Manukový med

Manukový med se od klasického včelího medu liší svými vlastnostmi, sběrem a zpracováním. Vlastnosti a účinné látky jsou detailně prostudovány a řadí se mezi přírodní léčiva. Manukový med má výrazné antibakteriální účinky a nemá vedlejší negativní účinky. Antibakteriální účinek manukového medu byl využíván již ve starověku. Již původní australští obyvatelé používali manukový med na mnohé zdravotní problémy.

Účinné látky a složení se ověřují laboratorně aby se mohl určit dostatečný antimikrobiální účinek. Čím více účinných látek, tím přesněji je možno manukový med využít na léčbu konkrétních obtíží. Manukový med si oblíbí všichni příznivci přírodní medicíny.makuka kvet

Správné opylování je základ

Keře manuka rostou a pěstují se na plantážích Nového Zélandu pro výrobu manukového medu. Květ manukových keřů nemá dlouhého trvání a je obtížné, aby včely mohly vysát manukový nektar a vyrobit z něho tak žádaný med.

Jde o jednodruhový med v nejvyšší kvalitě. Proces opylování, zpracování, stáčení a dopravy je velmi nákladný, z čehož plyne celková cena manukového medu.

Manukové keře nerozkvétají všechny ve stejný čas, proto se včelstva musí neustále stěhovat a k tomu jim musí pomáhat i včelaři. Úly se dopravují nákladními auty a je-li zapotřebí, využívají se i helikoptéry. Manuka začíná rozkvétat na Severním ostrově a končí v chladnějších pásmech Nového Zélandu.

Jak se manukový med užívá?

Užívají se tři lžičky denně nalačno po dobu alespoň jednoho měsíce.

Při užívání manukového medu musíme dodržovat některá pravidla. Nepoužívat pro nabírání medu kovovou lžičku nebo med nerozpouštět v horké tekutině. Rozpouštěním medu v potravě nebo nápojích se účinné látky znehodnocují. Nedoporučuje se skladování v lednici.

Pro koho je manukový med určen?

Manukový med působí jako prevence a léčba  nachlazení, neklidu, odstraňuje poruchy spánku, pomáhá odstranit bolesti hlavy, odstraňuje únavu a lze jej využít při léčbě zánětů a vředů. Hojně se začíná prosazovat v kosmetice.manuka med kvet

Manukový med by mohl vyřešit problém rezistence na antibiotika

Celosvětově vzniká odolnost bakterií díky nadměrnému užívání antibiotik, většinou pod nátlakem lékaře při léčbě virózy k rezistenci bakterií na antibiotika, čímž se stávají neúčinná. Používání antibiotik bojuje s problémem rezistence. Vědci z Británie zkoumají snížení vzniku rezistence na antibiotika při současném užívání manukového medu.

Pohled do budoucnosti

Antimikrobiální účinky manukového medu již prokázány jsou a neustále se dále zkoumají. Krom toho se nyní zkoumají i účinky při boji s rakovinou, nebo alespoň využití v prevenci nádorových onemocnění. Díky vzrůstající poptávce i produkci manukového medu se snaží výrobci přesunout výrobu i mimo Nový Zéland, což je velmi finančně náročné, ale do budoucna se to zdá být velmi ekonomický výhodné.

Manukový med na závažná onemocnění

Manukový med pomáhá s bojem proti některým druhům bakterií a virů. Účinky jsou prokázány i na léčbu některých kvasinek a plísní. Testuje se i při léčbě popálenin, chronických bércových vředů, otoků nebo bolestivých kloubech při artrotických degenerativních změnách. V Británii dokonce vědci testují manukový med při léčbě rakovinných onemocnění.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

 

Čaje