× Diskuze o nemocech

Chudokrevnost

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#1 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost
Myslím si, že spousta lidí jsou vegetariáni z přesvědčení, že nechtějí jíst zvířátka. Já je taky nemusím a úplně se mi to nelíbí. Ale spíš než přestat jíst maso bych změnila přístup k těm chovaným zvířatům a zajistila jim lepší životní podmínky. Kravičky na louce a slepice na dvorku - to je myslím ono.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#2 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost
Právě, člověk vegetarián si to musí hodně hlídat, aby správně nahrazoval tu živočišnou stravu rostlinnou. Ale já to docela chápu a docela dobře to jde. Myslím si ale, že to není správné.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#3 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost
Však ono to vegetariánství také nebude žádná výhra, ono je to náročné hlavně na přemýšlení o jídle, to se musí uvědomit, co obsahuje kolik bílkovin a vlákniny a vitaminů a kombinovat to tak, aby tělo něčím zbytečně netrpělo, to by mě nebavilo.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#4 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost
To jo, nějaké maso tam asi bylo. Ale žádná hitparáda. Budu muset udělat průzkum v našem okolí, kde by se dalo koupit opravdu kvalitní maso. Nemusím ho, ale je pravda, že pro člověka jako jsem já by vegetariánství asi moc prospěšné nebylo.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#5 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost

Dneska mám k obědu párek :D No co, vyjímka potvrzující pravidlo a aspoň nějaké maso, teď jsem chudokrevná ještě víc než obvykle. A psali tam, že 85% masa v nich je. Jsme všichni nemocní a neschopní doma, tak nikdo nevaří :evil:

Tak snad tam toho masa trochu bylo, aby aspoň pomohlo při tvé chorobě. Taky se dnes necítím dobře, nevím, co se děje, mám i teplotu, což normálně nemívám, snad z toho nic nebude.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#6 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost
Dneska mám k obědu párek :D No co, vyjímka potvrzující pravidlo a aspoň nějaké maso, teď jsem chudokrevná ještě víc než obvykle. A psali tam, že 85% masa v nich je. Jsme všichni nemocní a neschopní doma, tak nikdo nevaří :evil:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#7 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost

Je velká výhoda, že můžete kupovat z prověřených zdrojů, od kamaráda to bude určitě o hodně lepší, než kupované v obchodech, zvlášť jestli víte, že je to zapřísáhlý zemědělec a má rád to, co dělá. Bohužel nikoho takového v dosahu nemáme.

To je právě to. Vědět, kde nakupovat kvalitně a moci se na to spolehnout. Já také moc nemám možnost zajistit si příjem kvalitního masa. A než si koupit maso pochybné kvality v supermarketu, to si ho raději nedám. A pak nemá být člověk chudokrevný :)


Tak to je škoda, právě tobě by to mohlo pomoci, nebo by ti aspoň maso mohlo víc chutnat. Ale dřív i u nás bývaly zabíjačky a teď už ta tradice taky ustala, takže si taky maso musíme kupovat z obchodů a z masen.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#8 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost

Je velká výhoda, že můžete kupovat z prověřených zdrojů, od kamaráda to bude určitě o hodně lepší, než kupované v obchodech, zvlášť jestli víte, že je to zapřísáhlý zemědělec a má rád to, co dělá. Bohužel nikoho takového v dosahu nemáme.

To je právě to. Vědět, kde nakupovat kvalitně a moci se na to spolehnout. Já také moc nemám možnost zajistit si příjem kvalitního masa. A než si koupit maso pochybné kvality v supermarketu, to si ho raději nedám. A pak nemá být člověk chudokrevný :)


To má něco do sebe, a vidíte, žiju na vesnici a žádný takový domácí nebo vesnický řezník tu není, jinak se tu prodává snad všechno, zelenina, ovoce, sazeničky, kozí sýry a jiné. Ale s tím masem tady bohužel nikdo nezačal.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#9 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost

Je velká výhoda, že můžete kupovat z prověřených zdrojů, od kamaráda to bude určitě o hodně lepší, než kupované v obchodech, zvlášť jestli víte, že je to zapřísáhlý zemědělec a má rád to, co dělá. Bohužel nikoho takového v dosahu nemáme.

