Sběr a sušení bylinek

V současnosti a uplynulých letech pozorujeme změny v přístupu a myšlení lidí v oblasti přírodního léčitelství. Obecně můžeme říci, že se lidé navrací k přírodním zdrojům a znovu objevují sílu přírody. Dochází tedy k tomu, že současná společnost se opět učí to, co dřívějším kulturám bylo vlastní.

Velký posun pozorujeme především v přírodním léčitelství, kde velké kampaně farmaceutických společností a především ceny léků donutily mnoho lidí začít uvažovat o alternativách. Když hovoříme o alternativě, máme na mysli přírodní ekvivalent k farmaceutickému výrobku s mnohdy naprosto totožnými účinky. Nejčastějším přírodním produktem, se kterým se lidé učí pracovat, jsou byliny. Neobejdou se ovšem bez znalostí, jelikož sběr, zpracování a skladování bylin vyžaduje velkou pozornost a bohaté zkušenosti. Existují totiž druhy, které v rukou laika mohou být velmi nebezpečné. Sběr bylin se může stát koníčkem, ale také dobrým přivýdělkem. Není tedy nutné sbírat byliny jen pro svou potřebu. Jistě ještě v naší paměti zůstala vzpomínka na velké školní soutěže ve sběru bylin, které byť v menší míře přetrvaly dodnes.

Při sběru bylin je nutné dodržovat několik velmi zásadních pravidel

  • Podobně jako je tomu třeba u hub, sbíráme jen ty druhy bylin, které opravdu bezpečně známe.
  • Sběr jakýchkoliv bylinek uskutečňujeme za suchého počasí (nikdy ne za deště ani z rána za rosy).
  • Ideálně vybíráme pro sběr lokalitu dostatečně vzdálenou od jakýchkoliv zdrojů znečištění a prašných cest.
  • Při sběru umísťujeme bylinky do plátěných pytlů nebo nejlépe proutěných košíků. Předejdeme tím jejich zapaření.
  • Ihned po sběru rozložíme bylinky, aby mohlo začít jejich sušení.
  • Sušení probíhá pomalu v tenké rovnoměrné vrstvě, ideálně ve stínu nebo v dobře větrané místnosti. V žádném případě nevystavovat přímému slunci nebo žáru.
  • Takto dostatečně usušené bylinky skladujeme v uzavřených skleněných nádobách nebo plátěných pytlích na temném místě a dbáme především na sucho.

   

Sušení je velmi klíčový proces zpracování bylinek. Rozlišujeme dvě varianty sušení – přirozené – probíhá v teplých dnech, kdy jsou venkovní teploty vysoké a vzduch je dostatečně suchý. Některé druhy bylin ovšem sbíráme na podzim nebo z jara, kdy teploty zdaleka nedosahují pro sušení ideálních hodnot. Sušení tedy probíhá nad umělými topnými tělesy. Zde je ovšem velké nebezpeční spálení nebo nerovnoměrného vysušení. Topné těleso by mělo mít regulovatelnou teplotu tak, abychom dosáhli pomalého a rovnoměrného sušení. Dnešní trh také nabízí sušičky, které disponují vlastními sušícími programy pro specifické druhy bylinek.

U bylinek sbíráme následující části

Listy: tato část bylinky velmi dobře schne. Je nutné věnovat pozornost tomu, aby ve vlhku ne plesnivěly. Listy by si měly i po usušení zachovat strukturu a charakteristickou vůni.

Květy: u květů si musíme dát obzvláště pozor na to, aby při sušení nehnily nebo neplesnivěly. Obsahují velké množství vody a tekutin. Je tedy potřeba je velmi důkladně vysušit a sledovat, zda si pořád uchovávají odpovídající barvu.

Kořeny: podobným problémům jako u květů je zapotřebí se vyvarovat i u kořenů bylinek. Kořeny jsou hlavní zásobní látkou rostliny. Obsahují tedy velké množství dužiny, živin a vody. Pokud sušíme větší kořeny, není na škodu je rozříznout na menší části, abychom si zaručili kvalitní prosušení.

Plody: tato část vyžaduje obzvláště velkou pozornost a nemalé zkušenosti. Plody je nutné k sušení sbírat v určité době a stádiu vyzrání. To se ovšem u každé byliny liší. Kvalitně usušený plod musí mít správné vybarvení, chuť a především musí být sbírán v době, kdy obsahuje největší množství vitamínů a jiných prospěšných látek.

Semena: semena získáváme z plodů ať už čerstvých nebo sušených. V semenech se nachází především výživné a léčivé oleje.

Jednou z alternativ skladování bylinek je i jejich zamrazení.

  • Nejvhodnější částí k zamrazení jsou především listy a plody.
  • Nedoporučuje se části rostlin krájet ani sekat.
  • Nezapomínejte každý balíček vždy popsat: název byliny a datum sběru.

 

Zamrazení má tu výhodu, že uchová bylinky poměrně dlouhý čas. Ale i tato doba má svá omezení. Před použitím vždy nechejte důkladně rozmrazit. Rozmražené části, které nespotřebujete, již opět nezamrazujte. Bylinky ztrácí na své síle i chuti. Pečlivě proto zvolte velikost balíčků a zamrazovaných dávek.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Ordasoft Social Comments and Sharing Free

Komentáře