Tibetská kefírová houba

Tibetská kefírová houba je pojem, o kterém se prostřednictvím dnešního článku mnozí z vás možná dozvídají úplně poprvé. Na první pohled připomíná květák a velmi často se jí lidově přezdívá kefírka. Jedná se o symbiotickou kulturu kombinující kvasinky a bakterie v bílkovinách, cukrech a tucích. Ačkoli je pro spoustu lidí neznámá, našemu zdraví prospívá. Tak si o ní pojďme říci něco bližšího. Fermentovaný nápoj z mléka vyniká vysokým obsahem probiotik. Už jen proto je jasné, že je pro naše tělo prospěšný a má na něj pozitivní vliv. Probiotika jsou přátelské bakterie zažívacího traktu udržující správnou mikroflóru. Tibetská kefírová houba –především pak z ní vyrobený kefír – by měl být nedílnou součástí našeho jídelníčku.

 

Kefír je původem z Tibetu

Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, odkud vlastně kefír pochází? Jeho domovem jsou kavkazské hory a především pak Tibet – konkrétně zde nacházející se opatství. Je známý více jak 5000 let a již od samého počátku jeho vzniku se věří v jeho pozitivní a zdraví prospěšné vlastnosti. O tibetském kefíru se říká, že představuje jeden z nejlepších elixírů, které můžeme našemu tělu dopřát a byla by tak nesmírná škoda se mu vyhýbat.

V čem pomáhá kefír?

Nejprve by nebylo od věci si vysvětlit, co to ten kefír vlastně je. Určitě se mezi vámi najdou tací, kteří by jej nedokázali správně definovat. Kefír je nápoj, který vznikl za procesu kvašení za pomoci kefírové kultury. Věděli jste, že existují dva druhy této kultury?

První z nich žije a rozmnožuje se v mléce, jeho struktura je mazlavá a gelovitá a má bílou barvu, druhý z nich má podobu krystalků, žije ve sladké vodě, pyšní se vysokou pružností, je průsvitný a velice křehký. A teď se již dostáváme k tomu, proč bychom měli pít kefír a proč má čestné místo v naší stravě. Úkolem kefíru je zabránit hnití potravy v našich střevech, která se zde shromažďuje.

Zároveň odkyseluje organismus, díky enzymům uvolňuje ve vodě nepropustné látky, napomáhá k rozkládání těch těžce rozložitelných a v trávicím traktu bojuje s nežádoucími kvasinkami, které se zde přemnožují. Likviduje bakterie i viry a celkově podporuje funkci imunitního systému.

Kefír a účinky na zdraví

Jen málokdo by si troufal tvrdit, že nám kefír může pomoci s celou řadou zdravotních problémů a neduhů. Tak například lékaři jsou toho názoru, že pití kefíru funguje jako prevence vzniku žlučníkových kamenů.

Jsou mu přikládány body k dobru za pomoci při zácpě, průjmu, nemocem krve i nervů, stejně tak i ekzémů nebo kvasinek – především ženy moc dobře vědí, co kvasinky candida dokážou napáchat za paseku. Celkově kefír napomáhá ke zlepšení imunitního systému, a proto je dobré jej konzumovat pravidelně.

 

Musíte být přihlášení