Palačinky a jejich zdravější příprava

Palačinky rozhodně patří mezi jeden z vůbec nejoblíbenějších a nejrozšířenějších sladkých pokrmů v České republice, o čemž bezpochyby svědčí i fakt, že je má ve své nabídce mnoho restaurací, hospod a jídelen, a to navzdory tomu, že není vůbec těžké udělat si je doma svépomocí. Ty české se výrazně liší například od těch francouzských, ale ani tak se nedá říct, že by na ně existoval nějaký jeden univerzální recept, byť lokální. Samostatnou kapitolou jsou pak různé vyloženě netradiční recepty na těsto, do nichž se dávají takové ingredience jako třeba ovesné vločky či ořechy. Svým způsobem už to samo o sobě vypovídá o oblibě palačinek, protože kdo by vymýšlel úpravy jídla, které nikomu nic neříká.
Na čem palačinky smažit
Samostatnou kapitolou přípravy palačinek je otázky týkající se jejich smažení. Někdo používá olej, někdo máslo a jsou i tací, kteří sáhnou po sádle. Jistě, každá z těchto smažících ingrediencí má své nesporné výhody a nevýhody, a proto není lehké rozhodnout se, kterou z nich použít. Realita je zkrátka taková, že si to musí každý rozhodnout sám. Tento „problém“ nemusí nezbytně končit ani ve chvíli, kdy si vybereme jednu z výše uvedených surovin. Proč? Protože co když bude námi zvolenou ingrediencí olej. Zřejmě už tušíte, kam tím míříme. Ano. Druhů oleje existují desítky a vybírat mezi nimi není o nic lehčí, než výběr mezi olejem a sádlem. Situaci nám neusnadňují ani vědecké studie, které každým rokem přináší nové poznatky a z roku na rok mění názor na tu či onu surovinu a její prospěšnost na naše tělo.
Pokud se však člověk zamyslí nad tím, co palačinky ve své podstatě jsou, tak si uvědomí, že se z podstaty věci jedná o nezdravé jídlo, nebo alespoň o ne zdraví prospěšné jídlo, a tak bychom rádi s jistou nadsázkou konstatovali, že když už musí člověk takříkajíc hřešit, tak ať to dělá pořádně a nesnaží se dělat z hovězího masa králičí. Tím není rozhodně myšleno, že komukoliv doporučujeme stravovat se nezdravě, ale je rozhodně lepší dát si jednou za čas „nezdravé“ jídlo, tak jak vám chutná, než si ho dopřávat desetkrát častěji v rádoby zdravější úpravě v touze za uspokojením po autentické chuti. Zkrátka a jednoduše, všeho s mírou. Jestli vám tedy chutnají palačinky usmažené na sádle, udělejte si je na sádle a nehledejte na internetu, jaký že je to ten nejzdravější olej. Vždy však berte v potaz váš zdravotní stav, stravovací potřeby a případné okolnosti spojené s redukční dietou. Palačinky obecně zkrátka nelze považovat za typ jídla, které se spojuje se zdravou výživou.
Pokud však palačinky konzumujete častěji, můžete ještě vyzkoušet přípravu těsta z bezlepkové mouky (několik studií prokázalo, že omezená konzumace lepku může vést ke zlepšení mozkové aktivity a celkové vitalitě lidského těla). Další alternativou mohou být palačinky připravené z rozmačkaných banánů.
A co slané palačinky?
Celou dobu jsme tu předpokládali sladkou verzi úpravy palačinek, neboť je to taková ta klasičtější verze (minimálně v našich končinách). Jistě ale není pro nikoho překvapením, že existuje i nepřeberná škála receptů, které s nimi počítají, jako se slaným pokrmem. Pro tyto recepty je pak typické, že se palačinky po usmažení a naplnění směsí ještě zapékají v troubě. Tou nejvíce obvyklou recepturou jsou bezesporu palačinky se špenátem a kuřecím masem, ale rozhodně to není jediná varianta, která stojí za vyzkoušení.
Závěrem
Palačinky jsou skvělým a nanejvýš oblíbeným jídlem, respektive přílohou (záleží na úhlu pohledu). Nebojte se proto jejich různých variant a úprav, ať to spočívá v čemkoliv. Pravda je totiž taková, že pokud se to udělá správně, vždy trefíte do černého. Dobrou chuť!