negativní kalorie

Ve skutečnosti je to pozitivní vliv některých potravin na naší celkovou energetickou bilanci, protože k jejich ztrávení je zapotřebí větší energie, než sami obsahují. Termín negativní kalorie je pouze obecně zažitý, ale ve skutečnosti ne zcela správný.

Potraviny které spalují tuky jen když je jíte

Snažíte-li se zhubnout nějaká ta kila, tak jistě řešíte problém, co vlastně smíte jíst. Existují potraviny, které potřebují ke svému zpracování organismem více energie, než sami obsahují. To znamená, že se jimi v podstatě můžete i přejídat. Je to ovšem pouze teoretická situace a pravděpodobně se Vám nestane, že zemřete na podvýživu, budete-li jíst pouze tyto potraviny. Nebezpečné by bylo například pouze jeden druh zeleniny a nic jiného, nedostávalo by se vám tak ostatních živin. Jsou tedy jistě vhodné k zahnání hladu například večer, když by jste již jíst neměli, ale i tak prostě musíte. Všimněte si, že se jedná o ovoce a zeleninu. Takže před spaním se nemusíte bát vyjíst ledničku, ale pouze spodní část, kde většina z nás právě ovoce a zeleninu uskladňuje.

Ovoce

  • jablka
  • ostružiny
  • meloun
  • brusinky
  • grapefruity
  • pomeranče
  • guava
  • papaya
  • ananas
  • broskve
  • maliny
  • rebarbora
  • jahody

Zelenina

  • chřest
  • řepa
  • brokolice
  • zelí
  • mrkev
  • květák
  • celer
  • okurka
  • pórek
  • hlávkový salát
  • ředkvičky
  • špenát
  • rajčata
  • tuřín
  • cuketa

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Musíte být přihlášení


Avatar uživatele manufaktura
manufaktura odpvěděl/a: #2
Pojem negativní kalorie sice znám, ale zatím jsem to ve stravě nikdy neaplikovala. Tyto druhy zeleniny mám moc ráda - hlavně rajčata, špenát, pórek, mrkev, zelí a červenou řepu, ze které připravuji saláty a mám ji ráda i v teplých jídlech.