Hubnutí již neodkládejte

Cukr je zlo a to nejen v případě, kdy chcete zhubnout. Všeobecně by se v naší stravě měl vyskytovat v menší míře a to pouze ve formě cukrů zdravých, ty ostatní v našem jídelníčku být vůbec nemusí. Častým důvodem, proč lidé příliš sladí, i když ví, že to není zdravé, je skutečnost, že přesně neví, čím jiným by cukr měli nahradit. Dnes si proto o nahrazování cukru povíme víc.

Čím si osladit čaj

Vynechat cukr úplně není zdravé, protože jeho určité procento naše tělo potřebuje. Nic by se však nemělo přehánět, a proto je dobré si denní příjem cukrů hlídat. Pokud si ale neumíte představit čaj bez oslazení, pak bude třeba najít jiné alternativy. Jako první vás možná napadne med, kterým vám čaj sladily vaše babičky. Bohužel, co se sladkosti týče, není na tom oproti klasickému cukru o mnoho lépe.

Pokud jste někdy dělali domácí med, patrně asi víte, kolik cukru do něj bylo potřeba a máte tak už určitou představu o tom, kolik jej med obsahuje. Sáhnout proto budete muset po něčem jiném, například agávovém sirupu. Ten můžete kromě nápojů přidávat i do jídel, takže využití ve vaší kuchyni rozhodně najde. Pokud přeci jen chcete cukr, sáhněte po cukru třtinovém, který se mírně liší svým zbarvením.

Oslaďte si život

Nebudeme si nic nalhávat – kuchyně se bez cukru prostě neobejde. To ale neznamená, že jeho množství nemůžeme zredukovat na snesitelné minimum. Důležité je si však uvědomit, že většina jídel, do kterých se standardně cukr přidává, se bez něj obejdou, pokud je nahradíte jiným ochucovadlem. Nemusí se ale nutně jednat o náhradní sladidla, která opravdu nejsou vhodná do všech jídel a někomu navíc nemusí chutnat.

Zaměřte se například na různé sirupy, které můžete použít na vaření i pečení. V prodejnách se zdravou výživou jich najdete celou řadu. Nebojte se jich vyzkoušet několik, protože každý z nich má vlastní specifickou chuť a aroma. Například rýžový sirup bude skvělý do ovesných kaší, čaje i omáček. Díky vyhledávání nových způsobů, jak si osladit potraviny, objevíte spoustu nových chutí a kombinací, ze kterých budete jistě velmi nadšeni.

Když vás honí mlsná

Každý z nás má někdy prostě chuť na sladké a všichni dobře víme, jak se s takovou touhou špatně bojuje. Stačí ale sladkost pochopit z jiného úhlu pohledu, tedy například ne jako čokoládovou tyčinku, ale například jako sušené ovoce, oříšky s medem a podobně. Skutečně existuje mnoho způsobů, kterými chuť na sladké zaženete a přitom nebudete mít pocit, že svému tělu škodíte. Zkuste chvilku fungovat ve své domácnosti bez škodlivého cukru a zjistíte sami, že to jde velmi snadno. Poznáte navíc nová jídla a chutě, takže za pokus vám tento drobný experiment rozhodně stát bude.

Čaje