× Diskuze a fórum o bylinkách

Ostropestřec mariánský

Více
#1 od terinka
Odpověděl terinka pro téma Ostropestřec mariánský
Nevíte jak by se dal ten ostropestrec zpracovat doma? Nějak usušit nebo je lepší způsob jak využít jeho potenciálu? Díky

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
#2 od kajka5
Odpověděl kajka5 pro téma Ostropestřec mariánský
Zravím, jak již tu několikrát zaznělo Ostropestřec je opravdu multifuknční lék i mě velice pomohl s játry, jen by mě zajímalo jakou formou je užívaní nejefektivnější, doposud jsem brala tablety od Naturevia, tak by mě zajímaly i jiné způsoby, děkuji :)

Více
#3 od SimonSt
Odpověděl SimonSt pro téma Ostropestřec mariánský
Ostropestřec je přírodní zázrak, mám problémy s játry a beru ho v pilulkách každý den. Moje jaterní testy se krásně srovnaly.

Více
#4 od sisi
Odpověděl sisi pro téma Ostropestřec mariánský
A není lepší tinktura?

Více
#5 od Beata1
Odpověděl Beata1 pro téma Ostropestřec mariánský
A ten drcený ostropestřec užíváte jak?

www.lifestar.cz - Ostropestřec mariánský nás baví :)

Více
#6 od Karel3
Odpověděl Karel3 pro téma Ostropestřec mariánský
Drcený ostropestřec mariánský je sice jednoduchá aplikace, ale tak účinná, doporučuji

Více
#7 od Alena
Odpověděl Alena pro téma Ostropestřec mariánský
Určitě ne !!!

Více
#8 od Alena
Odpověděl Alena pro téma Ostropestřec mariánský
Ale na pubmed.com je spoustu studií o sylimarinu

Více
#9 od sisi
Odpověděl sisi pro téma Ostropestřec mariánský
Dobrý den, na www.lifestar.cz jsem četla, že je Ostropestřec a Echinacea i proti rakovině, je to pravda? Zkusím najít nějakou studii, popřípadě rakovině čeho?

• Alexx
  • Návštěvník
  • Návštěvník
#10 od Alexx
Odpověděl Alexx pro téma Ostropestřec mariánský
Je vhodným doplňkem Legalon? :)

Více
#11 od Klapoun
Odpověděl Klapoun pro téma Ostropestřec mariánský
Já užívám celá na mouku rozemletá semínka s míchaná s olejem. Žádný olej, tinktura, granule, čaje. Celé rozemleté semeno a to je úplný zázrak. Komu jsem to poradil, ten měl úžasné výsledky. V oleji jsou jen látky rozpustné v oleji a chybí tam ti ve zbytkové sušině. V granulích zase chybí ten vylisovaný olej a látky rozpustné v něm. Čaj - sylimarin není rozpustný ve vědě, tak nevím. Říkám Vám, že je to zázrak, to rozemleté semeno. Mizí ekzémy, výrazně se zlepšuje lupénka, snižují se jaterní testy, cholesterol, vysoký tlak, cukr. To všechno sice píšete nahoře, ale já na to mám důkazy od svých známých a příbuzných. Ať se všechny farmaceutické firmy vykašlou na výzkumy chemických léků a dělají výzkumy bylin. Ale byliny se nedají patentovat, ty si může každý pěstovat na zahrádce, tak asi výzkumy nebudou :-) Ne fakt. Je to úžasná bylina a když se sní celý rozemleté semeno, asi léčí úplně všechno. Posilněná játra začnou likvidovat toxiny, tím se posílí imunita a ta začne sama léčit tělo a zbavovat je různých potíží.

Více
- #12 od Relax-Pohoda
Odpověděl Relax-Pohoda pro téma Ostropestřec mariánský
Ahojky potrebujete trochu relaxovat, nebo lepe usinat a nebo proste vypnout ?
Mrknete na me videa na youtube a podporte me odberem , like a nebo komentem pod videem dekuji vsem kdo tak ucini !! :-)
ostropestřec
Poslední změna: uživatelem admin.

