Zdravá přírodní sladidla

Cukr nemá nutriční hodnotu kromě poskytnutí kalorií. Američané konzumují asi 130 kilo cukru, každý rok, což znamená spoustu prázdných kalorií z cukru. Všechny formy cukru poskytují ~ 4 kcal/gram. Avšak určité typy sladidel poskytují kromě kalorií další živiny.

Nezáleží na tom, jaký druh sladidla zvolíte, důležité je množství, které používáte. Přírodní sladidla, která jsou pro vás dobrá, však obsahují kalorie a mohou mít negativní dopad na hladinu cukru v krvi, užíváme-li jich hodně. Tato přírodní sladidla poskytují další zdravotní výhody oproti normálnímu cukru, ale je nutno je používat střídmě.

Med

Med se používá jako zdroj přírodní antibakteriální léčby po mnoho let. Med má také protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci bojovat proti zánětu v těle. Med se používá i k léčbě zánětu žaludku a tenkého střeva.

Med obsahuje také antioxidanty, což může být jednou z příčin, že med může fungovat jako protizánětlivý. Med může být užitečný k uklidnění bolesti v krku a kašle, zejména u dětí.

Je třeba podotknout, že je zapotřebí další výzkum k pochopení léčebného přínosu medu a vlivu jeho složek na tělo. Existují různé druhy medu, které se liší nutričním obsahem.

Je známo, že cukr je prozánětlivý a zánět je spojen s rozvojem několika chronických chorob. Záměna medu za běžný cukr by mohla poskytnout tělu antioxidanty, místo prozánětlivých potravin.

Čistý, přírodní med se těžko shání, protože včely medonosné v posledních letech pomřely. Hledejte med, označený jako 100 % čistý med a kupujte jej pokud možno od místníhozdroje, abyste si zajistili, že dostanete čistý med.

Další bezpečnostní upozornění - nedávejte med dětem mladším než 1 rok. Med je potenciálním zdrojem botulismu, který může být pro kojence smrtící.

Javorový sirup

Javorový sirup je podobný medu v tom, že je plný potenciálních zdravotních přínosů od antioxidantů. Ve skutečnosti má javorový sirup tolik antioxidantů, jako některé ovoce a zelenina. Javorový sirup je také zdrojem některých minerálů, jako je zinek a mangan.

Většina javorového sirupu se získává v Kanadě z javorů, a k dispozici je mnoho druhů čistého javorového sirupu. Před nákupem se však podívejte na nutriční označení javorového sirupu. Obsahuje 100 % javorový sirup? Nebo je vyroben většinou z vysoce fruktózního kukuřičného sirupu?

Čistý javorový sirup je dražší než levnější alternativy sirupů, ale přínos čistého javorového sirupu pro zdraví stojí za peníze navíc. Při pečení s tekutým sladidlem jako medem nebo javorovým sirupem, budete muset snížit množství jiné tekuté ingredience v receptu.

Datlový cukru

Datlový cukr se vyrábí čistě z datlí; jeho základem jsou sušené datle. Datlový cukr obsahuje více minerálů a vlákniny ve srovnání s běžným cukrem, protože datle mají vysoký obsah vlákniny, železa, vápníku, hořčíku, mědi, selenu a draslíku.

Datlový cukr může být hůře k sehnání ve srovnání s jinými přírodními sladidly, neboť některé obchody jej nevedou. Datlový cukr je nejvhodnější pro postřikování pečiva nebo jako top na jogurt nebo ovesné vločky. Nerozpouští se v kapalinách, takže to nemusí být nejlepší řešení pro oslazení nápoje. Můžete jej užít k pečení, ale datlový cukr se snadno spálí. Pozorně pečení sledujte.

Melasa

Tmavá melasa je zejména bohatá na železo, antioxidanty, draslík, hořčík a mangan. Melasa se vytváří při zpracování cukrové řepy na stolní cukr; je to zbytkový odpad z cukru.

Melasa nebude chutnat sladce jako ostatní sladidla, a někdo vytýká melase hořkou chuť. Z tohoto důvodu je nejlépe používat melasu k pečení, nebo jí nahradit část cukru.

Závěr

Tato čtyři sladidla mohou poskytnout dodatkový zdravotní přínos kromě kalorií a sacharidů. I když mohou být zdravější alternativou k běžnému stolnímu cukru, zvyšují tato sladidla stále riziko nárůstu tělesné hmotnosti a diabetu typu 2 při jejich nadměrné konzumaci.

