Je každodenní konzumace masa špatná?
Existuje určitá kontroverze týkající se doporučení denní konzumace masa. Mnoho zdravotnických organizací doporučuje omezení spotřeba masa, aby se snížilo riziko chronických onemocnění. Nicméně, v poslední době několik zdravotníků je pro vyšší spotřebu masa a argumentují tím, že maso není na vině toho, že jsou lidé stále více obézní a nemocní. Za účelem zjištění správného doporučení pro konzumaci masa existuje mnoho faktorů k úvaze.
Doporučené množství denního příjmu masa
Doporučuje se, aby 10-35% kalorií denně bylo dodáno bílkovinami. Tento protein může pocházet z masa, vajec a mléčných výrobků, ale také může pocházet z nemasových zdrojů, jako jsou luštěniny a tofu.
Nedoporučuje se konzumovat denně více než 170 g vařeného masa. Preferovány by jsou především ryby, korýši, drůbež bez kůže a jiné upravené libové maso.
Většina lidí však může snadno sníst víc než toto doporučené množství za den. Typická večeře z restaurace může snadno mít 170-340 g masa pouze v jednom jídle.
Jaký druh masa?
Červené maso je spojeno se zvýšeným rizikem onemocnění srdce a možná i některých druhů rakoviny.
Podle lékařů výboru pro zodpovědnou medicínu, některé výzkumy ve velkém měřítku ukázaly, že vegetariáni mají o 40% nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny ve srovnání s těmi, kdo maso nejedí.
Ve srovnání s těmi, kteří jedí maso jen zřídka, mají lidé, kteří jedí maso pravidelně, asi třikrát větší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.
V roce 2007, Americký institut pro výzkum rakoviny publikoval recenzi označující červené maso a zpracované maso (tj. párky, salám, Bologna, atd.), jako případnou možnost zvýšení rizika rakoviny. Negativní asociace masa a zdraví srdce se také obvykle týká červeného a / nebo zpracovaného červeného masa.
Konzervační látky, obsah tuku, hladiny hormonů a škodlivé chemické látky zvané heterocyklické aminy (HCA) jsou považovány za možnou příčinu zvýšení rizika některých chronických chorob při spotřebě červeného a/nebo zpracovaného masa
Maso je zdrojem nasycených tuků, které by mohly zvýšit riziko srdečních onemocnění. Země s vyšším příjmem tuku ze zvířat mají vyšší výskyt rakoviny prsu ve srovnání s ostatními zeměmi.
Nicméně, někteří zdravotníci zpochybňující souvislost mezi konzumací červeného masa a zdravím srdce spekulují, že některé druhy nasycených tuků, nemusí být tak škodlivé jak se předpokládá. Je třeba více výzkumu pro další objasnění doporučení nasycených tuků, příjmu masa a zdraví srdce.
Maso, pocházející ze zvířat krmených trávou, obsahuje jiný profil mastných kyselin ve srovnání s masem zvířat krmených kukuřicí. Obecně platí, že maso z krmení trávou má vyšší obsah omega 3 mastných kyselin, což je výhodné pro snížení výskytu zánětů. Z tohoto důvodu může konzumace masa z krmení travou, ovlivňovat tělo jinak než obvykle pěstované maso.
Zpracované červené maso, jako je šunka, salám, párky v rohlíku, atd. může být také zdrojem karcinogenů a nasycených tuků. Většina zdravotníků doporučuje, omezení příjmu zpracovaného červeného masa, i když je šetrně zpracováno.
Jak se maso připravuje?
HCA vznikají při vaření masa při vysokých teplotách. HCA pocházejí z několika druhů masa, včetně červeného masa, kuřecího masa a ryb. Čím delší a teplejší způsob vaření, tím vyšší potenciál pro tvorbu HCA. Nebezpečí konzumace HCA spočívá v tom, že jsou karcinogenní.
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), se mohou také tvořit v masu během pečení. Stejně jako HCA, jsou i PAU považovány za karcinogenní. PAU mohou vznikat, když je maso spálené, takže konzumace zuhelnatělého nebo spáleného masa zvýší riziko vzniku PAU. HCA mohou vznikat při grilování, opékání nebo smažení.
Konzumace masa ať grilovaného, vařeného při vysokých teplotách nebo masa nadměrně vařeného může zvýšit spotřebu karcinogenů z masa. Z tohoto důvodu by mělo být vzato v úvahu o dopadu na zdraví, nejen množství masa, ale i to, jak je připraveno.
Sečteno a podtrženo
Doporučuje se pro většinu zdravých dospělých velikost porce 170g bílkovin denně a získat 10-35% kalorií z různých zdrojů bílkovin. Většina příjmu masa by měla být z mořských plodů, drůbeže bez kůže nebo jiného libového masa.
Červené maso a zpracované maso může mít vyšší obsah tuku a karcinogenních látek. Při pečení masa, se především pokuste vyhnout vysoce tepelným zdrojům, připálení masa a nadměrnému vaření, z důvodu nižšího příjmu karcinogenních látek, jako jsou HCA a PAU.