Superpotravina je jídlem budoucnosti

Vlivem nezastavitelného nárůstu obyvatel naší planety se dostáváme do velice tíživé situace. Jakým způsobem takové množství lidí uživit? Kapacita zemědělské půdy je omezená a navíc se pozvolna vyčerpává. Z tohoto důvodu se přihnojuje, ovšem nejde to donekonečna. Do popředí zvýšeného zájmu se tak jednoho dne dostanou tzv. Superpotraviny, které jsou již dnes označovány jako jídlo budoucnosti.

Superpotravina je marketingové označení pro celou škálu přírodních produktů, které disponují zvýšeným obsahem cenných látek. Není jich tedy potřeba konzumovat tolik a přeci se našemu tělu dostane maximální pozornosti. S označením superpotravina jsme se úplně poprvé setkali na počátku 20. století. Teprve až na začátku aktuálního století se výraz rozšířil, je to dáno tím, že lidé začínají více hledět na své zdraví a jídlo, které konzumují. Oficiální definice superpotraviny prozatím neexistuje, vždy se však jedná o jídlo s přidanou hodnotou, rohlík tedy na seznamu určitě nehledejte. Z našeho pohledu můžeme tyto superpotraviny rozdělit na české a cizokrajné.

Musí být ale čerstvé

Marketing jednotlivých prodejců se opírá o studie, kterými se následně ohání na svých etiketách. Je nutné používat trochu selského rozumu a uvědomit si, že studie daných minerálních látek a vitamínů v prodávané potravině byla prováděna za odlišných podmínek, než za kterých je pak lidé konzumují. Vezměme si například celkem známou kustovnici čínskou. V čerstvé nebo sušené podobě si zachovává hojné množství antioxidantů, vitamínů, enzymů i minerálních látek.

V takové podobě je nenahraditelnou součástí očistné kůry. Na trhu se začíná objevovat i v podobě džusu, ten už je pasterizovány, takže zde nepočítejte s takovým zastoupením cenných látek, spíše se jedná o okrajové hodnoty. V takovém případě je cennější jedno červené české jablko, které obsahuje v syrovém stavu 13x více antioxidantů než pasterizovaný džus s nálepkou superpotravina. Snažte se tedy všechny superpotraviny jíst čerstvé, syrové.

Proč jsou superpotraviny převážně z exotických zemí?

Při pohledu na seznam si nelze nepovšimnout zvýšeného zastoupení exotických jídel, vedle kterého jsou české superpotraviny opravdu zanedbatelnou položkou. Odpověď na otázku, proč tomu tak je není vůbec komplikovaná. Matka příroda je dokonalou scénáristkou i dramaturgyní zároveň. Superpotraviny se nejčastěji nacházejí v drsných a nehostinných podmínkách, aby tamní obyvatelé a zvěř měla dostatek vitamínů a minerálních látek pro správný vývoj a zachování rodu. Právě náročné podmínky jako je nadmořská výška, pouště nebo tropické pralesy donutily takové plodiny zadržovat velké množství cenných látek, aby dokázaly přežít.

Malá ukázka superpotravin

Podívejme se alespoň na některé nejznámější superpotraviny, které lze zakoupit i na našem trhu a čerpat z jejich výhod pravidelnou konzumací. Pokud se však domníváte, že pouhé zařazení takových produktů vyváží celkový nezdravý životní styl, tak jste na omylu.

Aloe Vera - jedna z nejznámějších superpotravin, která dokáže stimulovat činnost buněk imunitního systému. Působí protizánětlivě, antidiabeticky a antioxidativně. Cenná je pro svůj obsah jantarové a salycilové kyseliny.

Chia semínka - hodně populární novinka na seznamu superpotravin pochází z rostliny salviahispanica, která je významná pro svůj obsah omega-3 mastných kyselin. Je o mnoho vyšší než u semínek lněných. Jedná se o esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit.

Spirulina - jedná se o sladkovodní řasu, která je bohatá na beta karoten, železo nebo vitamin B12. Rovněž obsahuje dnes již vzácnou kyselinu GLA. Pro zvýšení imunity a vylepšení trávicích procesů je nepostradatelná. Dá se sypat klasicky do salátů nebo si vyrábět lahodné ovocné koktejly s přídavkem této řasy.

Musíte být přihlášení