Více
#13 od kajka5
Odpověděl kajka5 pro téma Ostropestřec mariánský
Díky za velmi obšírný článek o ostropestřci! Po jeho přečtení mám ještě lepší pocit, že ho užívám :) Beru tedy trapně tablety, ale nevidím na tom zase tak nic špatného. Hlavně, že je tam dost účinné látky.

• admin
  • Avatar uživatele admin Autor tématu
  • Administrator
  • Administrator
Více
#14 od admin
Odpověděl admin pro téma Ostropestřec mariánský
Není žádná studie, která by jasně na tuto otázku odpověděla a když je, tak ta studie není dostatečně validní, ale obecný uzus je takový, že ne....Ovlivňuje totiž metabolismus vitamínu K, na kterém je varfarin závislý

Více
#15 od Roura
Odpověděl Roura pro téma Ostropestřec mariánský
Může se užívat ostropestřec na warfarin?

Více
#16 od Helena
Odpověděl Helena pro téma Ostropestřec mariánský
Já myslí, že by u nás pěstovat šel, jen by měl méně účinných látek. To by mi asi nevadilo, ale měla bych strach, že mi "zaplevelí" zahradu.... ikdyž je ostropestřec krásný, je krásný jen chvíli a po zbytek roku?

Více
#17 od Beata1
Odpověděl Beata1 pro téma Ostropestřec mariánský
Myslíte si opravdu, že se ostropestřec nedá pěstovat i u nás? Vždyť je to vlastně plevel

www.lifestar.cz - Ostropestřec mariánský nás baví :)

Více
#18 od fifi
Odpověděl fifi pro téma Ostropestřec mariánský
Nejlepší je nic ostropestřec nepřevařovat, takže čaji bych se vyhnula. Ale i některé tablety a kapsle jsou připravované teplně, takže jejich účinek klesá.Nejlepsí jsou semínka...

Více
#19 od Schwabka
Odpověděl Schwabka pro téma Ostropestřec mariánský
Hezky jsem si početla :) Ostropestřec jsem dostala od Jéžíška (ten je ale nápaditý, že?), takže je na čase začít ho užívat, aby mi neprošla doba trvanlivosti nebo tak něco. Mám ho ve formě granulovaných plodů, tak snad to bude taky účinkovat.

Více
#20 od manufaktura
Odpověděl manufaktura pro téma Ostropestřec mariánský

To musím doporučit mamince, která trpí na žlučník, i když už jej má dávno odoperovaný. Ten čaj je opravdu dobrá věc, nevěděla jsem, že plody musí být dobe roztlučené, aby se z něj uvolnily účinné látky. Od kdy se může pít na žloutenku? Malé miminka ji mají často po narození, bylo by fajn, kdyby se jí mohly zbavit pitím této bylinky.

Já myslím, že ta novorozenecká žloutenka je úplně něco jiného než klasická žloutenka, ne? Ta tak nějak odezní sama. A jestli by ta bylina byla dobrá pro novorozence, to bych snad raději neriskovala.

Ano, novorozenecké žloutence pomáhá, když jsou děti vystaveny sluníčku. Ale některé děti ji mají moc silnou, takže by nějaká podpůrná léčba byla určitě vhodná. To by museli určit lékaři, jestli je vhodná, nebo není.

Více
#21 od Schwabka

To musím doporučit mamince, která trpí na žlučník, i když už jej má dávno odoperovaný. Ten čaj je opravdu dobrá věc, nevěděla jsem, že plody musí být dobe roztlučené, aby se z něj uvolnily účinné látky. Od kdy se může pít na žloutenku? Malé miminka ji mají často po narození, bylo by fajn, kdyby se jí mohly zbavit pitím této bylinky.

Já myslím, že ta novorozenecká žloutenka je úplně něco jiného než klasická žloutenka, ne? Ta tak nějak odezní sama. A jestli by ta bylina byla dobrá pro novorozence, to bych snad raději neriskovala.

Více
#22 od marjenka
Odpověděl marjenka pro téma Ostropestřec mariánský

Ono to není úplně přesně známo jak, ale podle některých studií ostropestřec mariánský negativně ovlivňuje vysoký krevní tlak....ne že by jej přímo způsoboval, ale pravděpodobně existuje skupina lidí, u kterých může působit nepříznivě...tato skupina lidí ale zatím přesně definovaná není. Nicméně bych se užívání ostropestřece neobával...

Taky bych si myslela, že to nebude žádnáhrůza, že by zkrátka mohl něco způsobovat, ale že asi ani nic moc velkého způsobovat nebude, takže je to jenom takové varování, kdyby něco se náhodou stalo, tak aby to bylo vyhlášené.

Více
#23 od marjenka

Já vždycky pár semínek ostropestřece do zeleninových salátů

A je to nějak chuťově poznat, že jsou tam ty semínka, nebo to vůbec s chutí nic nedělá? A do jakých salátů to dáváš - do zeleninových, nebo i do těstovinových a jiných? To jsem ještě neslyšela, že by se semínka dávaly do salátů.

Více
#24 od marjenka

Paraquat je neselektivní herbicidu používaný jako chemický postřik pro ničení plevele. Hojně se používá při pěstování sóji, kukuřice a rýže. Jedná se o velmi jedovatou látkou, kterou do sebe lidský organismus dostává stravou a vdechováním. Paraquat ve vyšších dávkách způsobuje poškození plic, jater, srdce, ledvin a negativně ovlivňuje rozmnožování a může způsobit též rakovinu plic.

To je vážně výborné, tak tady to máme, jedovatými, nebezpečnými postřiky se hnojí sója, kukuřice a rýže. Nemělo by se tohle zakázat?

No jasně, že by se to mělo zakázat, protože se to dostane do těla spoelčně s jídlem, ale to by zas nebyly takové výdaje, takže se to asi nezakáže. Ale je to škoda, protože si tak paradoxně ubližujeme, než abysme do těla dostali nějaké prospěšné látky.

Více
#25 od marjenka

Tak to mě taky zajímá, taky mě trpí žlučník, který už nemám, musím ten čaj vyzkoušet, takže se má dobře roztlouct, jo? Dobře, ostropeřec u nás celkem dost roste na poli, takže bych to zrovna vyzkoušela.

Více
#26 od marjenka
Je neuvěřitelné, na co všecko ostropeřec mariánský pomáhá, byla jsem překvapená, že je dokonce brany jako prevence rakoviny, kvůli tomu zbraňování vrůstání cév do nádoru.

Více
#27 od manufaktura

Více
#28 od manufaktura
Oni se raději sichrují, že může negativně působit na lidi, kteří mají vysoký tlak, to je asi stejné jako když je na potravinových výrobcích uvedeno, že může obsahovat stopy ořechů a mléka - jsou to alergeny - takže se tak jistí, že kdyby náhodou tomu tak bylo, tak že na to riziko upozorňovali, že?

Více
#29 od manufaktura
To je opravdu kontraproduktivní, tak sice pomůže zemědělcům s plevelem, zato spotřebitelům, kteří v rámci toho, aby podpořili své zdraví a imunitu konzumují zeleninu, ničí jejich zdraví. A nejen jeden orgán, ale napdá játra, srdce, ledviny a plíce a také snad rakovinu plic, to je neuvěřitelné.

Více
#30 od Schwabka

Paraquat je neselektivní herbicidu používaný jako chemický postřik pro ničení plevele. Hojně se používá při pěstování sóji, kukuřice a rýže. Jedná se o velmi jedovatou látkou, kterou do sebe lidský organismus dostává stravou a vdechováním. Paraquat ve vyšších dávkách způsobuje poškození plic, jater, srdce, ledvin a negativně ovlivňuje rozmnožování a může způsobit též rakovinu plic.

To je vážně výborné, tak tady to máme, jedovatými, nebezpečnými postřiky se hnojí sója, kukuřice a rýže. Nemělo by se tohle zakázat?

Více
#31 od Schwabka
Děkuji za zajímavý článek. Zajímalo by mě, jak intenzivně působí ostropestřec proti uvedeným chorobám - jestli na něco méně a na něco více, nebo jestli je to uvedeno sestupně či vzestupně. Třeba na posílení imunity je dobrá i echinacea - a teď co si vybrat ?

Více
#32 od kiki
Odpověděl kiki pro téma Ostropestřec mariánský
Já vždycky pár semínek ostropestřece do zeleninových salátů

Více
#33 od manufaktura
Ostropeřec mariánský mi připadá trochu jako ženšen, prototože je to opravdu všelék, nejvíc si na něm cením, že má mnoho antioxidačních látek a bojuje s nemocemi jater. Je fajn, že se dá koupit na tolik dobrých způsobů, jako jsou extrakty, masti, ale i rostina samotná.

• admin
  • Administrator
  • Administrator
Více
#34 od admin
Odpověděl admin pro téma Ostropestřec mariánský
Ono to není úplně přesně známo jak, ale podle některých studií ostropestřec mariánský negativně ovlivňuje vysoký krevní tlak....ne že by jej přímo způsoboval, ale pravděpodobně existuje skupina lidí, u kterých může působit nepříznivě...tato skupina lidí ale zatím přesně definovaná není. Nicméně bych se užívání ostropestřece neobával...

• FRANTA
  • Návštěvník
  • Návštěvník
#35 od FRANTA
Odpověděl FRANTA pro téma Ostropestřec mariánský
dobrý den,
proč není vhodný ostropestřec pro osoby s vysokým krevním tlakem?
jaké negatívní účinky to může mít?
děkuji za odpověď

Více
#36 od Kuba
Odpověděl Kuba pro téma Ostropestřec mariánský
Ostropestřec mariánský
Ostropestřec mariánský je léčivou bylinou, která pomáhá při léčení a regeneraci jater, na které působí blahodárnými účinky. Tato rostlina může být buď jednoletá, nebo dvouletá a sklízí se koncem letního období, když se na této bylině vyvinou plody.
V České republice pouze jako plevel
Rostlina má různou výšku, ovšem ve většině případů dosahuje rozsahu mezi 60 až 150 centimetry. Když končí červen, objeví se na ní purpurová a červená květenství, z nichž se následně vyvinou plody, které jsou určeny k obrání a následnému použití. Typické je pro tuto bylinu také to, že jsou na ní bodlinaté listy, které následný sběr plodů poměrně ztěžují.
Ostropestřec je původem ze Středomoří, a proto je jasné, že mu vyhovuje horko a půda s velkým množstvím stavebního materiálu. Najdeme jej hojně růst také například na Kanárských ostrovech či v Malé a Jihozápadní Asii. Tuto bylinu můžeme vidět i ve středoevropské oblasti, včetně České republiky, kde roste jako plevel.
Ostropestřec mariánský pomáhá při léčbě jater
A k čemu se tato bylina s léčivými účinky vlastně používá? Jak už jsme zmiňovali na začátku, tak má velice blahodárný vliv na játra, k jejichž léčbě pomáhá a je možné jí využít i jako prevenci proti ztučnění jater. Je dobré z ní tedy louhovat například čaj, u čehož je hlavní, aby byly plody pořádně roztlučené. Neboť jen tak se při louhování čaje uvolní léčivé látky, které obsahuje.
Samozřejmě jsou i jiné orgány, kterým Ostropestřec mariánský pomáhá. Jedná se například o problémy se žlučníkem, konkrétně se žlučovými kameny. Každopádně čaj s touto vylouhovanou bylinou je dobré pít i při onemocnění typu mononukleózy, žloutenky, bakteriálního onemocnění jater či při jejich tvrdnutí nebo po otravě z léků a v mnoha dalších případech.

• admin
  • Administrator
  • Administrator
Více
#37 od admin

Čaje