Jaterní dieta
Jaterní dieta není přímo dieta na hubnutí, prakticky vždy vám jí doporučí lékař při onemocnění jater, žlučníku a žlučových cest. Při dodržování pravidel této diety jistě zhubnete, ale hlavně dáte šanci svým játrům k regeneraci a nebudete zatěžovat žlučník a žlučové cesty. Nejčastěji je tato dieta předepisována při žlučníkových kamenech - cholecystolitiáze, které mohou vést až k zánětu žlučníku, cholecystitidě. Jaterní dieta závisí na několika málo pravidlech. Hlavním pravidlem této diety je minimalizování či naprostá eliminace živočišných a rostlinných tuků, se spojením s eliminací živočišné bílkoviny. Člověk, který chce podstoupit tuto dietu, se tak musí smířit s tím, že ze stravy musí vynechat celkově všechny silně i více kořeněné články stravy, pokrmy, které jsou opékané na sádle a másle, čerstvé pečivo a především také alkohol.
Neublíží mi jaterní dieta?
Mnoho lidí se při přečtení informací o této dietě začne bát o své zdraví, protože si mnohdy nedovedou představit svojí denní stravu bez kousku masa. Musíme však nutně poukázat na skutečnost, že lidský organismus a zažívání, ač prošlo výraznou evolucí, je postaveno na základech vegetariánsky se stravujícího tvora.
V případě takové diety tedy nemůžeme očekávat, že obdobný způsob stravování ublíží našemu zažívání či naší funkci těla – ale musíme se velice nutně zaměřit na nakupování správné stravy. Přednost v této dietě tedy stoprocentně dostávají produkty získávané v domácích podmínkách, místní výroba, nebo nejlépe kvalitní BIO farmy.
jaterní dieta při hubnutí
Hlavní význam jaterní diety spočívá ve vysokém omezený lipidů i bílkovin, které donutí lidské tělo spalovat zásoby, které se ukládají podle individuelních proporcí člověka a také podle pohlaví. Nejčastějšími uživateli této diety jsou právě ženy, které se tak snaží shodit nepříjemná kila v rizikových oblastech ukládání tuků – tedy ve stehnech, pase a břiše.
Ovšem u této diety platí dvojnásob velmi nepříjemné pravidlo JoJo efektu. Tato dieta naučí tělo pracovat pouze s přírodním sacharidem a rostlinným původem bílkoviny a díky tomu tělo okamžitě obrací veškerou energii. Náhlý nekontrolovaný přísun vysokého počtu ostatních různorodých bílkovin a sacharidů však bude mít za následek přesycení organismu a velmi rychlé ukládání zpět do rizikových míst.
Vyřazení tučných jídel z vašeho jídelníčku způsobí menší produkci žluči a ve žluči bude méně cholesterolu, který se ukládá do žlučových kamenů. Takže tuto dietu by měli dodžovat hlavně lidé, trpící žlučníkovými kolikami. Kameny nebudou tolik růst a žlučník nebude tolik namáhán. Ikdyž každý se žlučníkovými kameny by měl podstoupit operace žlučníku a jeho odtranění, tedy cholecystektomii, tato dieta bude fungovat preventivně a do doby operace může zmírnit nepříjemné příznaky žlučníkových kamenů. Stejně tak i například ostropestřec mariánský.
Co můžu při jaterní dietě?
- libové maso (zejména kuřecí, telecí, králičí, krůtí)
- libové ryby (např. pstruh, přírodní filé na vodě)
- ovoce – vše mimo zakázaného, vhodné je ovoce loupat
- zelenina – vše mimo zakázaného
- starší pečivo
- vhodné je připravovat jídla na vodě vařením, dusením
- bylinkové koření – majoránka, bazalka apod.
- suchary
- vaječný bílek
-
nízkotučné mléčné výrobky
Čemu se musíte vyhnout?
tučná jídla a tuky obecně
- tučné maso a tučné polévky, včetně tučných vývarů
- uzeniny, paštiky
- konzervy a konzervované výrobky
- kořeněné potraviny a koření
- tučné sýry, tučné mléko, smetanové jogurty
- tatarská omáčka, majonéza, drezinky, hořčice, kečup
- ořechy, buráky, mandle
- mák, kokos, semínka
- nadýmavá zelenina (například květák, zelí, kapusta)
- aromatická zelenina (například česnek, cibule, ředkvička)
- uzené a tučné ryby
- kakao
- sladkosti
- čerstvé pečivo, koláče, kynuté knedlíky
- kompoty
- ovoce – hrušky a plody s malými zrníčky (např. borůvky, angrešt, rybít, maliny)
- smetana
- forma přípravy potravin – smažení, grilování a pečení
- vaječný žloutek
Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum