vitamíny

Vitamíny jsou nezbytné pro správný průběh řady pochodů v organismu. Organismus si však není schopen vytvořit vitamíny sám, proto je nezbytné je přijímat v jídle. Nedostatky vitamínů mohou způsobovat různé zdravotní potíže a nemoci i zhoršení kondice. Pokud se však živíme správně, jíme stále všechny skupiny potravin, tedy hrubozrnné, tmavé pečivo, ovesné vločky, mléčné výrobky, vejce, zeleninu a ovoce, nemusíme se nedostatku vitamínů bát.

Vitamín A, často nazývaný vitamínem zraku

Je nezbytný pro udržení hezké zdravé kůže a sliznic zejména v trávicí soustavě a horních cestách dýchacích, což je důležité pro ochranu před infekcemi. Jeho nedostatek může způsobit tzv. šeroslepost – zhoršená zraková ostrost za šera. V případě dlouhodobého nedostatku může dojít až k osychání rohovky, tvorbě defektů na rohovce a jejich jizvením může dojít až ke slepotě. Krom poruch zraku jsou přítomny i poruchy imunitního systému, roste náchylnost k infekcím. Sliznice bez dostatku vitamínu A vysychají a ztrácí svou bariérovou funkci. Mikroorganismy snáze pronikají do těla oslabenými a křehkými sliznicemi a oslabený imunitní systém jim nedokáže čelit. Nedostatkem trpí i pokožka. Je zpomaleno její hojení a regenerace. Ztrácí elasticitu, je na pohled šupinatá a suchá. Podobně jsou na tom vlasy i nehty – křehké, lámavé, bez lesku. Snižuje se i libido. Nedostatek vitamínu A provázejí i poruchy funkce trávicího traktu. Jedná se o nechutenství, průjmy či postižení jater. Na nervové soustavě se nedostatek projevuje zhoršeným soustředěním a únavou. V potravinách rostlinného původu (např. mrkev, papája, mango, meruňky, nektarinky, broskve, třešně, špenát, brokolice, hrách, kapusta, řeřicha) ho přijímáme jako provitamin betakarotén. Vitamín A lze rovněž nalézt v mléku, másle, vejcích, ledvinkách a játrech.

Vitamíny skupiny B

Chrání a posilují nervy, kůži, svaly a oběhový systém. Jejich nedostatek může zavinit poruchy funkce centrální i periferní nervové soustavy, poruchy činnosti srdce, nedostatečnou tvorbu červených krvinek a poruchy ve vodním hospodaření organismu. Potřeba těchto vitamínů je větší u kuřáků a velkých konzumentů kávy. Zdroji vitamínů skupiny B jsou zejména pivovarské kvasnice, med, ořechy, sója, mléko, tvaroh, játra, ledviny, maso vepřové, hovězí, krůtí, rybí, obiloviny, vejce, semena slunečnice, luštěniny, listová zelenina.

Vitamín C

Vitamí C je silný antioxidant, který chrání tělo před vlivy tzv. volných radikálů a tím zpomaluje rozvoj kardiovaskulárních nemocí, rakovinného bujení a degenerativních pochodů. Je také zapojen do tvorby kolagenu a elastinu, čímž zlepšuje kvalitu nejen pokožky, stěn cév, ale i kostí a chrupavek. Zpomaluje stárnutí a podporuje hojení. Výrazně ovlivňuje funkce imunitního systému, posiluje ho v boji proti infekci a naopak tlumí zánětlivé pochody. Nedostatek způobuje únavu, krvácení z dásní až ztrátu zubů, špatné hojení ran, sníženou odolnost vůči infekcím. Zdrojem vitamínu C jsou zejména citrusy, dále kedluben, černý rybíz, papriky, v zimě a předjaří na okně pěstovaná řeřišnice, petrželová nať, kopr.

Vitamín D, protikřivičný vitamín

Vitamín D reguluje množtví vápníku v organismu. Vytváří se v kůži účinkem slunečních paprsků a je nezbytný pro správné zavápnění kostí a zubů. Při jeho nedostatku v dětském věku je narušena tvorba kostí, zubů a chrupavek. Pokud jsou příznaky rozvinuté, mluvíme o rachitidě neboli křivici. Typickými znaky jsou deformity kostí, křehkost a lámavost doprovázená poruchou růstu. Dospělí jsou postiženi spíše osteomalacií či osteoporózou, kdy jsou kosti křehké a lámavé. Zuby jsou náchylné ke kazivosti. Je také zhoršena funkce imunitního systému, a tím i vyšší vnímavost k infekcím, ale také k rozvoji nádorových onemocnění.

Vitamín E, vitamín mládí

Účastní se tvorby červených krvinek, chrání tělo před tzv. volnými radikály, jež stojí za vznikem civilizačních a degenerativních onemocnění (národy, kornatění tepen…), zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje intenzitu zánětlivých procesů, např. i u revmatických onemocnění. Je pomocníkem při léčbě neplodnosti. Při jeho nedostatku se nejčastěji dostavují poruchy svalové a nervové, to je provázeno únavou, snížením výkonnosti. Zdroji vitamínu E je především čerstvá listová zelenina, pšeničné klíčky a rostlinné oleje, lněná, sezamová a slunečnicová semena, mák, sója, ořechy, ovesné vločky, játra, vejce, máslo.

Vitamín K

Vitamín K je důležitý pro výrobu látek odpovědných za srážení krve. Též napomáhá v boji proti osteoporoze a zubním defektům. Nedostatek se projevuje snadnou tvorbou modřin, prodlouženým krvácením a též zvýšenou lámavostí kostí. Zdroji vitamínu K jsou kapusta, květák, zelí, špenát, zelené fazolky, hrách,brokolice, ale také maso, játra, rostlinné olej či pistáciové oříšky, jahody či šípky.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Čaje