To je právě to. Vědět, kde nakupovat kvalitně a moci se na to spolehnout. Já také moc nemám možnost zajistit si příjem kvalitního masa. A než si koupit maso pochybné kvality v supermarketu, to si ho raději nedám. A pak nemá být člověk chudokrevný :)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#10 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost

A myslíš si, že ty antibiotika tam opravdu jsou v nějakém větším množství, protože třeba včely se u nás ze včelího moru nepřeléčují antibiotiky, ale dobytek může?

Nějaká antibiotika tam budou, ale v jakém množství, to vlastně nevím. Ale řekla bych že ve větším než si myslíme, Co to je-včelí mor? To pak mají včely med infikovaný tím morem?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#11 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost

Taky nejím moc tlusté maso, ale jinak si maso mám. Sice si ráda dám i to, co není moc dobré, takže i uzeniny, salámy a klobásky, ale taky se snažím si je kupovat od kamaráda, co má domácí slaninu a klobásky, takže to není tak hrozné, jak když se to koupí v obchodě. Ale jako chudokrevná se překonej a taky si dej.


Je velká výhoda, že můžete kupovat z prověřených zdrojů, od kamaráda to bude určitě o hodně lepší, než kupované v obchodech, zvlášť jestli víte, že je to zapřísáhlý zemědělec a má rád to, co dělá. Bohužel nikoho takového v dosahu nemáme.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#12 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost

Je fakt, že kdyby bylo na salámech, co jsou nakrájené na pultu napsané, co všechno obsahují za éčka a za hnusy, tak by to fůru lidí taky odradilo. A myslíš si, že ty antibiotika tam opravdu jsou v nějakém větším množství, protože třeba včely se u nás ze včelího moru nepřeléčují antibiotiky, ale dobytek může?


To s těmi popisky u salámů a uzenin je dobrý nápad, ale nevím, kam by ty popisky dali, když mají na pultech i tak málo místa. Ale možná by to šlo nějak vyvěsit nad to, ale to nevím, to by byla práce navíc a to by se jim do toho asi nechtělo.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#13 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost

Tak jako já si dám, ale zas nemusím vše, jak jsem napsala výše. Pokud je nějaký soukromník, který to má dobré, ideálně bio párky či sekanou, tak si to klidně občas dám. Pokud to není přespříliš kořeněné, což se mi už párkrát stalo. Ale abych se ládovala hromadou tlusté flákoty plné antibiotik a podobných "zlepšovadel", tak to fakt ne.