Tekutá sladidla jako jsou med, javorový sirup a melasa poskytují minerály a antioxidanty, které bílý cukr nemá. Tato tekutá sladidla lze použít k pečení nebo k přidání do kapalin.

Nicméně je při nákupu medu a javorového sirupu nutná opatrnost. Ujistěte se, že si koupíte 100 % javorový sirup/med a ne plnidla, jako vysokofruktózní kukuřičný sirup.

Datlový cukr může být obtížné najít v obchodech, ale je vyroben pouze z datlí. Datlový cukr obsahuje více vlákniny a minerálních látek ve srovnání se stolním cukrem. Avšak se ve vodě snadno nerozpouští a může být nejvhodnější k pečení nebo posypu na potraviny.

Průměrný Čech spotřebuje asi 130 kilo cukru ročně. Snažte se snížit množství konzumovaného cukru ve vaší stravě a nahraďte jej některým z alternativních sladidel.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Musíte být přihlášení


Avatar uživatele Ruprecht
Ruprecht odpvěděl/a: #2
100% med:)
Avatar uživatele Alena
Alena odpvěděl/a: #3
Ta melasa mě zaujala
Avatar uživatele Maruška
Maruška odpvěděl/a: #4
Nevíte, kde se dá koupit datlový sirup?
Avatar uživatele Maruška
Maruška odpvěděl/a: #5
Tak jsem zadala do googlu datlový sirup a hned jsem našla několik eshopů, ale v kamenné prodejně jsem to snad neviděla
Avatar uživatele manufaktura
manufaktura odpvěděl/a: #6
Med máme hodně rádi a přidáváme si ho do čase kdykoliv můžeme, taky ho občas lížeme i samotný, pokud jsme nemocní, je to jako když vás pohladí. Ale taky jsem chtěla vyzkoušet sladit lístky stevie, ale zatím jsem ji nikde nemohla sehnat.
Avatar uživatele xylitol
xylitol odpvěděl/a: #7
Dobrý den,

pokud hledáte přírodní alternativu k řepnému cukru, můžete zkusit xylitol. Xylitol se vyskytuje různě v přírodě, proto se mu mimo jiné také přezdívá březový cukr. Xylitol se dnes většinou získává ekologicky šetrnou cestou z kukuřičných palic.

Xylitol obsahuje o 75% sacharidů méně než běžný cukr a také pomáhá čistit ústní dutinu, čímž zabraňuje tvorbě zubního kazu.

Více si o xylitolu můžete přečíst zde www.brezovycukr.cz
Avatar uživatele Schwabka
Schwabka odpvěděl/a: #8
Díky za informaci. Je mi ten název nějaký povědomý. Nedává se to do žvýkaček? To by souhlasilo s tím, že pomáhá čistit ústní dutinu. Ale že to je březový cukr a přitom je z kukuřice, to je zajímavé.
Avatar uživatele manufaktura
manufaktura odpvěděl/a: #9

xylitol napsal: Dobrý den,

pokud hledáte přírodní alternativu k řepnému cukru, můžete zkusit xylitol. Xylitol se vyskytuje různě v přírodě, proto se mu mimo jiné také přezdívá březový cukr. Xylitol se dnes většinou získává ekologicky šetrnou cestou z kukuřičných palic.

Xylitol obsahuje o 75% sacharidů méně než běžný cukr a také pomáhá čistit ústní dutinu, čímž zabraňuje tvorbě zubního kazu.

Více si o xylitolu můžete přečíst zde www.brezovycukr.cz


Děkuju za příjemnou informaci, zatím mi toto jméno nic neříkalo, musím se na to poptat. Seženu ho ve zdravé výživě, nebo někde v lékárne? A dá se s ním sladit stejně jako s bílým cukrem - čaj, káva, do buchty atd.?
Avatar uživatele mss
mss odpvěděl/a: #10
Mé slazení prošlo různými změnami. Napřed jsem přešla na třtinový cukr, ale po návštěvě výživového poradce mi byl nedoporučen, myslí kvůli zbytečné melase - nechci lhát, dostala jsem rozsáhlý výklad a už je to delší dobu, tak teď přesně nevím. Pak jsem na nějakou dobu téměř nejedla sladké, takže jsem ani nesladila a "sladké" jsem jedla jen ovoce. Teď střídám stévii a med. A právě med upřednostňuj. :)