-
05
zář 2017
- Napsal zdravi-nemoc.cz
- Vytvořeno: 10. srpen 2017
- Aktualizováno: 23. březen 2020
Amarant - Laskavec
V české kotlině si doposud neznámá obilovina amarant – neboli laskavec, taktéž zvaný sloní ucho - získává popularitu jako zdraví prospěšná obilovina, která je stále častěji zařazovaná do jídelníčků anebo je používaná jako doplněk stravy. Kde se vlastně sloní ucho vzalo?
Amarant k nám doputoval ze Střední Ameriky
Tvrdí se, že objev amarantu se datuje již několik tisíciletí před Kristem, zmínky o něm těžko najdeme v písemné podobě, ale údajně se na planetě Zemi vyskytuje již osm tisíc let. Byl velice populární u obyvatel Střední Ameriky – Mexičanů a Aztéků. Dávná obilovina dodávala bojovníkům, lovcům i čarodějům nadpozemskou sílu a v mnohém je toto tvrzení pravdivé dodnes. V současnosti je pěstování amarantu rozšířeno v Číně, Mexiku a Střední Americe. Do Evropy, respektive České republiky se laskavec dováží a seženete jej nejčastěji v prodejnách zdravé výživy nebo krámcích s bylinkami. Není však nedostatkovým zbožím ani předraženou surovinou, a tak amarant můžete směle využívat v kuchyni pro zvýraznění chuti, ozvláštnění jídelníčku i pro upevnění svého zdraví.
Jak amarant chutná a jak vypadá?
Jak amarant vypadá? Stejně jako plody jiných obilovin se využívají ke konzumaci semínka amarantu. Jejich velikost se dá přirovnat k sezamovým semínkům nebo chcete-li ke kuskusu. Můžete se setkat amarantovými semeny v barvě žluté i smetanové, dokonce i s nějakým zbarvením na škále mezi těmito odstíny. Žádné zbarvení není na škodu, a tak jednou seženete žlutá, jindy lehce krémová semena. Jak amarant chutná? Zajímavé na laskavci je, že chuť není bezvýrazná, naopak je neobyčejná. Něco mezi sladkým a oříškovým šmakem. Pokud semínka tepelně upravíte, budou křupat.
Proč je amarant zdraví prospěšný?
Mezi obilovinami je amarant jedinou plodinou, která obsahuje nejvíce proteinů. Směle jej proto můžou zařadit do svého menu sportovci, vegani i vitariáni. Laskavec obsahuje esenciální kyselinu lysin, již v jiných obilovinách nenalezneme. Pouze merlík chilský obsahuje více železa než amarant. V laskavci se nachází velké množství vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Kdo má ve spižírně v zásobě semínka amarantu a nic jiného, neměl by zemřít hlady. To samozřejmě píšeme s nadsázkou. Laskavec je dále zdrojem skvalenu. Že nevíte, co toje? Nenasycený uhlovodík snižující hladinu cholesterolu a údajný prospěšný bojovník proti rakovině.
Jakým onemocněním lze s pomocí amarantu úspěšněji vzdorovat?
Do pravidelného jídelníčku by amarant mohly zařadit osoby trpící diabetem. Je prokázáno, že laskavec pomáhá v prevenci cukrovky i při komplikacích spojených s touto chorobou. A protože diabetem trpí každý desátý člověk v české populaci, jeho úloha je nezastupitelná. Studie prokázaly, že amarant významně snižuje hladinu sérové glukózy a zvyšuje hladinu inzulinu v krvi. Kdo má zvýšené hodnoty jaterních testů, při požívání amarantu by mohl vrátit hodnoty do normálu. Stejně jako oves, jenž se řadí mezi účinné činitele snižující hladinu vysokého cholesterolu, i amarant má podobné účinky. Kdo nemá rád ovesné vločky nebo mu prostě nechutnají, může jako alternativu zkusit laskavec. Další výzkumy prokázaly, že při rakovině prsu se složky obsažené v amarantu významně podílejí na růstu zhoubných buněk. Olej vyráběný ze žraločích jater obsahuje jedno procento skvalenu, avšak laskavec obsahuje skvalenu osmkrát více. Skvalen je důležitým bojovníkem proti rakovině – údajně zastavuje zásobování rakovinných buněk.
Jaké kuchyňské úpravy amarantu známe?
Amarant můžeme zahušťovat polévky například místo jíšky nebo ovesných vloček. Amarantové mouky se užívá k pečení chutných buchet i dalších jídel. Semínka laskavce se dají dusit nebo opékat či pražit. Pokud uvaříme laskavcová semínka v omáčkách s výrazným aromatem (například v rajské omáčce), zlepšíme jeho chuť. S čerstvým ovocem můžeme podávat laskavec, jejž jsme podusili nebo pekli s dalšími obilovinami. Smažený laskavec dovede nahradit rýži, osmažená semena na pánvi pukají a my z nich můžeme vyrobit křupavoučké posypání salátů, dušených jídel a polévek. V osmažených semínkách amarantu můžeme také obalovat masa a ryby. Kdo hledá alternativu ke slazení vyráběných marmelád, může použít uvařený laskavec. Po vychladnutí totiž laskavec získá konzistenci želatiny, kterou následně přidáváme do ovocných džemů. Jak je vidno, amarant je skvělým doplňkem stravy masožravců i lidí, kteří se stravují výhradně rostlinnými jídly. Zařaďte amarant do běžného jídelníčku a uvidíte zázraky!