Jsou instantní ovesné pokrmy zdravé?

Oves má mnoho výhod pro naše zdraví, ale mají rychle vařené instantní ovesné vločky stejné výhody?

Vysoký obsah vlákniny

Oves je bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, poskytuje asi 5 g vlákniny na 100 g ve formě kaše. Má také vysoký celkový obsah vlákniny s asi 10 g na 100 g.

Vysoký obsah zdravých tuků

Oves má vyšší obsah tuku než jiné druhy obilovin, ale obsahuje hlavně pro srdce zdravé nenasycené tuky. Ty jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny linoleové a také unikátní antioxidanty.

Zdravotní výhody ovesných vloček

Bylo prokázáno, že oves a ovesné vločky mají mnoho výhod pro naše zdraví, včetně pozitivních účinků na:

Cholesterol v krvi

Účinek snižující hladinu cholesterolu ovsa je dobře dokumentován. Porce 28 g ovsa denně, poskytuje 3 g beta-glykanu a sníží výrazně hladinu špatného cholesterolu v krvi. Beta-glykan, druh rozpustné vlákniny v ovsu, je považován za nejdůležitější aktivní složkou ovsa, pokud jde o účinky na snížení cholesterolu.

Tato rozpustná vláknina tvoří viskózní gel, který se váže na žlučové kyseliny a zvyšuje jejich vylučování ve stolici, to znamená, že více žlučových kyselin musí být syntetizováno pomocí cholesterolu v krvi, což má za následek snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Byl také prokázán další doplňkový mechanismus snížení hladiny cholesterolu, například snížení intestinální absorpce cholesterolu.

Obezita

Oves může mít pozitivní vliv na prevenci přibývání na váze a na diety hubnutí kvůli jejich vysokému příjmu vlákniny. Vysoký příjem vlákniny je trvale spojen s prevencí tělesné hmotnosti.

Studie také ukázaly, že ovesné vločky mají vysoký index sytosti, což znamená, že nás nasytí a udrží syté po delší dobu, což může vést ke snížení spotřeby kalorií a zabránit přibývání na váze. Oves obsahuje více bílkovin než ostatní obiloviny, a to také může přispět k jeho vysoké sytosti.

Cukrovka

O ovsu je známo, že má příznivý vliv na glukózu a odezvu inzulínu, čímž se snižuje riziko vzniku cukrovky. To z něj, spolu s jeho nízkým GI, což udržuje stabilnější hladinu cukru v krvi, dělá ideální potravinu pro lidi s cukrovkou.

Hypertenze

Četné populační studie naznačují, že vysoký příjem vlákniny může snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku nebo snižovat jeho již vysokou úroveň. Bylo také naznačeno, že rozpustná vláknina nacházející se v ovsu může být ještě účinnější než jiné typy.

Až dosud je však mechanismus, kterým oves může pomoci snížit krevní tlak nejasný a je nutný další výzkum.

Další výhody

Oves je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B nezbytných pro energetický metabolismus v těle a může také hrát roli ve zdravém trávicím traktu kvůli nerozpustným vlákninám, které obsahuje.

Spotřeba ovsa byla také spojena s lepším výkonem ve sportu a sníženým rizikem rakoviny v důsledku jeho fytochemického obsahu.

Instantní vs. tradiční ovesné vločky

Takže víme, že oves a ovesné vločky jsou zdravé a mohou významně přispět ke zdravé výživě, ale mohou být některé z těchto zdravotních výhod ztraceny, pokud si vyberete rychlé vaření instantních ovesných vloček oproti tradičním druhům, které jsou méně pohodlné a vaří se pomaleji?

Hlavní rozdíl mezi instantními a tradičními ovesnými vločkami, je v objemu zpracování. Instantní ovesné vločky jsou více zpracovávány, aby bylo možné snížit dobu přípravy. Z hlediska zdravotních výhod, to nemá příliš velký vliv a instantní ovesné vločky, jsou téměř stejně zdravé jako tradiční, kromě případů, kdy jde o glykemický index, neboli GI.

Protože jsou více zpracované, mají instantní ovesné vločky vyšší GI než tradiční verze. To znamená, že se neudrží hladinu cukru v krvi na stabilní úrovni po tak dlouhou dobu, a vytváří větší a ostřejší zvýšení hladiny glukózy v krvi.

To může znamenat, že některé z výhod, pokud jde o reakci glukózy a pocitu sytosti jsou sníženy. Je-li problémem čas, a instantní ovesné vločky, jsou mnohem pohodlnější, můžete snížit GI jídla přidáním některých uhlohydrátů s nízkým GI, nebo zdroj tuku nebo bílkovin, což zpomalí vstřebávání sacharidů, a proto udrží hladinu cukru v krvi stabilnější. Nízkotučné mléko, jogurt nebo ořechy, jsou ideálním doplňkem.

Co se týče zdraví, je také důležité zvolit instantní ovesné vločky bez přídavků cukru nebo příchutí, protože tyto často přidávají kalorie, tuk a zvyšuji GI. Pro zdravější volbu kupujte přírodní ovesné vločky a chuť jim dodejte sami ovocem, trochou medu nebo koření, jako je skořice, muškátový oříšek a vanilka.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Ordasoft Social Comments and Sharing Free

Komentáře