Dietní změny pro lepší zdraví

Zcela změnit svůj jídelníček tak, aby byl zdravější může je bezvadný nápad. Snadno se řekne, ale hůře se udělá. Snad každý z nás se již několikrát rozhodl pro zdravý životní styl a také s ním začal, ale málokdo tuto změnu opravdu zapracoval do svého životního stylu nebo jí alespoň vydržel po delší dobu. Nicméně, tím, že uskutečníte postupně malé udržitelné změny, můžete pomalu měnit svůj jídelníček tak, že zlepší vaše zdraví a to jak v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Podívejme se spolu tedy na několik jednoduchých rad. Třeba si z nich nějakou vyberete.

Přechod na zdravější tuky

Jíst správné druhy tuku může mít velký vliv na zdraví vašeho srdce a na riziko vzniku civilizačních chorob. Strava středomořského stylu, která obsahuje větší podíl nenasycených tuků, jako jsou olivový olej, avokádo a ořechy se prokázala, jako účinná při ochraně před onemocněním, a může také mírně pomoci při vysokým obsahem vlákniny. Nasycené tuky, jako jsou tuky živočišného původu a trans-tuky ze zpracovaných potravin by měly být omezeny, protože jsou spojeny s nepříznivými následky v oblasti zdraví. Zkuste nahradit máslo olivovým olejem nebo margarínem bez trans-tuků a nahradit zpracované občerstvení, které má vysoký obsah trans-mastných kyselin zdravějšími alternativami, jako jsou ořechy a semena. Je důležité si uvědomit, že i když přejdete na zdravější tuky, pokud se snažíte zhubnout, je důležité snížit množství tuku, protože i zdravé tuky mohou způsobit zvýšení tělesné hmotnosti, pokud jich konzumujete větší množství.

Jezte více zeleniny 

Přínos zeleniny pro zdraví je nekonečný. Poskytuje vlákninu, četné důležité vitamíny a minerály a obsahuje málo kalorií. Vysoký příjem zeleniny je spojen se sníženým rizikem řady onemocnění, včetně některých druhů rakoviny. Většina lidí nekonzumuje během dne dostatek zeleniny, takže ideální způsob, jak změnit svůj jídelníček, je zvýšit příjem zeleniny. Pokuste se vyplnit alespoň polovinu talíře zeleninou a přidat zeleninu k masným pokrmům, jako jsou chilli nebo hamburgery, abyste zvýšili jejich výživnou hodnotu a snížili obsah tuku v jídle. Zelenina může být také skvělá svačinka, zkuste mrkev nebo celer zalité omáčkou s nízkým obsahem tuku nebo přidejte nastrouhanou zeleninu do těsta na palačinky a koláče abyste dosáhli výživnějšího léčebného účinku.

Jezte více ovoce

Stejně jako zelenina, i ovoce obsahuje širokou škálu vitamínů a minerálů, stejně tak jako základní vlákniny, a proto je důležitou součástí zdravé výživy, která bývá často opomíjena. Vždy si zvolte raději čerstvé ovoce než šťávy, protože ty mají tendenci obsahovat méně vlákniny a více kalorií. Dosazení více ovoce do svého jídelníčku je jednoduché, protože tvoří vynikající svačinky a mohou být snadno přidány do potravin, jako jsou snídaňové cereálie, těsto na koláče nebo muffiny, nebo podávané s nízkotučným jogurtem pro uspokojivý dezert nebo lehké jídlo po tréninku.

Vyberte si celozrnné výrobky

Náhrada rafinovaných sacharidů, jako jsou bílý chléb a jiné zpracované potraviny, celozrnnými alternativami vám nabízí více vlákniny, vitamínů skupiny B a zdravých tuků. Celozrnné výrobky také často mají výhodu nízkého GI, takže udržují hladinu cukru v krvi stabilní po delší dobu. To v kombinaci s vyšším obsahem vlákniny, vás udrží déle syté a je proto méně pravděpodobné, že se budete přejídat.


Pijte vodu

Tím, že zaměníte vysoce kalorické nápoje, jako je soda se sirupem, Cola a pod za vodu, můžete odstranit velké množství kalorií a velké množství rafinovaného cukru ze svého jídelníčku. Tekutiny jsou nezbytné pro správnou funkci našeho těla, a být dobře hydratovaný poskytuje výhody ve všem, od energetické hladiny po čistou pleť. Voda je nejlepší volbou pro hydrataci, neboť neobsahuje žádné kalorie a nic, co by mohlo mít nepříznivé účinky na zdraví.

 Přejděte na nízkotučné mléčné výrobky nebo alternativy.

I když potřebujeme nějaký tuk v naší stravě pro zdraví, v mléčných výrobcích je často tuk nezdravého nasyceného typu, takže může být prospěšné zvolit nízkotučné mléčné výrobky. Nízkotučné výrobky mohou také obsahovat méně kalorií, a proto pomáhají při hubnutí, ale buďte při výběru nízkotučných mléčných výrobků pozorní, a zkontrolujte, zda tuk nebyl nahrazen cukrem. Mnohé nízkotučné výrobky mohou obsahovat velké množství cukru, aby si udržovaly dobrou chuť, což znamená, že ve skutečnosti mají vyšší obsah kalorií, než plnotučné verze. Přechod na nízkotučné mléčné výrobky je snadný a i když se jejich chuť může zdát zprvu odlišná, brzy si na ni zvyknete a mnoho lidí shledá, že plnotučné mléčné výrobky jsou příliš smetanové.

Ořechová svačina

Ořechy jsou výborným zdrojem vlákniny, bílkovin, zdravých tuků a minerálů a tak tvoří ideální svačinu. Mnoho běžných potravin pro občerstvení má vysoký obsah tuku, cukru a kalorií a má malou nebo žádnou nutriční hodnotu, takže nahradíte-li je malou hrstkou nesolených ořechů, můžete značně zvýšit nutriční hodnotu svých svačinek. Bylo dokonce zjištěno, že lidé, kteří jedí ořechy mají tendenci být méně náchylní k přibývání na váze a mají nižší riziko vzniku některých chorob.

Snídejte

Mnoho lidí vynechává toto důležité jídlo kvůli nedostatku času, nemá rádo jídlo brzy ráno, nebo prostě ze zvyku. Ovšem udělat si čas, aby se výživné snídaně vešly do programu dne, velmi prospívá zdraví. Lidé, kteří snídají, mají tendenci jíst zdravěji během dne a je méně pravděpodobné, že se budou přejídat nebo konzumovat nezdravé potraviny kvůli intenzivnímu dopolednímu hladu, než ti, kteří ji vynechali. Snídaně také usnadňuje získat všechny živiny, které celý den potřebujete a je to dobrá příležitost, jak zvýšit svůj příjem ovoce a celozrnných cereálií. Zdravá snídaně může být jednoduchá - miska s cereáliemi s vysokým obsahem vlákniny s nízkotučným jogurtem a ovoce, nebo plátek celozrnného toastu a kus ovoce. Pokud nemáte ráno chuť k jídlu, vyzkoušejte domácí koktejl vyrobený z nízkotučného mléka, čerstvého ovoce a ledu.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Čaje