To je dobře, všeho s mírou, že? Je fajn si dát maso, zvlášť když víš, že ho potřebuje tělo a taky když víš, že je zpracováno z kvalitních zdrojů, taky nemám někdy důvěru v to, co mi prodávají namleté v řeznictví.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#14 od marjenka
Odpověděl marjenka pro téma Chudokrevnost
Je fakt, že kdyby bylo na salámech, co jsou nakrájené na pultu napsané, co všechno obsahují za éčka a za hnusy, tak by to fůru lidí taky odradilo. A myslíš si, že ty antibiotika tam opravdu jsou v nějakém větším množství, protože třeba včely se u nás ze včelího moru nepřeléčují antibiotiky, ale dobytek může?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#15 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost
Tak jako já si dám, ale zas nemusím vše, jak jsem napsala výše. Pokud je nějaký soukromník, který to má dobré, ideálně bio párky či sekanou, tak si to klidně občas dám. Pokud to není přespříliš kořeněné, což se mi už párkrát stalo. Ale abych se ládovala hromadou tlusté flákoty plné antibiotik a podobných "zlepšovadel", tak to fakt ne.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#16 od marjenka
Odpověděl marjenka pro téma Chudokrevnost
Taky nejím moc tlusté maso, ale jinak si maso mám. Sice si ráda dám i to, co není moc dobré, takže i uzeniny, salámy a klobásky, ale taky se snažím si je kupovat od kamaráda, co má domácí slaninu a klobásky, takže to není tak hrozné, jak když se to koupí v obchodě. Ale jako chudokrevná se překonej a taky si dej.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#17 od marjenka
Odpověděl marjenka pro téma Chudokrevnost
To je fakt hrozné, že člověk si musí dávat bacha teď skoro na všecko. A potom stejně umře a nezbude po něm nic. Ne, nejsem tak pesimistická, jenom to zlehčuju. Je dobré to nějak nepodceňovat a mít při ruce nějaký lék, co by ti pomohl, kdybys ho potřebovala.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#18 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost
Tak to teda nejste nejste vegetarián, jak jsem si původně myslela. Ale jíte jenom kvalitní maso, a to je dobře. Ono tlusté maso není nic zdravého, tak byste z něho stejně nic dobrého do těla nedodala a do sekané taky nechci vědět, co se všechno mele. Ideální je si ji udělat doma.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#19 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost
Dám si řízek, někdy kuře a můžu i domácí jitrnice. Ale to je asi tak vše. Nejsem žádný masožravec. Nesnáším tlustý maso, kosti, chrupavky, šlachy, fuj...párky a sekanou a tyhle hnusy ze supermarketů taky nejím. Když je párek či sekaná kvalitní tak to jo, ale to se dneska moc často nevidí.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#20 od marjenka
Odpověděl marjenka pro téma Chudokrevnost
A proč nejíš maso, protože ti nechutná, nebo je to také nějaký blivajs a obsahuje to nějaké látky, co tělu škodí. Protože jestli to teda maso nenahradí a ty ho potřebuješ, tak by se s měla zatnout a nějakou tu masovou dobrůtku si dát. Já mám maso ráda a pochutnám si na něm.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#21 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost
Luštěniny obsahují bílkoviny, čímž se dají považovat za náhradu masa. I když jsem velký odpůrce masa, tak si myslím, že člověk by aspoň nějaké maso jíst měl, obzvláště když je chudokrevný.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#22 od marjenka
Odpověděl marjenka pro téma Chudokrevnost
Taky nemusím jíst vnitřnosti, jenom výjimečně, když už jsem je dlouho nejedla. O játrech se teda říká, že jsou chemickou továrnou člověka. No a pak tu chemii máte jako jíst? Taky bych jedla radši ten hrách a fazolku, to jsou aspoň dobroty a fakt zdravé jako. Mělo by to snad i stačit místo masa, ne?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#23 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost
Já právě to maso moc nemusím. Oni doporučují i takové věci jako vnitřnosti, třeba játra, blee, to je přece takový filtr na škodliviny, ne?
A ještě jsem objevila další vhodnou potravinu - luštěniny (hrách a fazole), ale to je také celkem všeobecně známá možná náhrada masa.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#24 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost
Tak to je dobře, že aspoň za obvodní lékařkou nemusíte dojíždět. Aha, takže železo se má jíst dlouhodobě, tak to asi žádné velké vedlejší účinky mít nebude, jinak by to nenapsali na dlouhou dobu. A je mi jasné, že pokud máte rodinu, práci, tak nevíte, kde vám hlava stojí. Však sama víte, jak vám je, a kdyby něco, tak si k lékařce zajdete, že?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#25 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost
To jsou samé zajímavé věci, tak ony jsou dokonce čtyři druhy chudokrevnosti, to jsem vůbec netušila. To jste mi rozšířila obzor. To maso je asi jasné, to by mě napadlo i tak. Ale o tom, že se železo hůře vstřebvá z rostlinek, to jsem taky netušila. Takže musíte víc jíst maso, abyste se cítila zdravá :)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#26 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost
Ještě k těm druhům chudokrevnosti, ony jsou dokonce 4, ale to asi není tak podstatné. Důležité je, že pokud má člověk na tuto nemoc podezření, měl by navštívit lékaře a následně se to bude nejspíš řešit tím železem. A ještě v tom výčtu potravin, co by se měly papat, jsem vynechala MASO. Já ho totiž moc nejím, tak jsem si ho tam nenapsala :-)) Železo obsahují hlavně živočišné produkty, železo v rostlinných se hůře vstřebává.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#27 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost
Obvodní lékařku mám aspoň v místě bydliště :lol: Železo se asi dá brát dlouhodobě, ale jak jsem ho dobrala, další balení jsem už neměla a dále nepožadovala. To víte, když člověk zrovna úplně neumírá, tak občas na tu péči o zdraví zapomíná, pod vlivem každodenních starostí. Ale nějaký ten doplněk stravy se železem mám stále po ruce.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#28 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost
Tak to ano, už jsem se lekla, že vaše obvodní lékařka je na tom podobně jako váš zubař a ordinuje si tak nějak sama podle sebe. To železo se nedá brát dlouhodobě, mělo by to nějaké vedlejší negativní účinky? Je fakt, že je vám, že je vám aspoň teď v červenci horko, pak už se celý rok neohřejete :)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#29 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost
Je to hlavně od pohledu a na základě toho pohledu mi dělala testy. Pak jsem brala to železo. Ale už je to delší dobu, teď už to neberu. Já k doktoru totiž zas tak často nechodím. Měla bych si na to ale asi dávat víc pozor a občas si nějaké to železo slupnout :) Teď v těch vedrech je mi samozřejmě taky vedro, ale obecně, když třeba většině lidem je normálně nebo i teplo (ne vedro), tak mě je zima.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#30 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost
Ale není to jenom podle pohledu, dělala vám nějaké testy na chudokrevnost, ne? Tak to je špatné, že je vám pořád zima, a to i teď v létě, v době takových tropických veder? Když berete léky, tak to od těch symptomů pomáhá a pak se vám ta hlava netočí, je to lepší?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#31 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost
Chudokrevný člověk je bledý, je mu pořád zima :-)) hlava se taky točí, hlavně ráno nebo když třeba sedím a prudce vstanu, tak se mi roztočí hlava a musím se něčeho chytit jinak bych upadla. A dost možná, že hlava mi taky bolí od toho. A taky vždycky když přijdu ke své obvodní lékařce, tak jen co vlezu do dveří tak ona zahlásí "Jéžiš vy jste bledá, nejste chudokrevná? " - a hned mi předepíše tablety se železem :-)))

