Diverkulitida a divetrikuloza

Divertikulóza je stav, ve kterém se vnitřní vrstva tlustého střeva nebo tlusté střevo vyboulí přes vnější, svalové vrstvy. Tyto "vybouleniny" se nazývají divertikly. Divertikulitida je termín pro záněty a infekce v jednom nebo více divertiklech.

Divertikulóza – příznaky, příčiny, a léčba

Divertikly se vyskytují v tlustém střevě oslabeném věkem, když se zvýší tlak uvnitř tlustého střeva (obvykle kvůli zácpě) a způsobí vychlípeninu ve tvaru malého hrášku v zeslabené střevní stěně.

Pravděpodobnost vzniku divertiklů se zvyšuje s věkem, takže do 50 let věku bude mít 20 až 50 procent všech lidí nějaký divertikl, a ve věku 90 let je bude mít prakticky každý.

Příznaky

Divertikulóza je obvykle bez příznaků, takže většina lidí si neuvědomuje, že ji má. Nicméně, někdo pocítí křeče, zácpu a bolesti.

Léčba

Omezení zácpy, zejména zvýšením vlákniny v potravě, může snížit problémy spojené s divertikulózou. Pokud jsou problémem křeče, nadýmání a zácpa, může lékař předepsat krátkodobě léky proti bolesti. Avšak mnoho léků působících vyprazdňovaní tlustého střeva, má nežádoucí vedlejší účinky pro lidi s divertikulózou.

Divertkulitida - příznaky, příčiny, a léčba

Osoba s divertikulózou může dostat divertikulitidu, když jsou stolice a bakterie uvězněny ve vaku (divertiklu). Tato blokace ovlivňuje krevní zásobení oblasti a vzniká infekce.

Tkáň pak se zanítí nebo infikuje a v závažných případech může dokonce prasknout. Atak divertikulitidy může mít za následek horečku, bolest a citlivost na levé straně spodní části břicha.

Příznaky

Infekce a podráždění okolních tkání v břiše může způsobit křeč břišních svalů. Asi 25 procent všech pacientů s divertikulitidou bude mít nějaké krvácení z konečníku, i když se zřídka bude zhoršovat. Je třikrát větší pravděpodobnost, že k divertikulitidě dojde v levé části tlustého střeva, a muži trpí divertikulitidou s třikrát větší pravděpodobností než ženy.

Léčba

Léčba divertikulitidy se zaměřuje na 3 oblasti.

  • Likvidace infekcí a zánětů antibiotiky.
  • Zklidnění střeva tekutou dietu plus lékem proti bolesti nebo drogou, jako je propanthelin (Pro-Banthine) pro ovlivnění svalové křeče.
  • prevence nebo minimalizace komplikací pomocí správné výživy.

Akutní nebo opakované záchvaty s těžkou bolestí nebo závažné infekce, mohou být natolik závažné, že vyžadují hospitalizaci a případně chirurgický zákrok.

Dieta s vysokým obsahem vlákniny

Dieta s vysokým obsahem vlákniny pro divertikulózu

Tato divertikulitidní dieta je dieta s vysokým obsahem vlákniny pro ovládání divertikulózy, a pro snížení účinků divertikulitidy. Zvýšený obsah vlákniny (Americká dietetická asociace doporučuje 20 až 35 gramů denně, včetně 6-8 gramů rozpustné vlákniny) v tomto plánu divertikulitidní diety má za následek větší objem stolice, snížení tlaku v tlustém střevě a napomáhá pravidelnější a úplné eliminaci odpadu, čímž se zabraňuje tvorbě dalšího divertiklu.

Zvykejte si na konzumaci vlákniny ve stravě postupně - rychlý nárůst vlákniny může mít za následek plynatost, záškuby, nadýmání nebo průjem.

Zde jsou výhody, které mají různé druhy vlákniny ve vyvážené divertikulitidní dietě:

  • Přispívá k ochraně před rakovinou tlustého střeva a konečníku.
  • Pomáhá při prevenci onemocnění srdce a mnoha dalších zdravotních problémech.
  • Potraviny obsahující vlákninu mají rovněž tendenci obsahovat živiny, jako jsou vitaminy A, C a E, jakož i selen, které jsou užitečné v boji proti rakovině.

