Dna je chronické metabolické onemocnění, při kterém je zvýšené množství kyseliny močové ve tkáních těla. Kyselina močová vzniká v těle odbouráváním purinů, které tělo přijímá z potravy, druhým zdrojem purinů je přirozený rozpad buněk v těle. Organizmus lidí trpících dnou neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu urikázy, který oxiduje relativně nerozpustnou kyselinu močovou na vysoce rozpustnou látku.

Zvýšení hladiny kyseliny močové vede k její krystalizaci a usazování krystalů obvykle v chladných spodních částech těla. Vytvořené jehličkové krystalky pronikají do málo prokrvených tkání, zejména do kloubů, kde způsobují zánět. Přednostně bývá postižen kloub palce u nohy, ale náchylné k ukládání krystalků mohou být i jiné klouby, například kotníky, kolena, zápěstí i klouby prstů. Obvykle je prvním příznakem dny prudká bolest kloubu, jeho zčervenání, otok a vznik extrémní citlivosti na dotek. Hovoříme o dnavém záchvatu, kdy se v kloubní tekutině vysráží močan sodný v podobě již popsaných krystalů a tím pak dochází k zánětu postiženého kloubu.

Diagnostika

Diagnóza je potvrzena laboratorně a zachycením rtg změn na kloubu.

Léčba akutního dnavého záchvatu

Při akutním dnavém záchvatu spočívá léčba v klidu na lůžku, dietě a podávání léků s protizánětlivým účinkem (salicyláty, ibuprofen, indometacin,…)


Klasická léčba

  • Dieta – ve smyslu úpravy skladby stravy
  • Alopurinol – snižuje tvorbu kyseliny močové z purinů tlumením účinku enzymu xantinoxidázy
  • Léky na podporu vylučování kyseliny močové

Dieta při dně

Ve stravě by měly být omezovány potraviny bohaté na puriny (ze kterých v těle kyselina močová vzniká).

Nejvíce se vyhýbáme potravinám s vysokým obsahem purinů - vnitřnosti, sardinky, ančovičky, masové extrakty, masové polévky a omáčky. Omezujeme potraviny se zvýšeným obsahem purinů - červená masa, luštěniny, mořské i sladkovodní ryby, úhoř, humr, maso. Vždy omezujeme alkohol, zejména pivo, červené víno a také sůl. Uvedená jídla mohou zvýšit hladinu kyseliny močové a tak přispět k akutnímu záchvatu dny. A také některá diuretika (léky užívané často k léčbě vysokého krevního tlaku nebo ke snižování otoků) mohou způsobit akutní záchvat dny. Dále stres, infekce trauma. Více v magazínu pro ženy.

Doporučený je zvýšený pitný režim. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě močových kamenů. Nezapomínáme na pravidelnou pohybovou aktivitu.

Nevhodné potraviny ( s vysokým obsahem purinů) :

  • Maso a masné výrobky: nakládaná masa, uzeniny, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí)
  • Vnitřnosti:      brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky, masové koncentráty
  • Ryby (zejména drobné ryby) a rybí výrobky: sardinky, ančovičky, sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby
  • Kořenící směsi a koncentráty: Maggi, sojová omáčka, masové kostky
  • Obilniny a celozrnné výrobky, droždí
  • Luštěniny: hrách, čočka
  • Zelenina:  špenát, reveň, červená řepa, kapusta, česnek
  • Ostatní:      čokoláda, kakaový prášek, silné kakao a čaj, čokoláda, marcipán, ostré koření, hořčice
  • Alkohol:      pivo, červené víno

Doporučené potraviny:

  • Ovocné      šťávy a limonády (čerstvé neslazené džusy, kromě brusinkového)
  • Zakysané      mléčné výrobky, (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana)
  • Zelenina:      kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule
  • Ovoce: banány,      hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, datle, kokos, avokádo, hrozinky
  • Med, čerstvé kaštany a mandle
  • Hnědá rýže, bílé pečivo

Například - hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice poskytuje všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů.

Obsah purinů v potravinách (mg/100g)

- Hodnoty purinů převzaty z Oddělení klinické výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Maso,   uzeniny     Brambory,   luštěniny, zelenina  
Hovězí 40   Brambory 6
Telecí 48   Čočka 70
Vepřové   48   Hrách 45
Skopové 46   Fazole 44
Kuřecí   40   Celer 10
Králičí   38   Cibule 1
Zvěřina 35-39   Fazolové   lusky 5
Šunka   24   Zelený   hrášek 80
Anglická   slanina 25   Chřest 14
Vnitřnosti       Kapusta 6
Játra 95   Kedlubny 5
Ledvinky   80   Květák 10
Jazyk   55   Mrkev 2
Telecí   brzlík 400   Okurky 3
Ryby     Pór 3
Kapr 54   Rajčata 4
Losos 22   Reveň 4
Pstruh 56   Ředkvičky 6
Sardinky 120   Řepa   červená 5
Sleď 69   Salát   hlávkový 5
Štika 48   Špenát 23
Mléko,   vejce     Zelí   bílé 5
Mléko 1   Zelí   červené 8
Vejce 2   Houby 5
Bílek 1   Ovoce    
Žloutek   5   Borůvky 2
Ořechy,   kakao     Hrušky 1
Kakaový   prášek 1900   Jablka 1
Mandle   9   Jahody   5
Lískové   ořechy 10   Meruňky 0
Vlašské   ořechy 8   Švestky 1
Mouka,   pekárenské výrobky     Hroznové   víno 1
Žitná   nebo pšeničná mouka 0   Pomeranče 1
Celozrnný   chléb 14      
Bílé   pečivo 8      
Ovesné   vločky 30      

 

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Musíte být přihlášení


Avatar uživatele Alena
Alena odpvěděl/a: #2
Skvělá tabulka, moc díky, hlavně přestat pít a jíst červené maso