšné našemu zdraví. Tradiční medicína používá po staletí bylinky a koření k léčbě běžných nemocí a moderní věda nyní začíná podporovat některé z těchto teorií. Použití bylin a koření jako alternativy k soli a tuku pro ochucování jídel je prospěšné i pro naše zdraví, protože tyto látky neobsahují žádné kalorie a na rozdíl od soli nemají potenciálně škodlivé účinky, pokud jsou konzumovány ve velkém množství.

Číst dál: Bylinky pro lepší zdraví

Snad všichni známe angrešt od babičky ze zahrádky. Pro někoho byl kyselý, pro někoho chlupatyý. Víte ale jak velké účinky pro naše zdraví angrešt má?

Číst dál: Angrešt, i ovoce může léčit

   Česnek je vytrvalá bylina s podzemními cibulemi rozličných vlastností, tvarů a chutí. Všechny rostliny mají velmi podobné a charakteristické aroma.  Podzemní cibule jsou tvořeny několika stroužky – dužnaté části. Počet stroužků v cibuli se u různých odrůd liší. V období květenství lze zpravidla pozorovat tzv. pacibulky, které slouží k vegetativnímu rozmnožování byliny. Listy v podobě natě dorůstají délky až 50cm a vyrůstají přímo z báze cibule. Květy jsou oboupohlavní a mají většinou 6 okvětních lístků ve dvou přeslenech.

Číst dál: Česnek

Tato bylina s českým názvem stévie sladká (stevia rebaudiana)je také velmi dobře známá pod označením „sladká nebo cukrová tráva“. S trávou ani travinami jako takovými ovšem nemá nic společného. Jedná se o trvalku, která běžně dosahuje výšky až 80cm. Charakteristické jsou její lístky, které svým uspořádáním rostou protistojně. Celá rostlina je v mládí jemně ochlupená světlými chloupky. V období květu není tato bylina nijak nápadná.

Číst dál: Stévie sladká, přírodní sladidlo

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je 30 - 70 cm vysoký polokeř. Charakteristické jsou především listy, které jsou vstřícné, řapíkaté a mají podlouhlý, někdy mírně oválný tvar. O okrajích listů můžeme také pozorovat typická „ouška“. Květy mají obvykle fialovou, někdy i bílou barvu. Koruna může nést čtyři až deset květů.

Číst dál: Šalvěj lékařská, krása která pomáhá

Brusinka (Vaccinium vitis) je nízký polokeř s výškou 10-30 cm. Charakteristické jsou tuhé střídavé lístky oválného až vejčitého tvaru. Vrchní část lístku je tmavě sytě zelená, zespod jsou potom světle nazelenalé. Květy brusinky mají formu hroznu se zvonkovou korunou a bílou až slabě narůžovělou barvou. Koruny většinou nesou 4-5 květů. Vůně květů je spíše slabá, nikterak aromatická. Zajímavé jsou především plody brusinky, které v průběhu dozrávání značně mění svou barvu. Zprvu mají bílou zelenou barvu, postupně blednou do jasně bílé zářivé barvy a posléze začnou sytě červenat.

Číst dál: Brusnice brusinka, chutná i pomáhá

Čaje