Rybí olej

Ač nežijeme ve středomořském klimatu a nemáme tolik možností koupit čerstvou rybu, jsou i jiné varianty na posílení lidského zdraví. V našich rybnících také žijí ryby a v neposlední řadě k nám jsou ryby i dovážené. Přesto se mezi námi najde nezanedbatelné procento lidí, kteří si rybu na talíři dopřejí jednou za tři měsíce až půl roku. Rybí tuk přitom obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek.

Rybí tuk tělu dodává mastné kyseliny

Důraz na konzumaci ryb bychom měli klást dětem už od mala. Jakmile si v tuto dobu vytvoří k rybě odpor, jen těžko budou v dospělosti rybu jíst. Méně aromatickými rybami, než třeba český kapr, je např. losos, tuňák nebo makrela. Vaše děti si k těmto rybám vypěstují pozitivní přístup a budou tak udržovat v kondici své cévy. V dospělosti tak budou mít daleko méně problémů. Servírování ryb by mohlo prospět celé populaci.

Rybí tuk snižuje cholesterol a jiné krevní tuky

Jelikož je tuk z ryb, zejména těch mořských, aktivuje vnitřní stěnu cév, výsledkem je jejich vyšší pružnost a také zvětšování průsvitu. Tím pádem jsou ryby i prevencí proti srdečně-cévním nemocem. Snižují riziko onemocnění srdce, protože posilují vnitřní výstelku cév. Když se nebude mít v cévách co usazovat (myšlen nyní cholesterol), bude se každý i lépe a svěžeji cítit.

Čtetě také: Ryby napomáhají hubnutí

Aktivace imunitního systému by měla nepřímo ovlivnit i snížení rizika rakoviny prsu u žen a prostaty u mužů. Je to dáno mechanismy nejrůznějších reakcí a také metabolismem estrogenů u žen. Omezuje se tvorba látek, které růst nádoru podporují. Rybí tuk příznivě působí rovněž na klouby, což se prosadilo zejména u lidí s revmatickou artritidou. Zlepšuje také stav kůže u atopických ekzémů a snižuje riziko zánětlivých faktorů při astmatu. Výhodou je, že se může jíst i v těhotenství. Pozitivní účinky na plod v období gravidity jsou prokazatelné na jeho správné vyvíjení. Dostává se následně i do mléka.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Čaje