jasmín

Jasmín je populární, sladce vonící popínavá rostlina  s chomáči vysoce voňavých bílých květů od června do srpna a hezkým, jemným olistěním. Tato všestranná, opadavá popínavá rostlina upřednostňuje lokality chráněné, slunné, dobře odvodněné, ale dokáže se vyrovnat i se suchými podmínkami. Vzhledem k tomu, že se šíří rychle do všech směrů, je ideální pro velké jižní nebo západní stěny nebo nevzhledné zahradní budovy. V malých zahradách je nejlepší pěstovat jej v květináči a vytvářet keř nebo stěnu. Po odkvětu je třeba odstranit staré a přerostlé výhonky. Pro udržení v mezích na podzim silně prořezávat, ale mít na paměti, že v následujícím roce bude květenství retardované.

Popis jasmínu

Jasminum officinale je statná, propletená, opadavá popínavá rostlina s ostře zahrocenými zpeřenými listy a v létě s chomáči hvězdicových, čistě bílých květů, které jsou zdrojem jeho opojné vůně.

Typ: réva
Rod: Oleaceae
Země původu: Malá Asie, Himaláje, Čína
Zóna: 7 až 10
Výška: 20 - 30 stop
Šířka: 7 - 15 stop
Doba květu: Sezónně kvetoucí
Popis květů: Bílé až světle růžové
Slunce: plné slunce až polostín
Vláha: střední
Údržba: střední
Doporučené užití: Plot
Květ: Okázalý, voňavý
Listy: Stálezelené
Přitahuje: kolibříky, motýly

Pěstování jasmínu

Mrazuvzdorný do zóny 7 až 10, Jasminum officinale preferuje plné slunce až polostín na teplém místě. Dobře roste v běžné zahradní půdě s průměrnou úrovní úrodnosti a vlhkosti, a potřebuje časté sevření a tvarování pro kontrolu růstu. Jasmín energicky roste a většinou vyžaduje oporu. Kvete od jara do podzimu a odpočívá od října do března. Po odkvětu, by měl být drasticky prořezán. Přesazování, pokud je nutné, v této době. Vyžaduje vysokou vlhkost a dostatek světla aby kvetl. Jasmín může být umístěn venku od května do září v částečném stínu. V zimě udržujte rostlinu v chladu a nechte ji odpočinout. Ujistěte se, že rostliny přijímají během vegetačního období adekvátní, dostatečnou vlhkost, ale s dobrou drenáží.

Pozoruhodné vlastnosti jasmínu

Jasmín je jednou z prvních rostlin, které přijdou člověku na mysl, když myslí na sladkou vůni. Jeden keř jasmínu provoní celý pokoj nebo zahradu. Je to rozlehlý, poněkud prorostlý opadavý keř, obvykle silně prořezávaný, aby se potlačila jeho velikost. Listoví je mírně zvlněné se zpeřenými listy, které mají 5 až 9 laloků. Květy jsou bílé nebo velmi světle růžové a voňavé od začátku léta až do podzimu.

jasmin kvetina

Problémy

Jasmín obecný je obvykle bezproblémový, ale měli byste dát pozor na červce a molice.

Zahradní využití jasmínu

V teplejších klimatech lze jasmín stříhat a použít jako živý plot. Severně od zóny 7 není odolný, a je ho proto třeba vzít v pozdním létě nebo začátkem podzimu dovnitř. Díky své dlouhé době květu a relativně snadnému pěstování, je jasmín pěkným doplňkem zimní zahrady, nebo může být použit jako kontejnerová rostlina na terase nebo ploché střeše pro přidání vůně do vašich venkovních obytných prostor.

Jasminum officinale, známý jako jasmín obecný nebo jen jasmín, je druh kvetoucích rostlin olivového rodu Oleaceae, jeho domovem je Kavkaz, severní Írán, Afghánistán, Pákistán, Himálaje, Tádžikistán, Indie, Nepál a západní Čína (Guizhou, S'-čchuan, Tibet (Tibet), Yunnan). Druh je široce pěstován na mnoha místech, a je údajně naturalizovaný ve Francii, Itálii, Portugalsku, Rumunsku, bývalé Jugoslávie, v Alžírsku, na Floridě a Západní Indii.

