ricinový olej

Ricinový olej se dá úspěšně používat nejen jako kosmetický produkt, ale především dokáže v mnoha směrech pomoci našemu zdraví. Získává se lisováním z plodů skočce obecného, jemuž se také někdy přezdívá „ricinovník“. Skočec obecný je jednoletá rostlina, která se pěstuje hlavně v oblasti Středomoří. Je sice pravda, že jeho plody jsou jedovaté – ale po tepelné úpravě tomu tak již není. Ricinový olej lze zakoupit v tuzemských lékárnách a eshopech, jeho cena se pohybuje mezi jednou a dvěma stokorunami za 200 mililitrovou lahvičku.

Ricinový olej

A k čemu všemu je tedy ricinový olej vlastně užitečný? Ulevit může například lidem, kteří trpí úpornými bolestmi kloubů nebo svalů. Ricinový olej také účinně rozpohybuje lymfatický systém, jenž pomůže odbourávat toxické látky a všeobecně tak urychluje proces hojení – ať už jde o popáleniny, říznutí nebo jakékoliv jiné drobné poranění.

Další kladnou vlastností je například zlepšení stavu poškozené pokožky (suché či jinak problematické pleti), ale v neposlední řadě i účinná pomoc s vypadáváním vlasů nebo lámáním a třepením nehtů. Ve všech případech se využívá tento olej formou teplých zábalů – natřít pokožku nahřátým olejem, přes ní pak natáhnout igelit a například ručník. Například na bolavé klouby by měla zabrat každodenní terapie po dobu zhruba jednoho měsíce.

Zajímavé je určitě i to, že ricinový olej lze využít dokonce také jako projímadlo (výhodou je, že na stoprocentně přírodní bázi). Nicméně v tomto případě je třeba postupovat hodně obezřetně, důležitá je jeho velmi slabá koncentrace a pochopitelně i konzultace s ošetřujícím lékařem.

Ricinový olej má nicméně mnohem širší využití. Je cennou složkou nejrůznějších mýdel a parfémů, přidává se i do inkoustů, barviv či nátěrových hmot. A motoristé určitě vědí, že se používá při výrobě maziv či brzdových kapalin, v některých zemích se dokonce přimíchává do pohonných hmot.

Musíte být přihlášení


Avatar uživatele skolka
skolka odpvěděl/a: #2
Tak o ricinovém oleji jsem už slyšela, používá se hodně do kosmetiky a nevěděla jsem, že je z jednoleté rostliny skočce obecného, který se pěstuje ve Středomoří. Aha, takže se musí tepelně upravit, aby se zbavil jedovatosti, to jsem netušila, i když to platí pro hodně blyin.