-
31
srp 2013
- Napsal zdravi-nemoc.cz
- Vytvořeno: 31. srpen 2013
- Aktualizováno: 5. březen 2016
Sběr a skladování bylinek Hlavní
V současnosti a uplynulých letech pozorujeme změny v přístupu a myšlení lidí v oblasti přírodního léčitelství. Obecně můžeme říci, že se lidé navrací k přírodním zdrojům a znovu objevují sílu přírody. Dochází tedy k tomu, že současná společnost se opět učí to, co dřívějším kulturám bylo vlastní.
-
29
srp 2013
- Napsal zdravi-nemoc.cz
- Vytvořeno: 29. srpen 2013
- Aktualizováno: 5. březen 2019
Bylinky a hubnutí Hlavní
Téma hubnutí a redukce váhy je v současné době aktuálnější než kdy jindy. Dříve byl proces hubnutí spojený spíše s estetickou stránkou lidského těla. Dnes, kdy světová populace (a česká především) bojuje s nadváhou a to již v dětském věku, je hubnutí spíše nutností a mnohdy tím hlavním prostředkem k udržení zdraví. Dnešní trh nabízí spoustu forem, jak dosáhnout požadovaného výsledku. Ovšem ne všechny metody jsou lidskému zdraví prospěšné, ba dokonce mnohdy jsou ve velké míře zdraví škodlivé.
-
25
srp 2013
- Napsal zdravi-nemoc.cz
- Vytvořeno: 25. srpen 2013
- Aktualizováno: 26. listopad 2018
Bylinky pro lepší zdraví Hlavní
Bylinky a koření přidávají jídlu vynikající chuť, ale existuje stále více důkazů o tom, že jsou také prospěšné našemu zdraví. Tradiční medicína používá po staletí bylinky a koření k léčbě běžných nemocí a moderní věda nyní začíná podporovat některé z těchto teorií. Použití bylin a koření jako alternativy k soli a tuku pro ochucování jídel je prospěšné i pro naše zdraví, protože tyto látky neobsahují žádné kalorie a na rozdíl od soli nemají potenciálně škodlivé účinky, pokud jsou konzumovány ve velkém množství.
-
03
srp 2013
- Napsal zdravi-nemoc.cz
- Vytvořeno: 3. srpen 2013
- Aktualizováno: 5. březen 2016
Angrešt, i ovoce může léčit Hlavní
Snad všichni známe angrešt od babičky ze zahrádky. Pro někoho byl kyselý, pro někoho chlupatyý. Víte ale jak velké účinky pro naše zdraví angrešt má?
-
21
čec 2013
- Napsal zdravi-nemoc.cz
- Vytvořeno: 21. červenec 2013
- Aktualizováno: 5. březen 2016
Česnek Hlavní
Česnek je vytrvalá bylina s podzemními cibulemi rozličných vlastností, tvarů a chutí. Všechny rostliny mají velmi podobné a charakteristické aroma. Podzemní cibule jsou tvořeny několika stroužky – dužnaté části. Počet stroužků v cibuli se u různých odrůd liší. V období květenství lze zpravidla pozorovat tzv. pacibulky, které slouží k vegetativnímu rozmnožování byliny. Listy v podobě natě dorůstají délky až 50cm a vyrůstají přímo z báze cibule. Květy jsou oboupohlavní a mají většinou 6 okvětních lístků ve dvou přeslenech.
-
11
čec 2013
- Napsal zdravi-nemoc.cz
- Vytvořeno: 11. červenec 2013
- Aktualizováno: 5. březen 2016
Tato bylina s českým názvem stévie sladká (stevia rebaudiana)je také velmi dobře známá pod označením „sladká nebo cukrová tráva“. S trávou ani travinami jako takovými ovšem nemá nic společného. Jedná se o trvalku, která běžně dosahuje výšky až 80cm. Charakteristické jsou její lístky, které svým uspořádáním rostou protistojně. Celá rostlina je v mládí jemně ochlupená světlými chloupky. V období květu není tato bylina nijak nápadná.
-
08
čec 2013
- Napsal zdravi-nemoc.cz
- Vytvořeno: 8. červenec 2013
- Aktualizováno: 5. březen 2016
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je 30 - 70 cm vysoký polokeř. Charakteristické jsou především listy, které jsou vstřícné, řapíkaté a mají podlouhlý, někdy mírně oválný tvar. O okrajích listů můžeme také pozorovat typická „ouška“. Květy mají obvykle fialovou, někdy i bílou barvu. Koruna může nést čtyři až deset květů.
-
08
čec 2013
- Napsal zdravi-nemoc.cz
- Vytvořeno: 8. červenec 2013
- Aktualizováno: 29. březen 2019
Brusinka (Vaccinium vitis) je nízký polokeř s výškou 10-30 cm. Charakteristické jsou tuhé střídavé lístky oválného až vejčitého tvaru. Vrchní část lístku je tmavě sytě zelená, zespod jsou potom světle nazelenalé. Květy brusinky mají formu hroznu se zvonkovou korunou a bílou až slabě narůžovělou barvou. Koruny většinou nesou 4-5 květů. Vůně květů je spíše slabá, nikterak aromatická. Zajímavé jsou především plody brusinky, které v průběhu dozrávání značně mění svou barvu. Zprvu mají bílou zelenou barvu, postupně blednou do jasně bílé zářivé barvy a posléze začnou sytě červenat.