Vitamín B12

Vitamín B12 je především u veganů poměrně častým tématem k diskuzi. Jedná se o vitamín spadající do skupiny B rozpustných ve vodě. Úkolem tohoto vitamínu je podílet se na správné funkci nervového systému, krvetvorbě a dobrém fungování mozkových činností. Nevýhodou je – a vegani to moc dobře vědí – že se B12 nevyskytuje v rostlinných zdrojích a je tedy potřeba doplňovat ho jinou cestou.

A teď ruku na srdce: co víte o tolik důležitém vitamínu B12? Jak dobře ho znáte? Víte, odkud jej přijímat a jaké je doporučené množství? Dnes se společně na vitamín B12 podíváme, tak rozhodně čtěte dál!

Odkud čerpat vitamín B12?

Jak jsme zmínili o několik řádků výše – tento vitamín se nevyskytuje v rostlinných zdrojích. Rostliny ani živočichové jej nedokážou produkovat, naopak jej produkují nejrůznější bakterie – například ty žijící v trávicí soustavě živočichů nebo v půdě. Jedná se ale o zdroje pro člověka nespolehlivé, proto většina veganů přijímá vitamín z doplňků nebo obohacených potravin.

Obohacené potraviny s obsahem B12 – znáte je?

Mezi tzv. obohacené potraviny patří například margaríny, rostlinné sýry, iontové nápoje či dezerty. Odtud mohou vegani B12 přijímat.

Pozor na nedostatek vitamínu v těle

Nedostatek vitamínu B12 v těle se může projevit až po několika měsících, ba dokonce letech. Dejte si na to pozor, deficit tohoto vitamínu na vás může zanechat trvalé následky! Velmi často se lidé s nedostatkem vitamínu potýkají s chudokrevností nebo nadměrným hubnutím. Postupně dochází k výraznému zhoršování paměti, poruchám pozornosti a soustředěnosti. Dalším projevem deficitu je mravenčení v končetinách nebo slabý třes.

Možná namítnete, že vitamín B12 již nějakou dobu nedoplňujete a i přesto na sobě nepociťujete zmíněné problémy. Může to být zásobami, které v těle vydrží i několik let. Vitamín B12 se totiž ukládá v játrech a odtud je postupně uvolňován.

Doporučené množství

Doporučené množství vitamínu B12 je 10 až 100 mikrogramu denně nebo 2000 mikrogramů jednou týdně.

Pozor na chlorelu a spirulinu

Spousta veganů se upíná ke konzumaci spiruliny nebo chlorely v domnění, že obsahují vitamín B12. Ve skutečnosti tyto dvě superpotraviny pravý vitamín B12 neobsahují, jedná se pouze o látku tomuto vitamínu hodně podobnou. Ta je ale pro člověka naprosto nepotřebná, protože ji nedokáže vstřebat.

Kvašené potraviny

Dalším rozšířeným mýtem je údajná přítomnost vitamínu B12 ve zkvašených potravinách. I tady nutno dodat, že na tomto tvrzení není nic pravdivého. Byť je to škoda, bylo by zase o starost méně. I v tomto případě se jedná pouze o látku, která je vitamínu velmi podobná, ale jeho funkci neplní. Naopak je vědci a studiemi prokázáno, že tato látka může funkci vitamínu v těle blokovat.

 

 

Musíte být přihlášení