Cizrna

Dnešní moderní a uspěchaná doba si čím dál častěji bere své oběti v podobě tělesných i duševních neduhů. Lékárny se předhánějí, pestrobarevné regály plné chemie lákají oko i reklamou ovlivněné ucho, a my do sebe horem spodem posíláme prostředky doslova hromadného ničení. Ano – jsou situace, kdy se léčba bez klasického léku neobejde. Co se však zamyslet nad tím, že to je až důsledek chybného používání našeho těla?

Nechci ale, aby to teď znělo jako kázání svaté. Dobře vím, že spěch, povinnosti, starosti, práce a další naše – bohužel přirozenosti – málokdy dovolí promyslet si stravu, kterou si můžeme dopřát. Ani já osobně nejsem zrovna zářným příkladem kvalitního jídelníčku, jenže! Pak se stane něco, co vás vyleká. Nějaký z orgánů vyhlásí stávku, vyšle varovný signál hlavě, ta vás dožene k lékaři. A lékař k přemýšlení.

Osobní objev – později, ale přeci

Nebudu zde vypisovat všechny následky mé nezodpovědnosti, zmíním pouze zjištění, že vynechat luštěniny z jídelníčku bylo opravdu krátkozraké. Čočka na Nový rok vážně kouzlo těchto plodin nezachrání a přitom existuje chuťově tak výborná a složením tak blahodárná cizrna! Je z rodu bobovitých rostlin a celosvětově je třetí nejvýznamnější luštěninou po hrachu a fazolích. Tak proč se u nás konzumuje tak málo?

Přitom je to již více jak 7000 let, kdy byla poprvé vyšlechtěna kdesi v Turecku či v Sýrii, už nikdo ani neví. V současné době je největším pěstitelem sice Indie, ale i takové Mexiko, severní Afrika a Blízký východ přispívají svou pomyslnou troškou do mlýna. Rod cizrna má asi 43 druhů, jedná se o jednoleté nebo vytrvalé rostliny, kdy kýženým kouzlem je kulovité semeno, zrající zhruba po deseti kusech v plochém lusku pukajícím oběma švy.

Toliko teorie. Praxe je však ohromující

Tato neskutečně zdravá plodina má svůj velký význam hlavně ve svém obsahu vlákniny, minerálních látek – zejména železa (třikrát více než v mase), bílkovin a vitamínů. Naopak tuků v nich existuje minimum, je bohatá na sacharidy, mezi kterými je nejvíce zastoupen škrob, a celkově je plnohodnotnou potravinou se správným poměrem živin. Je proto vhodná jako hlavní chod a tělu dodá maximální vyvážené množství všeho, co je mu prospěšné.

Je až neuvěřitelné, jaké má cizrna terapeutické účinky. Proto je skvělou potravinou vhodnou pro lidi žijící právě v tomto uspěchaném světě. Pomáhá snižovat cholesterol, posiluje nervovou soustavu a v neposlední řadě je skvělým pomocníkem v předcházení zácpě. Celkově tato plodina dodává tělu mnoho energie a díky menšímu množství kvalitních tuků zlepšuje stav arterií. Její konzumací můžeme předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy.

Další skvělou vlastnost cizrny ocení asi především dámy, ale i pánové občas přemýšlí, jak shodit nějaké to kilo. Existují doporučené cizrnové diety, ve kterých je rozhodující zejména fakt, že díky obsahu sacharidů a vlákniny cizrna zasytí na poměrně dlouhou dobu. To je úskalí, které se při hubnutí zdolává asi nejobtížněji. Netrpět hlady a dopřát přitom našemu trávicímu ústrojí dost práce, to je základ úspěchu. Je proto prima mít v ledničce vždy dostatečnou zásobu pokrmů z této všestranné luštěniny – a že už svět oběhla hezká řádka chutných receptů!

Mám dobrou zprávu však i pro kojící maminky! Cizrna patří mezi ty méně problémové luštěniny –nedráží. Svému drobečkovi navíc zajistíte zdroj aminokyselin a všech dalších živin, které jsou uvedené výše. Cizrna tolik nenadýmá, obzvlášť pokud ji povaříte se saturejkou, tymiánem nebo majoránkou.

Třešnička na dortu na konec

Vyzkoušejte lahůdku, která snoubí zázračné účinky cizrny a lososa! Okamžitě si tuto zanedbávanou plodinu zamilujete. Na internetu jsou stovky receptů na saláty a pokrmy. Záleží pak jen na vaší chuti, čím obě tyto zdravé a čisté potraviny dozdobíte. Losos podtrhne a doplní všechny blahodárné vlastnosti cizrny a já vám garantuji, že den, kdy si poprvé takto zdravě pochutnáte, označíte v kalendáři červenou fixou!

 

 

Čaje