-
19
lis 2015
- Vytvořeno: 19. listopad 2015
- Aktualizováno: 4. březen 2016
Dna a dieta při dně
Dna je chronické metabolické onemocnění, při kterém je zvýšené množství kyseliny močové ve tkáních těla. Kyselina močová vzniká v těle odbouráváním purinů, které tělo přijímá z potravy, druhým zdrojem purinů je přirozený rozpad buněk v těle. Organizmus lidí trpících dnou neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu urikázy, který oxiduje relativně nerozpustnou kyselinu močovou na vysoce rozpustnou látku.
Zvýšení hladiny kyseliny močové vede k její krystalizaci a usazování krystalů obvykle v chladných spodních částech těla. Vytvořené jehličkové krystalky pronikají do málo prokrvených tkání, zejména do kloubů, kde způsobují zánět. Přednostně bývá postižen kloub palce u nohy, ale náchylné k ukládání krystalků mohou být i jiné klouby, například kotníky, kolena, zápěstí i klouby prstů. Obvykle je prvním příznakem dny prudká bolest kloubu, jeho zčervenání, otok a vznik extrémní citlivosti na dotek. Hovoříme o dnavém záchvatu, kdy se v kloubní tekutině vysráží močan sodný v podobě již popsaných krystalů a tím pak dochází k zánětu postiženého kloubu.
Diagnostika
Diagnóza je potvrzena laboratorně a zachycením rtg změn na kloubu.
Léčba akutního dnavého záchvatu
Při akutním dnavém záchvatu spočívá léčba v klidu na lůžku, dietě a podávání léků s protizánětlivým účinkem (salicyláty, ibuprofen, indometacin,…)
Klasická léčba
- Dieta – ve smyslu úpravy skladby stravy
- Alopurinol – snižuje tvorbu kyseliny močové z purinů tlumením účinku enzymu xantinoxidázy
- Léky na podporu vylučování kyseliny močové
Dieta při dně
Ve stravě by měly být omezovány potraviny bohaté na puriny (ze kterých v těle kyselina močová vzniká).
Nejvíce se vyhýbáme potravinám s vysokým obsahem purinů - vnitřnosti, sardinky, ančovičky, masové extrakty, masové polévky a omáčky. Omezujeme potraviny se zvýšeným obsahem purinů - červená masa, luštěniny, mořské i sladkovodní ryby, úhoř, humr, maso. Vždy omezujeme alkohol, zejména pivo, červené víno a také sůl. Uvedená jídla mohou zvýšit hladinu kyseliny močové a tak přispět k akutnímu záchvatu dny. A také některá diuretika (léky užívané často k léčbě vysokého krevního tlaku nebo ke snižování otoků) mohou způsobit akutní záchvat dny. Dále stres, infekce trauma. Více v magazínu pro ženy.
Doporučený je zvýšený pitný režim. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě močových kamenů. Nezapomínáme na pravidelnou pohybovou aktivitu.
Nevhodné potraviny ( s vysokým obsahem purinů) :
- Maso a masné výrobky: nakládaná masa, uzeniny, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí)
- Vnitřnosti: brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky, masové koncentráty
- Ryby (zejména drobné ryby) a rybí výrobky: sardinky, ančovičky, sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby
- Kořenící směsi a koncentráty: Maggi, sojová omáčka, masové kostky
- Obilniny a celozrnné výrobky, droždí
- Luštěniny: hrách, čočka
- Zelenina: špenát, reveň, červená řepa, kapusta, česnek
- Ostatní: čokoláda, kakaový prášek, silné kakao a čaj, čokoláda, marcipán, ostré koření, hořčice
- Alkohol: pivo, červené víno
Doporučené potraviny:
- Ovocné šťávy a limonády (čerstvé neslazené džusy, kromě brusinkového)
- Zakysané mléčné výrobky, (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana)
- Zelenina: kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule
- Ovoce: banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, datle, kokos, avokádo, hrozinky
- Med, čerstvé kaštany a mandle
- Hnědá rýže, bílé pečivo
Například - hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice poskytuje všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů.
Obsah purinů v potravinách (mg/100g)
- Hodnoty purinů převzaty z Oddělení klinické výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.
Maso, uzeniny | Brambory, luštěniny, zelenina | |||
Hovězí | 40 | Brambory | 6 | |
Telecí | 48 | Čočka | 70 | |
Vepřové | 48 | Hrách | 45 | |
Skopové | 46 | Fazole | 44 | |
Kuřecí | 40 | Celer | 10 | |
Králičí | 38 | Cibule | 1 | |
Zvěřina | 35-39 | Fazolové lusky | 5 | |
Šunka | 24 | Zelený hrášek | 80 | |
Anglická slanina | 25 | Chřest | 14 | |
Vnitřnosti | Kapusta | 6 | ||
Játra | 95 | Kedlubny | 5 | |
Ledvinky | 80 | Květák | 10 | |
Jazyk | 55 | Mrkev | 2 | |
Telecí brzlík | 400 | Okurky | 3 | |
Ryby | Pór | 3 | ||
Kapr | 54 | Rajčata | 4 | |
Losos | 22 | Reveň | 4 | |
Pstruh | 56 | Ředkvičky | 6 | |
Sardinky | 120 | Řepa červená | 5 | |
Sleď | 69 | Salát hlávkový | 5 | |
Štika | 48 | Špenát | 23 | |
Mléko, vejce | Zelí bílé | 5 | ||
Mléko | 1 | Zelí červené | 8 | |
Vejce | 2 | Houby | 5 | |
Bílek | 1 | Ovoce | ||
Žloutek | 5 | Borůvky | 2 | |
Ořechy, kakao | Hrušky | 1 | ||
Kakaový prášek | 1900 | Jablka | 1 | |
Mandle | 9 | Jahody | 5 | |
Lískové ořechy | 10 | Meruňky | 0 | |
Vlašské ořechy | 8 | Švestky | 1 | |
Mouka, pekárenské výrobky | Hroznové víno | 1 | ||
Žitná nebo pšeničná mouka | 0 | Pomeranče | 1 | |
Celozrnný chléb | 14 | |||
Bílé pečivo | 8 | |||
Ovesné vločky | 30 |
Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum