Co je to psyllium a na co se využívá?

Psyllium je druh vlákniny, která vzniká z obalů semen jitrocele indického. Jelikož je tato rostlina nazývána plantago ovata, někdy se s psylliem setkáte i pod tímto jménem. A k čemu se vlastně využívá?

Psyllium je v indické ajurvédské a tradiční čínské medicíně využíváno už po tisíce let. V poslední době se rozšiřuje také v Evropě a severní Americe. Dobře známé je především jako projímadlo, nicméně využívá se například i na podporu činnosti srdce či slinivky břišní.

Pomoc s trávením

Nejčastěji je používáno na podporu trávicího traktu. Ve střevech totiž několikanásobně zvětší svůj objem, nasává vodu a usnadňuje vyprazdňování. Pomáhá tak proti nadýmání a zácpě, zaručí vám pravidelné chození na velkou.

Díky tomu jej užívají lidé s Crohnovou chorobou či ti, co mají potíže s hemeroidy. Často ho berou i nastávající maminky, v těhotenství je totiž běžné mít problémy s vyprazdňováním. Jelikož je psyllium přírodního původu, těhotným rozhodně neuškodí, jen by se měly o poradit s odborníkem o dávkování.

Správná hladina cholesterolu a cukru v krvi

Užívání psyllia po dobu několika týdnů pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a také cukru v krvi. Doporučuje se šestitýdenní kúra, nicméně obzvlášť u diabetických pacientů je na místě konzultace s odborníkem. Ten by měl být schopný stanovit správné množství.

Hubnutí a detox organismu

A ještě jeden účinek by bylo vhodné jmenovat. Už bylo řečeno, že psyllium ve střevech zvětšuje svůj objem a nasává vodu. Tím pádem vám poskytne pocit plnosti a vy méně jíte. Dá se tedy používat i na podporu hubnutí nebo při jarní očistě organismu. Koneckonců jak jinak se lépe vyčistit než pořádným vyprázdněním?

Konzumace psyllia

Psyllium se vždy podává ústně, nicméně je k dispozici v několika variantách – jako prášek, kapsle i ve formě kapek. Dávkování se liší podle toho, kolik vyčištěných obal semen jitrocele indického je v daném přípravku obsažených. V příbalovém letáku u každého z nich bývá taktéž uvedeno, kdy je dobré doplněk stravy užívat – zda například před jídlem, či po něm.

Psyllium nemá žádnou chuť, a proto si ho spousta lidí přidává do různých nápojů nebo potravin. Vůbec na tom nezáleží, dá se přidat prakticky do čehokoliv od špenátu přes polévku až po müsli, co si dáváte k snídani.

Porada s lékařem

Přestože je psyllium volně prodejný doplněk stravy, jsou případy, kdy je vhodné konzultovat jeho konzumaci s lékařem či lékárníkem. Týká se to zejména situací, kdy zvracíte, bolí vás žaludek či máte potíže s polykáním. Někteří lidé mohou být na psyllium alergičtí nebo pociťovat vedlejší účinky. V takovém případě je nezbytné ho okamžitě vysadit. Děti by ho konzumovat neměly, těhotné ženy se musí vždy poradit s odborníkem. Neuškodí také zkontrolovat, co všechno za látky se v přípravku nachází. Často to bývá cukr, sodík či umělá sladidla – pro diabetiky problém.