Slivovice nejen pro zdraví

O slivovici by se mohlo říci, že je moravským národním nápojem. Oblíbení si však našla i u jiných národů jako u Poláků, Slováků, samozřejmě Čechů, ale i na Balkáně a pomalu se z ní stává vývozní artikl do zaoceánských zemí.

Jeden můj známý lahvinku slivovice pravidelně vozí až na Nový Zéland. Tam totiž nic podobného neseženete. A jak si slivovičku Novozélanďané pochvalují. Prý je čistá a krásně voní. Stačí panáček a hned jim je líp.

Slivovice a zdraví

Kvalitní slivovice (na trhu jsou bohužel i ty nekvalitní) ovšem i léčí. Asi jste slyšeli historky moravských stařečků, kteří svou dlouhověkost přičítají jednomu panáčku slivovice po ránu. A něco na tom bude. Je prokázáno, že slivovička ulevuje například od bolestí kloubů. Jako účinná se však ukazuje i při léčbě řady očních a srdečních onemocnění. No, není to už dost důvodů mít malou lahvinku doma? V žádném případě nechceme podporovat alkoholismus v populaci, jsme si ale jisti, že malý panáček rozhodně neuškodí. Naopak.

Historie pálení slivovice

V bulharských klášterech mniši slivovici prý pálili už ve 14. století. České dějiny první pálení zasazují až do století sedmnáctého, a kde jinde než ve Vizovicích. Říká se, že nejlepší slivovice je ta vyrobená ze švestek, respektive z jejich kvasu. Proces kvašení trvá minimálně 6, ideálně 8 týdnů. Samotná výroba pak probíhá v pálenici, kde se zkvašené ovoce pálí zhruba při teplotě okolo osmdesáti stupňů. Čerstvou slivovici je důležité nechat odstát neboli uležet, a to na několik měsíců, ale i let.

Slivovice recepty

Slivovičku samozřejmě můžete popíjet samotnou, ale také si z ní můžete připravit lahodné koktejly. Skvělý nápoj například získáte smícháním jednoho litru bílého vína, jednoho litru slivovice, 80 gramů cukru, jednoho vanilkového cukru, přidejte šťávu ze dvou citronů a jednoho pomeranče a 2 dcl rumu. Nechte stát asi tři týdny, občas nápoj zamíchejte. Určitě vám bude chutnat.

 

 

 

Log in to comment