Kopřiva není jen žahavým plevelem, jedná se o uznávanou bylinu, která má v lidovém léčitelství nezastupitelnou funkci. Kopřiva dvoudomá se vyskytuje hlavně v lužních lesích, kde se drží vlhko. Roste velmi často u vodních toků a říček. Ač je nazývána plevelem, byla by škoda jí zase nevyužít. Tam, kde roste, poukazuje i na vyšší podíl dusičnanů v půdě. Nejlepší je její sběr pro zdravotní účely na jaře, kdy právě neobsahuje těchto dusičnanů příliš mnoho. Mladé výhonky na podzim se také mohou ještě sbírat. Je na každém, jak se svého úkolu zhostí.

Co všechno kopřiva obsahuje

Nikomu neunikne, jak je kopřiva krásně zelená. Značí to fakt, že obsahuje hodně chlorofylu. Mimo něj, se však skládá i z dalších látek, které působí protizánětlivě a regeneračně. Z těch nejznámějších látek to jsou třísloviny, vitamín B1, C, karotenoidy, kyselina octová a mravenčí včetně pryskyřičného sekretu, který je žahavý.

Čaj připravený z čerstvých kopřiv

Pokud se chystáte na sběr kopřiv, navlékněte si při jejich sběru pracovní rukavice, nepopálíte se. Otrhané listy můžete spařit vroucí vodou a jejich odvar popíjet místo klasického čaje. Kdo tento čaj vydrží pít třikrát denně tři týdny, krásně se mu projasní pleť a tělo se zbaví škodlivých látek. Odlehčí už tolik zatěžovaným játrům a působí jako detox. Pokud zůstaneme stále u krve, tak podporuje i tvorbu červených krvinek. Děje se tak stimulací kostní dřeně, díky tomu je i pomocným prostředkem k léčení anémie neboli chudokrevnosti. Mimo čištění krve má kopřiva v lidském organismu ještě další podíl. Kopřiva povzbuzuje kojení, snižuje hladinu krevního cukru, pozitivně ovlivňuje hojení ran, je mírně močopudná a proti pocení. Nálev z kopřiv lze také použít na umytí hlavy. Díky nim jsou vlasy krásně lesklé, plné života a nejsou mastné. Omezuje vypadávání vlasů a jako obklad se uplatnila při bolesti zad. Šleháním kopřiv přes kůži zvýšíte prokrvení, což je příznivé pro některé druhy kloubního onemocnění, např. u artritid.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Čaje