Tibíci - s Tibi krystaly „nakopnete“ svou imunitu

Tibi krystaly pro lepší zdraví… představíte si pod tímto pojmem minerály házející odlesky díky svým ploškám na všechny strany? Jste vedle. Tyto krystaly jsou totiž k jídlu! Jedná se o drobné řasy, které mají úžasnou schopnost přeměnit sladký základ v něco zdravějšího. Zkvasí jej, dodají živiny a vitaminy, zkrátka cenné látky, které se běžně v potravinách moc nevyskytují, a když už, tak ne pohromadě nebo v takovém množství.

Co jsou to tibící - živá zrnka?

Tibící, neboli Živá zrna, vodní kefír, nápoj třetího tisíciletí či japonské mořské krystaly, to jsou synonyma pro tibi krystaly. Jde o drobné průhledné krystaly, klihovité konzistence, drobné křehké, snadno se půlící, složené z polysacharidů. Konkrétně jsou to dextrany s řetězcem z glukóz. Produkují se díky symbióze mezi kvasinkami z matrice a bakteriemi mléčného kvašení.

Původ tibíků - japonských krystalů

Jejich původ přesně neznáme, pravděpodobně je v Kavkazu, odkud pochází i známější kefírová houba. Pravděpodobně byly Tibi krystaly kultivovány ze zrna tradičního kavkazského kefíru, to už dnes ale asi nikdo přesně nezjistí. Rozšířily se nejprve do Číny a poté do celého světa. Jde sice o nápoj moderní doby, svůj původ má ale už ve starověku a zmiňuje se o něm i Bible.

K čemu jsou tibi krystaly dobré

Pro kvašení potřebují tibi krystaly vhodné prostředí, pak není problém získat nápoj podporující zdraví a imunitu. A není to nijak drahé! Látky obsažené ve „vodním kefíru“ pomohou například při astmatu, diabetu, žaludečních potížích, nemocech slinivky, ledvin, srdce a jater, oslabené imunitě, špatném stavu nehtů, vlasů a pokožky, depresích, zánětlivých procesech, vysokém krevním tlaku či chudokrevnosti. Indikací je ale mnohem více. Nápoj působí detoxikačně, což v dnešní době každý ocení.

Jak si „vodní kefír“ připravit doma - recept

Konkrétní recept se liší domácnost od domácnosti. Co budeme k přípravě „vodního kefíru“ potřebovat?

· 2,5 l vody (odstáté či převařené, chlor krystalům nesvědčí)

· 4 polévkové lžíce tibi krystalů

· Hrst sušeného neslazeného a nesířeného ovoce (fíky, meruňky, švestky, rozinky…)

· Cca 8 lžic cukru. Čím více cukru, tím se krystaly množí rychleji a nápoj je sladší.

Do vody nasypeme cukr a mícháme do rozpuštění. Přidáme sušené ovoce a tibi krystaly. Zamícháme, nádobu přikryjeme plátýnkem a dáme na světlé místo. Nedoporučuje se hermetické uzavření, jelikož CO2 produkovaný přirozeně během fermentace vytváří v uzavřené nádobě vysoký tlak. Nápoj bude hotov za 2 až 3 dny při běžné pokojové teplotě. Ve vedrech se proces zkrátí na jeden den. Výsledný nápoj obsahuje až 3 % alkoholu.

Pozor! Není dobré používat kovové nádobí, to krystaly zabíjí.

Nápoj přecedíme a použijeme, tibi krystaly můžeme propláchnout a hned opět zalít vodou, přidat nové sušené ovoce a začít nanovo.

Místo vody lze zkusit i černý nebo zelený čaj a nálev ozvláštnit kořením. Zajímavě chutná s anýzem, mátou, hřebíčkem nebo fenyklem. Někdo má rád citron pro zvýšení kyselosti, používá se celý rozkrojený, plátky i vymačkaná citronová šťáva.

Co se vzniklým nápojem

Nápoj, který jsme díky tibi krystalům vytvořili, můžeme ihned pít. Není nijak chuťově odporný, naopak, připomíná trochu citronovou šťávu a vůní burčák. Chuť se mění s množstvím cukru a ovoce. Pije se jen tak, ale klidně i smíchaný s čajem, džusem, šťávou… Další variantou je uložit jej na 24 hodin do lednice, čímž získáme nápoj perlivý. „Vodní kefír“ se dá aplikovat i zevně, například na postiženou kůži s ekzémem a dalšími vyrážkami.

Kde japonské krystaly získat

Než začnete shánět krystaly různě přes internet, zkuste se poptat ve svém okolí. Kdo si je pěstuje doma, většinou se o ně ochotně podělí.

Musíte být přihlášení