Je také známý jako jasmín nebo jesamin básníka, a je zvláště ceněn zahradníky po celém mírném pásmu pro intenzivní vůni svých květů v létě. Je to také národní květina Pákistánu.

jasmin kvet

Zahradní historie jasmínu

Jasmín se pěstuje tak dávno, že jeho země původu, někde ve střední Asii, není jistá. H. L. Li, v knize "Zahradní květiny Číny", uvádí, že ve třetím století n. l., byly jasmíny identifikovatelné jako J. officinale a J. sambac v čínských textech zařazeny mezi "zahraniční" rostliny a že v devátém století čínské texty uváděly, že J. officinale údajně pochází z Byzance. Jeho čínské jméno, Jeh-ši-ming je verze perského a arabského názvu.

Jeho vstup do evropských zahrad byl nejpravděpodobněji prostřednictvím arabsko-normanské kultury ze Sicílie, ale jak řekl zahradní historik John Harvey, "překvapivě málo je známo, historicky a archeologicky, o kulturním životu přednormanské Sicílie". V polovině 14 století florentinský Boccaccio ve svém Dekameronu popisuje obezděné zahrady, v nichž " byly strany uličky celé zakryté bílým a červeným jasmínem; uváděl, že to sice nebyla část zahrady, ale člověk tam mohl chodit nejen ráno, ale i v pravé poledne v příjemném stínu." Jasmínová voda se také vyskytuje v příběhu o Salabaettovi v Dekameronu. Jasminum officinale, "z úřadu pro domácnosti" kde byly destilovány parfémy, byl tak důkladně naturalizovaný, že Linné myslel, že je původem ze Švýcarska. Jako zahradní rostlina se v Londýně vyskytuje ve jménech květin Williama Turnera, 1548.

Dvojité tvary, zde jako u mnoha květin, byly ceněné v 16. a 17. století.

Kultivary jasmínu

Pro zahradní použití byly vyvinuty četné kultivary, často s pestrými listy. Kultivar 'Argenteovariegatum' získal cenu Royal Horticultural Society Garden Merit.

Využití jasmínu v lékařství

Jasminum officinale se také užívá jako esenciální olej v aromaterapii. Používá se speciálně v dermatologii jako antiseptický a protizánětlivý prostředek. Jasminum officinale L. var. grandiflorum je lidový lék používaný k léčbě hepatitidy v jižní Číně. Vykazuje, anti-virové aktivity in vitro. Byl studován vliv vodného extraktu z čerstvých květinových pupenů Jasminum officinale var. grandiflorum Linn. na ženskou plodnosti u potkanů. Extrakt působí výrazný pokles sérové hladiny progesteronu.

jasmin dekorace

Jasmínový olej

Čistý jasmínový olej je známý jako "Král olejů", a jeho těžká, sladká vůně je milována většinou lidí. Květiny vydávají svou vůni za soumraku, takže květy jsou trhány v noci a malé množství oleje se získává extrakcí rozpouštědlem. Výsledkem je velmi drahý olej, ale lze ho použít v nízkých koncentracích, takže jeho použití ve výrobcích není tak neekonomické.

Vůně jasmínového oleje je popisována jako uklidňující aniž by byla omamná a je indikována i pro deprese a stres - stejně jako pro některé nemoci dýchacího ústrojí. Je vhodný i pro citlivou pokožku. Ale většinou má jasmín pověst jako afrodiziakum a používá se pro všechny druhy sexuálních problémů.

Bezpečnost: Tento olej může u některých lidí působit podráždění, pokud se používá příliš často, nebo ve vysokých koncentracích, proto jej používejte opatrně, nejlépe v nízkých koncentracích. Hlavní složkou jasmínového oleje je benzyl-acetát (~ 25%), o kterém je známo, že se vstřebává kůží a je známo, že je alergický senzibilizátor. Ti, kteří jsou alergičtí na pikantní jídla, parfémy a kosmetiku budou s největší pravděpodobností reagovat. Nicméně je síla jeho vůně taková, že je třeba pouze malé množství. Jasmine je také emmenagogue, a proto by neměl být používán během těhotenství.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Musíte být přihlášení


Avatar uživatele Alena
Alena odpvěděl/a: #2
Zbožňuju vůni jasmínu:)
Avatar uživatele manufaktura
manufaktura odpvěděl/a: #3
Jasmínovou růži mám ráda, ale jasmín nepěstuju, protože mi přijde vysoce aromatický, ale co se týká jeho užití v aromaterapii, tak to jsem pro všemi prsty - ráda cítím jeho vůni v tělových mlécích, parfémech.
Avatar uživatele marjenka
marjenka odpvěděl/a: #4
Tak jasmínovou vůni mám ráda, a když je třeba v oleji, tak na něj nedám dopustit, je takový silný až omamný. Ale že je také afrodizakum, to jsem o něm opravdu neslyšela. A také že má protizánětové vlastnosti, to je dobré.