Křen

Křen, který v sobě ukrývá silné aromatické látky a má významné účinky pro podporu zdraví. Jaké je využití této po staletí oblíbené rostliny a na co všechno pomáhá? Křen je poměrně obyčejný a často neprávem opomíjený. Jakmile jednou poznáte jeho sílu a schopnosti, budete si ho chtít vypěstovat také.

Křen pochází z jihovýchodní Evropy a je skutečně velmi starou a využívanou rostlinou. V dřívějších dobách byl cenným zdrojem vitamínů a dalších látek, protože jeho skladování bylo poměrně nenáročné a dlouho vydržel. Dnes ho můžeme koupit v každém supermarketu nebo v prodejně se zeleninou. Má široké využití a jeho zařazovaní do jídelníčku má pozitivní účinky.

Využití křenu

Hlavním využitím křenu jsou jeho léčebné účinky. Má celou řadu pozitivních účinků na náš organismus, které jsou dány obsahem speciálních látek. Tyto sekundární metabolity, které rostlina vytváří a ukládá právě ve svém kořeni, mají navíc velmi silné aroma a hodí pro využití v kuchyni. Používá se jako příloha k masu, vejcím a jiným pokrmům. Výrazná chuť se uplatňuje i při ochucování hořčice nebo majonézy. Pro požití v rámci získání léčebných výhod se přidává do sirupu, obkladů nebo je možné použít šťávu z křenu smíchanou s větším množstvím ovocné šťávy.

Léčivé účinky křenu

Vysoký obsah vitaminu C, vitaminu skupiny B a obsažené minerální látky, jako je draslík, fosfor, vápník nebo železo, dělají z křenu všestranně prospěšnou potravinu. Aromatické silice mají močopudné účinky, slouží k povzbuzení imunitního systému a mají čistící antibakteriální účinky. Působení těchto látek uvnitř organismu pomáhá zlepšovat trávení a napomáhá rozvoji zdravé střevní mikroflóry. Léčivé účinky křenu se hodí při chřipce, kašli nebo bronchitidě, kdy pomáhá uvolnit hlen. Obklad z křenu se používá pro zmírnění projevů revmatismu, proti ztuhlosti svalů, zmírnění otoků a omrzlin.

Výrazně podporuje imunitní systém a díky antibakteriálním účinkům se hodí jeho užívání při infekcích močových cest, zánětech ledvin nebo kvasinkových infekcích.

Jak si vypěstovat vlastní křen

Pěstování křenu se pyšní velmi dlouhou tradicí a za ta léta existují osvědčené rady, jak na to. Všechno začíná výběrem správného stanoviště. Křen má rád spíše slunná stanoviště a nejlépe se mu daří na výživné lehčí písčitohlinité půdě. Přípravu na výsadbu zahajte na podzim, kdy do půdy vpravte výživné hnojivo. Až přijde duben, na stejném místě vytvoříme brázdu, do které poklademe křenové řízky. Ty umisťujeme vodorovně a do vzdálenosti alespoň 30 centimetrů. Na konci brázdu zahrneme a čekáme, až křen vyroste. Jako trvalá rostlina křen vydrží po více sezón. Při sklizni kořene však dbejte na to, abyste část zanechali v půdě.

Vypěstovaný křen má o něco silnější chuť i účinky. Můžete ho konzumovat během sezóny čerstvý, nebo uchovat v mrazničce nebo sterilizovaný a nastrouhaný ve sklenici.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Musíte být přihlášení