jaterní dieta

Jaterní dieta není přímo dieta na hubnutí, prakticky vždy vám jí doporučí lékař při onemocnění jater, žlučníku a žlučových cest.  Při dodržování pravidel této diety jistě zhubnete, ale hlavně dáte šanci svým játrům k regeneraci a nebudete zatěžovat žlučník a žlučové cesty. Nejčastěji je tato dieta předepisována při žlučníkových kamenech - cholecystolitiáze, které mohou vést až k zánětu žlučníku, cholecystitidě. Jaterní dieta závisí na několika málo pravidlech. Hlavním pravidlem této diety je minimalizování či naprostá eliminace živočišných a rostlinných tuků, se spojením s eliminací živočišné bílkoviny. Člověk, který chce podstoupit tuto dietu, se tak musí smířit s tím, že ze stravy musí vynechat celkově všechny silně i více kořeněné články stravy, pokrmy, které jsou opékané na sádle a másle, čerstvé pečivo a především také alkohol.

Neublíží mi jaterní dieta?

Mnoho lidí se při přečtení informací o této dietě začne bát o své zdraví, protože si mnohdy nedovedou představit svojí denní stravu bez kousku masa. Musíme však nutně poukázat na skutečnost, že lidský organismus a zažívání, ač prošlo výraznou evolucí, je postaveno na základech vegetariánsky se stravujícího tvora.

V případě takové diety tedy nemůžeme očekávat, že obdobný způsob stravování ublíží našemu zažívání či naší funkci těla – ale musíme se velice nutně zaměřit na nakupování správné stravy. Přednost v této dietě tedy stoprocentně dostávají produkty získávané v domácích podmínkách, místní výroba, nebo nejlépe kvalitní BIO farmy.

jaterní dieta při hubnutí

Hlavní význam jaterní diety spočívá ve vysokém omezený lipidů i bílkovin, které donutí lidské tělo spalovat zásoby, které se ukládají podle individuelních proporcí člověka a také podle pohlaví. Nejčastějšími uživateli této diety jsou právě ženy, které se tak snaží shodit nepříjemná kila v rizikových oblastech ukládání tuků – tedy ve stehnech, pase a břiše.

Ovšem u této diety platí dvojnásob velmi nepříjemné pravidlo JoJo efektu. Tato dieta naučí tělo pracovat pouze s přírodním sacharidem a rostlinným původem bílkoviny a díky tomu tělo okamžitě obrací veškerou energii. Náhlý nekontrolovaný přísun vysokého počtu ostatních různorodých bílkovin a sacharidů však bude mít za následek přesycení organismu a velmi rychlé ukládání zpět do rizikových míst.

Vyřazení tučných jídel z vašeho jídelníčku způsobí menší produkci žluči a ve žluči bude méně cholesterolu, který se ukládá do žlučových kamenů. Takže tuto dietu by měli dodžovat hlavně lidé, trpící žlučníkovými kolikami. Kameny nebudou tolik růst a žlučník nebude tolik namáhán. Ikdyž každý se žlučníkovými kameny by měl podstoupit operace žlučníku a jeho odtranění, tedy cholecystektomii, tato dieta bude fungovat preventivně a do doby operace může zmírnit nepříjemné příznaky žlučníkových kamenů. Stejně tak i například ostropestřec mariánský.

Co můžu při jaterní dietě?

Čemu se musíte vyhnout?

tučná jídla a tuky obecně

  • tučné maso a tučné polévky, včetně tučných vývarů
  • uzeniny, paštiky
  • konzervy a konzervované výrobky
  • kořeněné potraviny a koření
  • tučné sýry, tučné mléko, smetanové jogurty
  • tatarská omáčka, majonéza, drezinky, hořčice, kečup
  • ořechy, buráky, mandle
  • mák, kokos, semínka
  • nadýmavá zelenina (například květák, zelí, kapusta)
  • aromatická zelenina (například česnek, cibule, ředkvička)
  • uzené a tučné ryby
  • kakao
  • sladkosti
  • čerstvé pečivo, koláče, kynuté knedlíky
  • kompoty
  • ovoce – hrušky a plody s malými zrníčky (např. borůvky, angrešt, rybít, maliny)
  • smetana
  • forma přípravy potravin – smažení, grilování a pečení
  • vaječný žloutek

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Čaje