Zvyšuje vegetariánská strava délku života?

Výzkum naznačil, že vegetariánská strava může vést k delší průměrné délce života, ale znamená to, že my všichni bychom měli být vegetariáni, nebo existuje v naší stravě také místo pro maso?

Důkazy

Četné studie naznačují, že vegetariánská strava může být prospěšná při snižování rizika onemocnění, jako je diabetes druhého typu, hypertenze, osteoporóza, srdeční choroby, demence a revmatoidní artritidy, takže není žádné překvapení, že také naznačují, že vegetariáni mají menší riziko úmrtí z jakékoli příčiny, než ti, kteří pravidelně konzumují maso.

Hlavní studie podporující tuto teorii byla provedena u více než 73.000 Adventistů sedmého dne, skupiny, která podporuje minimální spotřebu masných výrobků, s výsledky, které ukazují, že vegetariáni, nebo ti, kdož konzumují maso jen zřídka měli o 12% nižší riziko vzniku onemocnění, které by způsobilo jejich úmrtí.

Studie byla provedena v průběhu pětiletého období, v němž více než 2500 osob z původního obyvatelstva zemřelo, s tím, že úmrtnost těch, kteří konzumovali maso je výrazně vyšší než u různých podskupin vegetariánů, včetně kompletních veganů, kteří nekonzumovali žádné zvířecí výrobky vůbec, pesco-vegetariánů, kteří konzumují ryby a lakto-ovo-vegetariánů, kteří zahrnují do stravy mléčné výrobky a vejce.

Různé třídy vegetariánů byly rovněž uvažovány zvlášť a bylo zjištěno, že ve srovnání s ne-vegetariány, měli pesco vegetariáni snížené riziko srdečních onemocnění, ne-rakovinových a ne-kardiovaskulárních forem smrti, a lakto-ovo vegetariáni měli nižší riziko všech příčin úmrtí a vegani měli snížené riziko ne-rakovinových a ne-kardiovaskulárních příčin úmrtí. Celkově se zdálo, že snížení rizika bylo vyšší u mužů než u žen.

Výsledky byly upraveny z důvodu potenciálních matoucích faktorů, které mohou mít vliv na délku života, jako je kouření, množství cvičení a vzdělávání, avšak vzhledem k povaze této studie není možné zcela určit příčinu a následek a existuje možnost, že i jiné faktory mohly lehce ovlivnit výsledky.

Například, vegetariáni mohou často vést zdravější životní styl, než ne-vegetariáni a lidé z dané skupiny sledovaní v této studii měli určitý životní styl, který se liší od ostatních členů populace.

Pro části analýzy ve studii, byli ti, kteří sice konzumují maso a ryby, ale jen jednou za týden nebo méně, klasifikováni jako vegetariáni, což naznačuje, že nízká spotřeba masa může být možná stejně účinná jako kompletní vegetariánství.

Z toho plyne závěr, že určitě existují zdravotní výhody vegetariánského stylu stravování, ale rozsah - jaké produkty živočišného původu, ryby a dokonce i maso mohou být trvale součástí této diety při zachování stejné výhody, není jasný.

Maso a délka života

Nedávný výzkum ukázal, že vysoký příjem masa, zejména masných výrobků, které obsahují vysoký obsah nasycených tuků, má tendenci zvyšovat riziko vzniku mnoha civilizačních chorob.

Nicméně, existuje i spousta důkazů naznačujících, že konzumace ryb je prospěšná pro zdraví, a že diety s vyšším obsahem proteinů, včetně libového masa, mohou mít i některé zdravotní výhody, takže se teprve uvidí, zda je nutné úplné veganství, nebo zda přísné lakto-ovo vegetariánství, nebo dobře naplánované zdravá strava s důrazem na libové maso, ryby nebo živočišné produkty může také mít stejné výhody.

Zdravotní výhody vegetariánského stravování

Dobře vyvážená vegetariánská strava má mnoho zdravotních výhod, včetně vysokého obsahu vlákniny, vysoké hladiny vitamínů a minerálních látek, nízký obsah nasycených tuků a snadno stravitelné bílkoviny. Vegetariánská strava nemusí mít nutně nižší obsah kalorií a tuku než diety, které obsahují maso, nicméně pokud se zaměřujeme na čerstvé, přírodní potraviny spíše než na zpracované druhy, je taková strava často méně kalorická.

Nadváha a obezita přidávají rizikové faktory k velkému množství civilizačních chorob, takže pokud v důsledku nižšího příjmu kalorií nejsou převládající, je pravděpodobné, že vegetariánská strava nabízí ochranný účinek proti onemocnění.

Co jíst pro dlouhý a zdravý život

Ačkoli existuje ve světě výzkumu výživy obrovské množství kontroverzí a poradenství se mění téměř každý den, existuje řada potravin, které jsou obecně přijímány jako prospěšné pro snížení rizika onemocnění a takových, u kterých předpokládáme jeho zvýšení.

Potraviny, které jsou vhodné:

  • Široká škála čerstvého ovoce a zeleniny
  • Tučné ryby
  • Celozrnné, ořechy a semena
  • Luštěniny, jako fazole a čočka
  • Libové maso v různých úpravách
  • Nenasycené tuky, jako je olivový olej
  • Koření a bylinky (bez soli)
  • Voda

Potraviny, kterých je třeba se vyvarovat

  • Slané potraviny
  • Sladké potraviny, zejména ve zpracované formě
  • Smažené potraviny
  • Zpracované potraviny
  • Rafinované sacharidy
  • Maso s vysokým obsahem tuku
  • Soda nebo jiné slazené nápoje
  • Nasycené nebo trans-tuky, jako je máslo nebo některé margaríny a zpracované potraviny

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Čaje