Může konzumace příliš velkého množství ovoce způsobit, že jste tlustí?

Ovoce je bohaté na vlákninu, bohaté na vitamíny, má nízký obsah tuku a poměrně nízký obsah kalorií, takže je dobrý důvod pro tvrzení, že ovoce je zdravé jídlo, ale je možné, že příliš mnoho dobrých věcí by mohlo vést k přibývání na váze?

Ovoce a váha

Stejně jako u všech potravin bez ohledu na to, jak jsou zdravé, může i konzumace příliš mnoha ovoce vést k přibývání na váze. I když jde o zdravé jídlo s obrovskou škálou nutričních výhod, ovoce přesto obsahuje kalorie. Pokud budete jíst více kalorií, než spálíte při cvičení, pravděpodobně přiberete na váze, takže i v případě, že kalorie jsou získány ze zdravých, výživných zdrojů, jako je ovoce, mohou přispět k nárůstu tělesné hmotnosti.

Některé plody mají vyšší obsah kalorií, než ostatní, a mohou tak přispět k nárůstu tělesné hmotnosti. Například banány, které mají vyšší obsah sacharidů, obsahují přibližně 105 kalorií na středně velký kousek ovoce, zatímco lesní plody patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií. Šálek jahod například obsahuje pouze 46 kalorií.

Ovoce a nemoci

Přestože je strava bohatá na ovoce a zeleninu spojena se sníženým rizikem řady civilizačních chorob, zejména v souvislosti se zdravou celkovou dietou, existují některé zdravotní stavy, u kterých příjem ovoce třeba sledovat.

Sledování příjmu ovoce je zvláště důležité, pokud máte onemocnění, jako jsou cukrovka nebo vysoký stav krevních triglyceridů, protože nadměrný příjem cukru může tento stav zhoršovat. Ačkoli není nutné se ovoci úplně vyhnout, velké množství může mít nepříznivé zdravotní následky.

U diabetiků, je také velmi důležitý druh ovoce, protože s nízkým GI jsou lepší možnosti pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi. Většina ovoce má relativně nízký GI, ale na příklad melouny, rozinky, sušené datle mají vysoký GI a je třeba se jim vyhnout.

Kolik ovoce je dost?

I když má ovoce vysoký podíl vody a proto nízkou kalorickou hodnotu, pokud sledujete svou hmotnost mělo by být ovoce omezeno na dvě porce za den. Porci odpovídá středně velký kousek ovoce jako jablko nebo banán, dva kousky drobného ovoce, jako jsou meruňky nebo malá hrst sušeného ovoce.

Sušené ovoce je mnohem koncentrovanější co do kalorií než čerstvé ovoce, z důvodu odstranění obsahu vody, a dá se také velmi snadno jíst ve velkém množství. Z těchto důvodů je vhodné, abyste snížili jeho příjem na minimum, pokud sledujete svoji váhu, přestože obsahuje všechny živiny a vlákninu z čerstvého ovoce.

Ovocné šťávy jsou další oblastí, kterou je třeba sledovat z hlediska hmotnosti, ačkoli také obsahují většinu vitamínů nacházejících se v ovoci, ze kterého jsou vyrobeny. Udělat si sklenku pomerančové šťávy si může vyžádat, kolem deseti pomerančů, a proto tato sklenka obsahuje všechen cukr a kalorie obsažené v tomto množství ovoce.

Mnoho ovocných šťáv také obsahuje přidaný cukr a neobsahuje vlákninu, která se nachází v čerstvém ovoci, takže je vždy lepší volbou, pokud jde o regulaci tělesné hmotnosti a zdravotní výhody, zvolit celý kousek ovoce spíše než šťávy.

Proč je ovoce stále důležitou složkou zdravé stravy

I když ovoce může přispět k přibývání na váze, pokud se konzumuje v nadbytečném množství, není pochyb o tom, že je cenným příspěvkem ke zdravé výživě a mnohem lepší alternativou k jiným možným dietám.

Pokud máte chuť na sladkosti, je ovoce mnohem lepší a nižší kalorická volba než většina sladkých lahůdek, jako jsou koláče, cukroví nebo čokolády a jeho vysoký obsah vitamínů, vlákniny a antioxidantů je prospěšný pro tělo a může přispět ke snížení rizika chronických onemocnění při jeho konzumaci v kombinaci s celkově zdravou dietou.

Způsoby, jak snížit příjem ovoce bez omezení výživy

Chcete-li snížit příjem ovoce za účelem pomoci při hubnutí, ale bez ztráty cenných vitamínů a minerálů, které poskytuje, pokuste se nahradit některé ovoce zeleninou.

Když budete jíst ovoce, vyberte to, které je obzvláště bohaté na nutriční hodnoty, např. citrusové plody, jako jsou pomeranče, grapefruity nebo mandarinky. Tímto způsobem získáte více vitaminů a minerálních látek při stejném množství kalorií ve srovnání s jinými plody.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Čaje