Zvýšení množství tekutin a vláknina

Každý pacient s divertikulitidou, který zvyšuje svůj příjem vlákniny v rámci tohoto dietního plánu, by měl vypít minimálně 1,5 litru (3 pinty) tekutin denně. Nerozpustná vláknina potřebuje kapalinu, aby vytvořila snadno průchodnou stolici.

Podle lékařského doporučení lze denně užívat doplněk vlákniny, jako je Metamucil (kvůli rozpustné vláknině z psyllia), a používat pomazánku snižující cholesterol nebo margarín, obsahující rostlinné steroly. Doplňky vlákniny poskytují asi 2 až 3,5 g vlákniny na lžíci, kterou je nutno smíchat s čtvrt litrem vody před konzumací.

Měla by se jíst semena?

Až do nedávné doby mnoho lékařů navrhovalo vyloučit potraviny s drobnými semeny, protože se věřilo, že tyto částice by se mohly usadit v divertiklech a způsobit zánět. Nicméně, toto je nyní sporný bod a žádný důkaz toto doporučení nepodporuje.

Semena v rajčatech, cuketě, okurkách, jahodách a malinách, stejně jako mák, které jsou součástí vašeho jídelníčku divertikulitidní diety, jsou obecně považována za neškodná.

Divertikulitidní Dieta - Pokyny

Potraviny k jídlu

Zrna

  • Pečivo a obiloviny (6-11 porcí denně)
  • Chléb, těstoviny, pizza, palačinky, vdolky, bagety, chléb vita (použijte celozrnnou, pšeničnou mouku a přidejte 2-3 lžičky nezpracovaných pšeničných otrub, nebo nahraďte třetinu mouky ovesnými otrubami - na domácí chléb, muffiny a jiné pečivo)
  • Výrobky z pšeničných, celozrnných obilovin a otrub
  • Pohanka a kukuřičná mouka
  • Žitný chléb
  • Celozrnné sušenky nebo křehké chleby (Knäckebrot)
  • Ovesné vločky, ovesné otruby nebo krupice
  • Ječmen, suchý
  • Pšeničné klíčky
  • Celozrnné těstoviny
  • Hnědá rýže

Zelenina

Všechna zelenina, jako je chřest, brokolice, růžičková kapusta, zelí, mrkev, zelenina (například řepa, kapusta, růžičková kapusta, švýcarský mangold a vodnice), fazole, zelený pepř, cibule, hrách, neloupané brambory, locika, zelený hrášek, zelené fazolky, boby, špenát, dýně, sladké brambory, tuřín.

Pokud je to možné, jezte ovoce syrové nebo sušené a zeleninu syrovou - sekání, loupání, vaření, mixování, odšťavňování a zpracování ovoce a zeleniny může snížit obsah vlákniny.

Ovoce

Všechny druhy ovoce, jako jsou jablka, meruňky, banán, ostružiny, borůvky, třešně, datle, fíky grapefruit, nektarinky, pomeranče, broskve, hrušky, ananas, sušené švestky

Mléko/mléčné výrobky

Zvyšte vlákninu v jogurtu nebo tvarohu přidáním čerstvého ovoce, celozrnných obilovin nebo otrub.

Maso/masové náhražky

Všechny fazole a hrách, jako adzuki, zapečené fazole, černé fazole, Fava, cizrny, fazole, čočka, Lima fazole a Hrách.

Hladké arašídové máslo a jiná hladká ořechová másla.

Veškeré maso (zvyšte vlákninu v masitých pokrmech, jako jsou sekaná, dušená masa, přidáním 2-3 lžiček nezpracovaných pšeničných otrub nebo fazolí, nebo ovesných vloček), drůbež, ryby a vejce

Tuky a občerstvení

  • celozrnné preclíky, pečená tortilla, kukuřičné lupínky nebo mix vyrobený se sušeným ovocem.
  • koláče, pečivo a cukroví vyrobené s ovesnými vločkami nebo ovocem.
  • Fazolový krém

Potraviny, kterých je třeba se vyvarovat

Jakékoli tvrdé nebo těžko stravitelné potraviny, jako jsou

  • ořechy
  • kukuřice
  • popcorn
  • slunečnicová semínka
  • dýňová semínka
  • kmín
  • sezamová semínka

Problematické potraviny

  • potraviny s tuhými vlákny jako jsou sladké brambory
  • jahody
  • kiwi
  • maliny
  • ostružiny

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

 

 

Čaje