Je třeba vynechávat přílohy?

Pod slovním spojením zdravé stravování si každý z nás představí něco jiného. Pro někoho je to striktní vyřazení veškerého sladkého ze stravy. Pro jiného naopak dodržování pravidelnosti v jídle. Pro dalšího zase strava založená z velké části na ovoci a zelenině. Pod těmito dvěma slovíčky si každý z nás může představit cokoli. Na čem se ale určitě shodneme, je velký otazník u příloh. Ty jsou totiž pro spoustu lidí velkou neznámou a nevědí, co si s nimi počít.

Možná i vy na přílohu hledíte jako na nepřítele. Někde jste se dočetli, že pokud se chcete stravovat zdravě, jsou pro vás přílohy všeho druhu naprostým tabu. A víte co? Není to pravda! Ba naopak by přílohy ve vašem jídelníčku chybět neměly, představují totiž jeho důležitou součást a navíc jsou zdrojem pro tělo tolik potřebných látek.

Proč nezapomínat na přílohy?

Určitě se nám podařilo vzbudit ve vás prostřednictvím předchozích řádků zájem a možná i vyvolat otázku, proč jsou ony přílohy vlastně tak důležité?! V první řadě musíme zmínit, že přílohy představují ceněný zdroj složitých sacharidů – neboli polysacharidů.

Pokud si myslíte, že je k životu nepotřebujeme, pak se pletete. Zajímáte-li se o zdravé stravování – potažmo o zdravý životní styl – pak byste měli klást důraz na to, aby ve vaší stravě bylo více polysacharidů nežli jednoduchých sacharidů  – neboli cukrů.

A co je úkolem již zmiňovaných složitých cukrů? Především pro nás představují zdroj energie, ze které můžeme čerpat a každý den se věnovat činnostem, kterým se věnovat chceme. Bez energie by to šlo jen stěží, to dá rozum. Jsou energií pro pohyb a bez toho to v životě nejde.

Pozor na to, jakou přílohu zvolíte

Ještě než vezmete na milost úplně všechny přílohy, které se dají vymyslet, zpozorněte: není totiž příloha jako příloha a je velice důležité si vybírat! Pod pojmem příloha se většině lidí okamžitě vybaví brambory, rýže, bramborová kaše, knedlíky nebo těstoviny. To je sice pravda a nutno dodat, že tyto přílohy jsou u nás asi nejčastější.

Jenže jich je mnohem více a není se tedy třeba omezovat pouze na zmíněnou klasiku. Skvělou přílohou, kterou si určitě zamilujete už po první lžičce, je kuskus, se kterým se dá v kuchyni kouzlit. Vsadit však můžete i na bulgur, jáhly, amarant, pohanku, čočku, fazole, hrách, cizrnu nebo quinou. Vidíte sami, že možností je spousta, stačí si jen vybrat.

Netradiční přílohy, aneb kombinujme a nebojme se!

Ještě pořád vám to nestačilo? Pořád máte pocit, že těch příloh a možností pro váš výběr není až tolik? V tom případě se nebojte při vaření experimentovat a některé z příloh kombinovat. Víte, jak se říká: kdo se bojí, nesmí do lesa! A dle našich slov: kdo se bojí, budou ho přílohy nudit!

Co takhle zkusit kombinaci rýže a pohanky? Nebo třeba místo bramborové kaše udělat dýňové či celerové pyré? Schválně vyzkoušejte a uvidíte, že vás nové chutě mile překvapí!

 

Čaje