Pohanka

Mnoho lidí hledá v dnešní době cesty, jak změnit svůj jídelníček ve zdravější. Někoho k tomu přimějí zdravotní důvody, jiný chce změnou životního stylu získat více energie nebo docílit štíhlosti. Ať už vás k tomu vede cokoliv, existuje spousta potravin, které vám v jídelníčku rozhodně prospějí. Jednou z nich je pohanka. Dříve bývala potravou chudých, dnes se k ní s oblibou vracejí zastánci zdravé stravy. A není divu, obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a ještě se dá výborně a chutně upravovat.

Z Asie do celého světa

Pohanka se jako kulturní plodina pěstuje už velmi dlouho, i když u nás byla poslední století spíše v zapomnění. Původně tato rostlina pochází z oblastí ve střední Asii, postupně se pak rozšířila po celém zbytku Asie, do Evropy a Severní Ameriky. Na našem území se hojně pěstovala už někdy kolem 12. století, především v zemědělsky nepříliš hostinných oblastech, například na hornatém Valašsku. Pohanka totiž velmi dobře snáší i horší klima, které jiným zemědělským plodinám moc neprospívá. Oproti tomu je citlivá na chemikálie, proto se dá pěstovat jen na vhodných neznečištěných půdách. Tím pádem v sobě neshromažďuje škodliviny, které by při konzumaci pronikaly do našeho těla.

Cenný obsah v každém zrnku

Pohanka je přirozeně bezlepková, proto je skvělým pokrmem pro celiaky, kterým poskytne vysoké množství bílkovin. Snížení obsahu lepku ve stravě ale prospěje i zdravým lidem. Je také cenným zdrojem rutinu, rostlinného antioxidantu působícího blahodárně na posílení obranyschopnosti organizmu, na snižování cholesterolu, uvolnění hladkého svalstva, ale především na pružnost a pevnost cév. Proto je při pravidelné konzumaci výborným pomocníkem pro prevenci srdečních chorob, hemeroidů a dalších problémů s cévním systémem.

Velmi prospěšný pro naše tělo je také její vyvážený obsah minerálních látek jako mangan, zinek, selen a měď, vitamínů B1, B2, E a C i nenasycených mastných kyselin linolové a linoleové. Ty mají mimo jiné také vliv na snižování hladiny cholesterolu.

Zdraví prospěšné účinky

Zařazením pohanky do jídelníčku prospějete svému tělu po všech stránkách. Kromě již zmiňovaných účinků při prevenci i léčbě všech cévních onemocnění pomáhá také při léčbě různých zánětů, při krvácení dásní, podporuje prokrvování a působí na regulaci krevního oběhu, posiluje imunitní systém, zvyšuje libido a posiluje vazivové tkáně. Její prospěšné účinky se samozřejmě zvyšují s pravidelnou častější konzumací.

V obchodě vybírejte pečlivě

Pohanka se používá loupaná. Při koupi si dejte pozor, abyste zvolili pohanku loupanou mechanicky. Tento způsob neničí zdraví prospěšné látky v ní a zanechává jí její přirozenou chuť a vůni. Barvu má mechanicky loupaná pohanka zelenou až khaki. Oproti tomu pohanka loupaná za vysokých teplot změní barvu na hnědou, ale především se změní i její chuť a vůně. Může mít až nepříjemnou pachuť, která od konzumace odradí. A samozřejmě při tomto zpracování přijde o dost vitamínů a dalších účinných látek.

Jak pohanku zařadit do jídelníčku?

Využití pohanky v kuchyni je různé, nejlépe se dá přirovnat k rýži. Často se používá jako příloha k jídlu z masa nebo zeleniny, kdy se zhruba 15 minut dusí v poměru 1:2 s vodou. Můžete ji také použít jako zavářku do polévky, součást zapečeného jídla, připravit z ní sladkou i slanou kaši, možností je opravdu dost.

Další podoby pohanky

Kromě loupané pohanky se dají v obchodech se zdravou výživou pořídit i suroviny z ní připravené. Je to především lámanka, pohankové kroupy rozdrcené nadrobno. Výhodou lámanky je její kratší doba vaření. Dále jsou to například pohankové těstoviny, ty jsou velmi oblíbené v Japonsku, kde se hojně podávají s všemožnými dalšími ingrediencemi. Ve Francii se zase připravují palačinky z pohankové mouky. Nazývají se galettes a podávají se plněné různými slanými náplněmi. A využít se dají dokonce i pohankové slupky, ze kterých se připravuje čaj.

Pohance možná budete muset nejdříve přijít na chuť, rozhodně vám to ale prospěje. Je jednou z nejlepších zdravých potravin, které se dají snadno zařadit do běžného jídelníčku.

Musíte být přihlášení