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#32 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost
Teda vy se teda vyznáte. To jsem vůbec netušila, že chudokrevnost se dá ještě nějak dělit a že jsou dva druhy. Myslela jsem, že chudokrevnost je jenom jeden typ. A také máte dobré typy na pomoci - někdy si je dávám, a taky se po nich cítím líp. Jak se pozná, že je člověk chudokrevný, točí se vám hlava, nebo není vám dobře?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
#33 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Chudokrevnost

Jo, na chudokrevost trpěla dcera moje, takže jsem jí dávala železo. Nebo jsou také dobré fazole a čočka, ale to jí moc nejelo,takže jsem jí potom dávala maso a dost ořechy, ty si dala ráda. No, te´d už ani nevím, jestli na to ještě trpí. Jde to vyléčit?

Jsou dva typy chudokrevnosti, z nichž na jeden pomáhá hlavně to železo. Léčit se to moc nedá, právě proto jsem zjišťovala aspoň ty potraviny, které by mohly trochu zmírnit příznaky. Krátkodobě může pomoci i kafe a panák, ale to jsem jako neřekla :)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#34 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Chudokrevnost
Děkuju za užitečný seznam zdraví prospěšných potravin při léčbě chudokrevnosti. Přijde mi, že je to opět nemoc, které je kolem mě velmi mnoho, takže se nabízí otázka, jestle není na vině například životospráva matky a poté dítěte a také znečištění životního prostředí.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#35 od marjenka
Odpověděl marjenka pro téma Chudokrevnost
Jo, na chudokrevost trpěla dcera moje, takže jsem jí dávala železo. Nebo jsou také dobré fazole a čočka, ale to jí moc nejelo,takže jsem jí potom dávala maso a dost ořechy, ty si dala ráda. No, te´d už ani nevím, jestli na to ještě trpí. Jde to vyléčit?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Schwabka
  • Avatar uživatele Schwabka Autor tématu
  • Offline
  • SUPER SPECIALISTA
  • SUPER SPECIALISTA
Více
- #36 od Schwabka
Chudokrevnost vytvořil uživatel Schwabka
Předkládám zde mnou před časem shromážděné informace o tom, jaké potraviny by mohly být nápomocny při chudokrevnosti:
železo (v kombinaci s vitamínem C, kvůli vstřebávání), maso, vitamín B12, tmavozelená listová zelenina, ořechy, pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, jahody, petržel, kopřivy, meruňky, semena tykve, mrkev
Poslední změna: uživatelem Schwabka. Důvod: zapomněla jsem "maso"

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Čaje