dáně hokkaido

Dýně Hokaido je v poslední době velmi moderní surovinou, která výtečně chutná a může se podávat i malým dětem. Teplá polévka pěkně zahřeje bříško, ale i zasytí. Kdo si tedy pamatuje dýni z dřívějška jen v kompotech nebo džemu, nyní má příležitost se s tímto druhem dýně seznámit za daleko zajímavějších podmínek.

Pěstování dýně Hokaido pochází z Dálného východu, ale svou působnost nezachovala samozřejmě jen tu. Čest a slávy se této dýni dostává i v Americe, Anglii a u nás. Kdo si zvykne s dýní pracovat i jako s přílohou do pokrmů, kde nahradí ryží, brambory či těstoviny, má vyhráno. Čas od času je totiž příjemnou změnou na místo výše zmiňovaných příloh. Dětem se doporučuje dýně Hokaido zpracovat v krémovou polévku.

Čím nás dýně Hokaido obohatí

Dýně Hokaido obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Je tu např. hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny B, C a A. Zřejmě léčivé účinky dýně Hokaido nejsou až tak známé, protože by jí konzumovalo více a více lidí. Není totiž jen vitamínovou zásobárnou, ale rovněž příznivě působí na celý trávicí a srdeční systém. Netýká se jen blahodárných vlivů na žaludek a střeva, dýně Hokaido napomáhá i při nemocech slinivky břišní a sleziny. Podílí se i na lepším průběhu onemocnění v případě ledvin. Má totiž močopudné účinky a dokáže bojovat proti roupům, škrkavce a hlístům. Dýně Hokaido je energeticky nízkou potravinou, tudíž se bude hodit i při redukčních dietách.

Jak si připravit pokrm z dýně Hokaido

Pro začátek je nejlepší odstranit si semínka a vlákna. Slupka při vaření změkne, čili nám vadit nemusí. Dejte ovšem pozor na její převaření. Není už tak chutná. Když se vám povede uvařit, skvěle nahradí náplně do koláčů, kam normálně dáváte jablka. Chutná lehce oříškově, pokrm díky ní získá příjemně nasládlou vůni. Vyhýbat se dýni Hokaido nemusíte ani ve slané kuchyni. Zapékaná je nejlepší. Vydlabaná dýně může sloužit i jako dekorace v době podzimních plískanic. Semínka se mohou opražit.

Autor: Magazín o zdraví, nemocech, hubnutí, dietě, bylinkách a diskuzní forum

Čaje