bylinky pro lepší zdraví

Bylinky a koření přidávají jídlu vynikající chuť, ale existuje stále více důkazů o tom, že jsou také prospěšné našemu zdraví. Tradiční medicína používá po staletí bylinky a koření k léčbě běžných nemocí a moderní věda nyní začíná podporovat některé z těchto teorií. Použití bylin a koření jako alternativy k soli a tuku pro ochucování jídel je prospěšné i pro naše zdraví, protože tyto látky neobsahují žádné kalorie a na rozdíl od soli nemají potenciálně škodlivé účinky, pokud jsou konzumovány ve velkém množství.

Ačkoli je výzkum teprve v počátcích, a v mnoha případech jsou třeba další studie pro potvrzení výsledků a doporučení pro konzumaci, není pochyb o tom, že bylinky a koření mají schopnost zlepšit naše zdraví. I když existuje několik negativních účinků a konzumace bylinek a koření je i vítaným dodatkem do mnoha pokrmů, určitě není na škodu zahrnout jejich širokou škálu do zdravého stravování.

Běžné bylinky a koření s potenciálními přínosy pro zdraví

Skořice

Přehled vědeckých důkazů z r. 2010 týkajících se skořice a jejího přínosu pro zdraví odkryl řadu možných mechanismů, podle kterých může mít skořice pozitivní vliv na zdraví. Bylo podotknuto, že skořice má protizánětlivé, antimikrobiální, a protinádorové účinky, a působí i snížení cholesterolu, a má i případné přínosy pro imunitní a kardiovaskulární systém.

Studie u lidí i zvířat také naznačují, že skořice může mít schopnost indukovat produkci inzulinu, což je užitečná funkce, která může být prospěšná při léčbě diabetu typu 2, i když je zapotřebí další výzkum před vytvořením definitivních závěrů.

Cayenský pepř

Předpokládá se, že složka, která je zodpovědná za pálivost pepře a chilli, známá jako kapsaicin, má mnoho výhod pro zdraví, včetně výhody pro kardiovaskulární systém, podporu trávení a zmírnění bolesti.

Také bylo zjištěno, že tato látka může mít vliv na rychlost metabolismu a schopnost zvýšení spalování tuků, a nabízí tak potenciální roli při hubnutí.

Šafrán

Výzkum objevil možný ochranný účinek tohoto běžného koření proti rakovině, jakož i možný příznivý vliv na hladinu krevních lipidů. Rovněž se předpokládá, že může mít příznivý vliv na učení a funkci paměti.

Heřmánek

Populární složka bylinného čaje obvykle užívaného pro zlepšování spánku a relaxace, může mít i jiné zdravotní výhody podle hodnocení za rok 2006.

Květ obsahuje mnoho fenolických sloučenin a má mírné antioxidační a antimikrobiální vlastnosti. Prokázal také antiagregační aktivitu.

Studie na zvířatech také zjistily protizánětlivé účinky a vliv na možné snížení hladiny cholesterolu, je však nutný další výzkum v této oblasti, založený na lidech. Kupodivu neexistuje žádný klinický důkaz na podporu uklidňující vlastnosti heřmánku.

Koriandr

Bylo zjištěno, že koriandr je účinný v prevenci běžné choroboplodné bakterie Lysteria monocytogenes, která může být nebezpečná pro osoby s oslabeným imunitním systémem nebo ještě nenarozené děti.

Kurkuma

O součásti, která dává kurkumě její oranžově-žlutou barvu, známé jako kurkumin se předpokládá, že má mnoho zdravotních výhod. Studie naznačují, že tato látka  v bylině Kurkuma může být prospěšná při léčbě zánětlivých onemocnění, jako jsou rakovina, diabetes, kardiovaskulární onemocnění, Alzheimerovy choroby a psoriázy, i když jsou potřebné hlubší studie, než bude možno provést doporučení, týkající se spotřeby kurkumy.

Bylinky a koření s vysokým fytochemickým obsahem

U skupiny běžných bylin a zeleniny, známých jako okoličnatá zelenina se předpokládá, že má vysoký obsah fytochemikálií. U kopru, anýzu, petržele a koriandru, stejně jako u celeru, mrkve a pastináku, se předpokládá, že mají ochranné účinky vzhledem k jejich vysoké koncentraci přírodních antioxidantů, které se také nalézají v česneku a zázvoru.

Tyto složky se zdají být prospěšné v ochraně před, nebo léčbě chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, rakovina, cukrovka a hypertenze.

Bylinky s protinádorovými vlastnostmi

National Cancer Institute určil kolekci běžných bylin, které vykazují protirakovinné účinky. Patří mezi ně česnek, cibule a pažitka, které obsahují sloučeninu zvanou Allium, členové rodiny máty, jako bazalka, oregano, rozmarýn, šalvěj a tymián, členové rodiny Zingiberaceae jako kurkuma a zázvor, kořen lékořice, zelený čaj a len, jakož i již zmíněná zelenina z rodiny okoličnatých.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Čaje