Články
-
31
bře 2015
- Napsal zdravi-nemoc.cz
- Vytvořeno: 31. březen 2015
- Aktualizováno: 4. březen 2016
Zdravé náhrady běžných jídel

S běžnými potravinami se setkáváme denně. Ať už si pokrm chystáme sami, jdeme do restaurace nebo nás někdo pozval k sobě na návštěvu, stejně s nimi přijdeme do kontaktu. Dnes se podíváme pod slupku surovinám, které by se daly nahradit zdravějším sortimentem. Zdravý životní styl se dostává stále více do popředí a pokud hledáte alternativy pro svůj současný jídelníček, máme pro vás několik tipů.
Cukr - Stévie
Bílý cukr je považován za kalorickou bombu. Přijímáme ho příliš, i když je pro nás prázdnou kalorií. Neobsahuje minerály ani další živiny, které by mohly tělu prospět, v nadměrném množství dokonce škodí. V těle zvyšuje hladinu krevního cukru a dokonce se přeměňuje v tukové zásoby. Bohužel se stává velmi známou příčinou nadměrné hmotnosti. Cukru se přikládá důrazu i jako rizikovému faktoru pro rozvoj cévního onemocnění a k vysilování slinivky. V nejhorším případě přispívá ke vzniku cukrovky a Alzheimera.
Stévie je sice sladší, než cukr, ale obsahem je zdravější. Bílý cukr je sacharóza, stévie je složená z glykosidů. Mimo to má i vitamíny a minerály, obsahuje vitamíny A, C, dále vápník, sodík, draslík, hořčík a železo. Obsahují také mnoho vlákniny, která je dobrá na podporu vyprazdňování. Stévie tělu nedodá energii i cenné látky. Přírodní cukr je potřeba tělu dodávat v ovoci a zelenině, mozkové buňky by byly bez přísunu cukru hladové.
Brambory - Batáty
U brambor a batátů je to s energií úplně opačně, než v předchozím příkladu s cukrem. Batáty jsou zdravější, než klasické brambory, ale tělu dodají až o polovinu více energie. Skládají se z vody, škrobu a cukru, podobně jako brambory, ale sacharidů mají více a jsou nasládlé chuti. Jejich obsah karotenoidů je staví na přední místo popularity v zelenině. Betakaroten omezuje vznik některých druhů rakoviny. Měly by se jíst se slupkou, která obsahuje, kromě rostlinných látek, i vlákninu. Zdravě zasytí a jsou velkým zdrojem vitamínů, zejména B6 a C.
Rýže - Rudá rýže
Rudá rýže má vyšší výživovou hodnotu, než klasická bílá rýže. Je velmi příjemnou přílohovou změnou. Lze se s ní setkat pod názvem Bhútánská rudá rýže. Je bohatá na stopové prvky, protože se zavlažuje vodou, která je obsahuje. Kvalitní pěstování dává této rýži zajímavou červenohnědou barvu a ořechovou vůni.
Slunečnicový olej - Řepkový olej
Nedávné studie prokázaly o olejích pravý opak. Zatímco dříve se propagoval olej slunečnicový, dnes je tomu přesně naopak. Výrazně se začal uplatňovat olej řepkový, který obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin a napomáhá správnému rozpouštění vitamínů v tucích. Rozdíl v těchto dvou olejích je především ten, že slunečnicový olej obsahuje daleko více nasycených mastných kyselin, které v nadměrné konzumaci organismu škodí. Řepkový olej je svými blahodárnými účinky často porovnávaný s olivovým olejem.
Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum