× Diskuze a fórum o bylinkách

Jitrocel kopinatý (úzkolistý) - účinky

Více
#1 od skolka
Odpověděl skolka pro téma Jitrocel kopinatý (úzkolistý) - účinky
Jitrocel kopinatý je bylinka, na kterou nedám dopustit a znám ji dost aktivně už od doby mého dětství, kdy jsem si ji přikládala na rány, pokud se nám při hře něco přihodilo, Ted si z ní dělám výborný a dětmi oblíbený jitrocelový sirup, který skladuju v lednici.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Yello
  • Avatar uživatele Yello Autor tématu
  • Offline
  • Pokročilý
  • Pokročilý
Více
#2 od Yello
Zde přikládám zdraví prospěšné účinky této rostliny.

Nejčastější využití jitrocele je při všech onemocněních dýchacích cest. Známý je i pro své hojivé a antibiotické účinky. Chrání organismus před viry i před účinky vyvolanými onkogenními viry.

Jitrocel je vhodné použít při kašli, při silném zahlenění, černém kašli, tuberkulóze i při plicním astmatu. Snižuje překrvení sliznic i nadměrnou propustnost vlásečnic. Působí spasmolyticky na hladké svaly horních cest dýchacích.

Pomůže při angíně, zánětu krku i hrtanu. Jeho protizánětlivé účinky pozitivně ovlivní i chrapot. Čerstvá jitrocelová šťáva snižuje horečku.

Užívání jitrocele je efektivní i při poruchách trávení, poškození žaludeční sliznice a při nedokyselení či odkyselení žaludku, dvanáctníku. Pozitivně ovlivňuje funkci jater, žaludku, ledvin i močového měchýře. Užívá se i proti tvorbě kamínků. Působí mírně močopudně. Vyléčí i průjem, úplavici.

Jitrocel má regenerující vliv na pokožku. Rozmačkané listy hojivě působí na všechny rány, ať už jsou způsobeny úrazem, či vyrážkou, vředy (i bércové) apod. Zvyšuje srážlivost krve. Zastaví krvácení (včetně např. děložního). Snižuje alergické reakce po bodnutí hmyzem či kousnutím zvířetem, třeba i jedovatým hadem. Zklidňuje popáleniny.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Čaje