Dieta při antikoagulační léčbě Warfarinem

Je nezbytný pravidelný příjem vitamínu K bez výkyvů (vždy stejné množství během dne), které by mohly způsobit změnu účinnosti Warfarinu, tedy změnu INR.

Warfarin

Warfarin je antagonista vitamínu K (tedy působí proti vitamínu K). Účinek Warfarinu zvyšuje: horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta) a též alkohol. Účinek warfarinu významně snižuje: mimořádný příjem vitamínu K v potravě.

Úloha vitamínu K je ovlivnění krevní srážlivost tím, že svou přítomností mění neúčinné formy srážecích faktorů na účinné.

Účinnost Warfarinu se kontroluje pravidelným odběrem krve k vyšetření hodnot INR (Quick test).

Zdroje vitamínu K

Největším zdroje vitamínu K je listová zelenina (hlavně brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí, hlávkový salát), vojtěška, špenát, květák, čekanka, listy pampelišky, rukola, polníček, petrželová nať, kopr, řeřicha, kysané zelí, kelp (hnědě mořské řasy), zelený čaj, bylinné čaje, játra.

Výběr potravin při užívání Warfarinu

Maso

Vepřové maso a ryby jsou bezpečné. Drůbež patří mezi rizikové potraviny (kuře, krůta, ale i telecí a hovězí maso), záleží na tom, čím jsou zvířata krmena. Doporučuje se malý příjem drůbeže, hovězího, telecího masa. Játra nejsou povolena.

Mléko

Je bezpečné

Mléčné výrobky

Všechny jsou bezpečné, kromě jogurtů, ty pouze v malém množství (jogurty obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K).

Vejce

Bílky jsou bezpečné, žloutky 1 kus denně.

Tuky

Řepkový, slunečnicový olej, máslo jsou bezpečné tuky. Olivový a sójový olej používat pouze v malém množství.

Vitamínové doplňky

Jsou bezpečné. Pouze vitamínové doplňky s výtažky gingko biloba, zeleným čajem, vitamínem K nejsou povoleny.

Ovoce

Je bezpečné kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.

Zelenina

Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev) rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina pouze v nepatrném množství. Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny.

Obiloviny

Všechny jsou bezpečné.

Luštěniny

Je nutné dodržovat pravidelné množství luštěnin.

Nápoje

Bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje jsou bez omezení.

Alkohol

Je povoleno pít 1 drink denně (0,5 l piva nebo 2 dcl vína nebo 0,5 dcl destilátu).

Koření

Všechny druhy jsou povoleny, krom petrželové natě, kopru, řeřichy (ty mají vysoký obsah vitamínu K).

Při časté konzumaci většího množství rizikových potravin, je nutná častější kontrola účinnosti Warfarinu - INR (Quickův test).

Čaje